Шопска салата-гигант и вкусни гозби

- реклама -

Trapeza_FIVE_final-01 „Пъстра трапеза” посреща с шопска салата-гигант и вкусни гозби

пети рожден ден в Борисовата градина

 

Националният кулинарен фестивал навъртя 18 000 километра и събра 4000 традиционни рецепти от кухнята на баба

 

С шопска салата-гигант и запазената марка – бобът, приготвен с много любов от шеф Пеньо Иванов, ще посрещне гостите на петия си рожден ден на 8 септември от 10,30 часа Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”.

Единственият у нас пътуващ фестивал на традиционните български гозби, който се организира от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, ще събере за поредна година майстори на ястията, известни личности, занаятчии и фолклорни изпълнители на Лятната сцена в Борисовата градина.

За петте години, в които обикаля страната в преоткриване на огромното богатство на българската национална кухня, фестивалът е пропътувал над 18 000 километра и е събрал архив от над 4000 традиционни рецепти от всички региони на България. Част от тях са издадени в книгата „Рецептите на баба”, а сега екипът си е поставил за цел да направи и второ, допълнено издание – за да може всеки да се докосне, сподели и опита тайните на националната ни кухня.

Много изненади за гостите на празника е подготвил екипът на „Пъстра трапеза”, и част от тях ще бъдат демонстрационното готвене на професионалната кухня на шеф Иванов, в което ще се включи за втора поредна година магът Астор, каскадьорът Иван Кристофф – известен като Човека-паяк, звездата от предаването „Имаш поща” Пейо Филипов и много други. Всички те ще приготвят по една своя любима рецепта, която обаче предпочетоха да запазят в тайна до самия ден на празника.

Специални гости на кулинарната изложба на традиционни ястия ще бъдат представители на арменската общност у нас, а една от изненадите ще бъдат и участници, които ще покажат как и какво са майсторили в кухнята българите от Средновековието.

На сцената на фестивала ще могат да се видят и снимките от пътуващата фотоизложба „Пазител на традициите”, които са уловили в кадър най-красивите места и обичаи от България и нейните традиции.

За най-малките гости на празника изненадата също е специална – освен че ще могат да рисуват любимите си ястия на традиционния детски пленер, те ще дадат воля на таланта си и с творби с тебешир върху асфалта на специално нарисувани карти на България.

Част от атракциите на събитието ще бъде и „Чаршията на занаятите” – мястото, където майстори-занаятчии ще демонстрират уменията си и всеки от гостите ще може да се включи. Специално място там ще бъде отредено на статуята на лъжица-символ на пазителите на българските традиции, и книгата за послания, в която всеки може да сподели своите мисли за това, което ни е съхранило като народ.

За тези, които искат да се пренесат в миналото, е специалното фотостудио, където ще могат да се пременят в традиционни носии от Ихтиманския регион и да се снимат за спомен.

Няма да липсва и традиционното надяждане със специалния боб на шеф Иванов, от който досега са приготвени над 2000 литра.

 

Очакваме ви на 8 септември 2013 г. от 10,30 часа на Лятната сцена в Борисовата градина, за да отпразнуваме заедно петия рожден ден на „Пъстра трапеза на гости на моя град”!

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Huawei и Cinelibri канят всички на прожекция на финалистите в Smartphone Film Festival 2020

  Петте късометражни филма са заснети с Huawei P40 Pro, а един от гостите на откритата сцена в парка на Военна академия ще спечели лаптопа...

Ден 73: Протестиращи отново питат защо Иван Гешев живее в резиденция

Недоволни граждани за 73-ти пореден ден се събираха на протест в центъра на София. Макар и в по-малоброен състав, протестиращите продължават да...

Мъж възстанови опожарен от турците храм, Бог го дари със син

Храм на "Св. Георги Победоносец" освети днес Неврокопският митрополит Серафим в село Габрово, община Благоевград. Храмът, е възстановен наново след опожаряването му...

Виноградец – прелива от грозде

Прелива от грозде във Виноградец. Това видя репортерът на БГНЕС, който посети прочутото със своите вина и грозде градче в Пазарджишка област....

Моника Антонова: Не пасивните зрители, а активните граждани пишат сценария

Как вижда протестите от първо лице един от редовните участници в тях? Как се променят те във времето? Изменят ли своя облик?...

Ден 72: ЕС, сляп ли си или си като него

В центъра на София се провежда 72-я ден на антиправителствен протест. В началото протестиращите гледаха клипове с изказвания на Борисов, излъчвани на...