Шатра

Andrei_Slabakov3 звезди ще се борят 3 дни за любовта на семейство Любенови от Кюстендил

 

 Роми канят за още приключения с „Шатра“ в ефира на Нова ТВ от 5-ти февруари

  

За първи път известни българи ще живеят на равни начала в ромски семейства и ще разберат на живо как се справят нашите ромски съседи. В „Шатра“ те ще споделят една трапеза, ще участват пълноправно в делничните задачи и ще делят обща постеля.

 Деляна Маринова-Джуджи, Андрей Слабаков и Любо Киров са първите български звезди, които ще изгреят в ромската махала „Изток“ в Кюстендил. Всяка седмица 3 нови звезди ще споделят ромския бит в различни семейства в страната.

 Преди отпътуването Любо се раздели с любимата си Никол, но Андрей Слабаков категорично отказа да тръгне безсвоята Маша.Джуджи взе със себе си чифт обувки на високи токчета и един от най-големите си страхове. Кои са Никол и Маша и от какво се страхува Джуджи ще стане ясно до броени дни.

 В рамките на три дни, българските ВИП участници ще се борят не само за доверието, но и за обичта на ромската фамилия. Първите трима ще трябва да докажат на 24-те члена на фамилия Любенови, че са готови да споделят не само веселите моменти, но и ежедневните проблеми и трудности.

 В края на втория ден, главата на семейство Любенови ще има трудната задача да реши кой ще си отиде първи.  

 Останалите двама ще се борят за титлата „пълноправен член на семейството“, която завинаги ще отличи един от тях като ромски любимец.

 Риалити форматът „Шатра“ ще показва по необичаен и забавен начин какво можем да научим един от друг и как да общуваме без предразсъдъци с нашите съседи.

 

 Очаквайте снимки и анонси за любопитните моменти в предаването, в началото на всяка седмица.

 

 

Интересни факти за ромските семейства:

 

      Семейството при ромите не е сбор от индивидуалности, а цялостна единица, солидарна по отношение на чуждите и другите семейства.

      Семейството и децата са основа  ценност.

      Възрастните са на особена почит.

      Бракът, сключен пред очите на всички, е свещен и ненарушим. Затова те не държат на сключването на граждански или църковен брак.

      След женитбата момичето запазва тесните контакти със собственото си семейство.

      В повечето ромски групи бащата е глава на семейството, притежава авторитета и властта за вземане на решения.

      Майката отговаря за ежедневието на семейството – храна, дрехи, грижи за децата и домакинството.

      Децата се кърмят до 3 години.

      Възпитанието е колективно и се осигурява от цялото семейство.

      Взетото за отглеждане чуждо дете е дар от Бога, независимо от конкретната религия на семейството и се обича наравно със собствените.

      Поколенията не са противопоставени едно на друго. Те представляват обща цялост, в която не съществува разделяне на децата от света на възрастните.

      Всеки в общността, освен за собствените си деца, се грижи и за сигурността на другите деца.

      От малки им се дава свободата да бъдат самостоятелни и инициативни.

Start typing and press Enter to search

ШАТРА

Glavata_na_familiataНова ТВ стартира уникален реалити формат – „ШАТРА“

 Известни личности и роми заживяват заедно на екран

 

Съвсем скоро Нова ТВ ще предложи на зрителите един интересен социален експеримент, който ще провокира и ще разсмива. „Шатра” е името на най-новия реалити формат, който ще стартира в ефира на Нова ТВ, а уникалното в него е, че ще събере под един покрив известни български личности с четири големи ромски фамилии.

 „Шатра” ще забавлява зрителите, като в същото време ще разкрива начина на живот на ромите в България, неговата пъстрота, простота, веселие и проблеми.

 В рамките на няколко дни БГ звезди ще трябва да живеят в ромската общност, като се съобразяват с правилата, обичаите и реда в семейството Първите, които ще влязат в „Шатра“, са попмузикантът и артист Любо от „Те“, режисьорът, сценарист и актьор Андрей Слабаков и ко-водещата в „На кафе“ Диляна Маринова-Джуджи.

 Реалити форматът ще поднесе много необичайни и комични ситуации, музика, танци, напрежение, драматични моменти и не на последно място, ще разкрие могат ли известните личности да живеят с ромските си домакини под един покрив и на какво могат да се научат един друг.

 Продуцент на предаването е продуцентска къща „Паприка Латино“ („X Factor”, „Черешката на тортата”, „Фермер търси  жена”). За първи път „Шатра” се излъчва в Румъния, където постига изключителен успех, а след това в Сърбия.

 Какво ще се случи, когато четири ромски фамилии посрещнат българските звезди, какво ще вземат един от друг – чаша сол или чаша захар, предстои да разберем скоро с „Шатра” по Нова ТВ.

 

Интересни факти за ромската Нова година:

 

  • Вечерта на 13-ти срещу 14-ти се събира цялото ромско семейство. Приготвят се  птица с ориз или с кисело зеле, баници, баклави, правят се и сарми.
  • По-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка.
  • Стопанинът разчупва питката, в която има паричка и едва след това сядат около трапезата.
  • Вярва се, че през нощта идва Банго Васил, закрилникът на ромите.

 

  • На сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и „лек крак“ зависят щастието и късметът.
  • На 14-ти януари за ромите е много важно какъв човек ще влезе пръв в къщата им. Смята се, че такава ще бъде и цялата Нова година.

Start typing and press Enter to search