Шломо Минц

- реклама -

Шломо Минц Шломо Минц, цигулар и диригент

Критиците, колегите и публиката считат Шломо Минц за един от най-големите цигулари на нашето време, признавайки неговото безупречно музикално майсторство, стилистична гъвкавост и забележителна техниката.

Шломо Минц редовно концертира с най-прочутите оркестри и диригенти на международната сцена, изнася рецитали и концерти с камерна музика по цял свят. Той често свири като виолист с водещи камерни ансамбли, както и в самостоятелни концерти. Шломо Минц е носител на няколко престижни награди за музика, включително  Premio Accademia Musicale Chigiana, наградата Diapason D’Or, Grand Prix du Disque, награда Gramophone и наградата Едисон. От 2004 той записва за AVIE Records, Лондон.

Роден в Москва през 1957 г., той имигрира със семейството си след две години в Израел, където учи при известната преподавателка Илона Фехер. На 11 годишна възраст Минц прави своя концертен дебют с Израелската филхармония. На 16 години той дебютира в Карнеги Хол в концерт с Питсбъргски симфоничен оркестър, а впоследствие започва следването си при Дороти Дилей в Джулиард Скул, Ню Йорк. На 18 годишна възраст Шломо Минц добавя ролята на диригент към артистичната си кариера. Оттогава насам той е дирижирал много от най-реномираните оркестри  по света и става музикален съветник на Израелския камерен оркестър и артистичен съветник и главен гост-диригент на Симфоничния оркестър на Маастрихт симфония.

От сезон 2008/2009 Шломо Минц е назначен за главен гост-диригент на Загребската филхармония. Той поема тази роля заедно с натоварения си график на солист. Цигуларят е бил член на жури на няколко значими международни конкурси – „Чайковски” в Москва и международня конкурс “Кралица Елизабет” в Брюксел. Минц е председател на журито на международния конкурс „Хенрик Виенявски” в Познан, както и на международния цигулков конкурс „Сион Вале” в Швейцария.

 

 

- реклама -