СЕМ избра генерален директор на БНТ

- реклама -

СЕМ избра Вяра Анкова за генерален директор на БНТСЕМ избра Вяра Анкова за генерален директор на БНТ

 

Досегашният генерален директор на Българската национална телевизия Вяра Анкова остава начело на обществената телевизия. С четири гласа „за” Съветът за електронни медии гласува на Анкова доверие за втори мандат след 45-минутно заседание и двустепенно гласуване. Решението на надзорниците влиза в сила от 31 юли.

За Вяра Анкова гласуваха доц. Георги Лозанов (председател на СЕМ), Анна Хаджиева, Анюта Асенова и Мария Стоянова. Иво Атанасов гласува за бившия директор на БНР Валерий Тодоров.

В първия етап на гласуването всеки от членовете на Съвета за електронни медии можеше да номинира до трима от шестимата кандидати за шеф на БНТ. Вяра Анкова получи пет номинации, с по две бяха Константин Каменаров, Валерий Тодоров и Красимир Ангелов. Оли Груева получи една номинация, а Радостслав Главчев не взе нито един глас.

„Вяра Анкова е доброто лице на обществената телевизия и непременно трябва да получи още три години, за да завърши проекта си. Нейната концепция диктува интелектуалната мода в обществената среда. БНТ работи на границата между обществена и гражданска медия и успя да изгради комуникация на много по-високо ниво и с изключително обществено влияние”, аргументира избора си председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов.

Иво Атанасов, който номинира Анкова като свой втори фаворит в първия тур на гласуването, заяви, че го прави, защото смята, че тя трябва да получи шанс да продължи започнатото.

Мария Стоянова определи концепцията на досегашния директор на БНТ като най-убедителната от всички и коментира, че решението й се ръководи изцяло от мисълта за колегите в телевизията и тяхното бъдеще.

Според Анна Хаджиева, по време на тригодишното управление на Вяра Анкова, БНТ е доказала, че може да бъде телевизия на гражданите. „Дължим на всички едно почтено ръководство на тази медия”, каза тя, аргументирайки подкрепата си за Анкова.

 

Анюта Асенова номинира единствено Вяра Анкова. „Нейната концепция предлага диалогичност, екипност, новаторство, мениджърски подход и визия за стабилно развитие на БНТ”, посочи Асенова.

Според концепцията на Вяра Анкова, наречена “Телевизия на зрителя”, БНТ е изправена пред най-съществената си промяна от своето създаване до днес -цифровизацията. Затова задачата е да се стигне до сърцето на българския зрител, като се обърне внимание на всяка една аудитория.

„Посоката за развитие на БНТ е ясна – в по-доброто таргетиране и сегментиране на аудиторията чрез създаване на допълнителни специализирани канали. Приоритетно ще развием два – за информация и за култура. След внимателен анализ на финансовото състояние и технологичните възможности на БНТ, ще добавим и нови канали”, заяви Вяра Анкова при представянето на концепцията си.

Визията на Анкова за следващите три години предвижда БНТ1 да остане основният канал на телевизията, насочен към широка аудитория, БНТ2 ще е с акцент върху информацията. Предвижда се още канал за култура и при възможност – спортен канал, както и канал БНТ HD. БНТ Свят ще остане насочен към българите в чужбина, а БНТ плюс ще е обърнат към децата. Цялото съдържание на телевизията ще бъде поместено в Интернет чрез БНТ Мултимедия.

 

ВЯРА АНКОВА: „НАШАТА КАУЗА Е ДА БЪДЕМ ЧЕСТНИ КЪМ ЗРИТЕЛЯ”

“Съществува един основен въпрос днес пред всички телевизии – как да произвеждаме повече с по-малко средства. Представих ви мерките, но за мен отговорът е един – само със сърце и отдаденост. Затова благодаря на всички колеги, които показаха каква е силата на Българската национална телевизия. А тя е в екипа й, в хората, които вярват, че каузата не се изчислява в часове работно време, че каузата е да бъдем честни към зрителя, да търсим истината, да можем да се променяме, да не робуваме на лични интереси и да пазим името на БНТ. Дължим го на зрителя.”

   

ВИЗИТКА

Вяра Анкова завършва английската гимназия в София и английска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Още като  студентка през 1991г. влиза в БТ. Първите й ангажименти са като редактор в отдел „Обмен за чужбина”, а след това преминава в съботно-неделния блок „Добро утро“. Продължава професионалното си развитие със специализация по журналистика в щата Уисконсин, САЩ, както и специализация в същата област в британската медийна мрежа BBC. Малко след това печели конкурс на CNN за чуждестранни специализанти, който й позволява да работи като кореспондент на телевизията от 1992 до 1996 г. в програмата World Report. Продължава като водещ и редактор в „По света и у нас“,  работи като  кореспондент на БНТ в Гърция, след това  става директор на „Новини и актуални предавания“ към дирекция „Информация“.

По време на първия мандат от управлението на Анкова БНТ развива социално отговорни проекти и кампании като “България е с Вас”, “Да върнем блясъка на храма”, “Кауза.БГ”, “Достойните българи”, “Пиши на кирилица”, “Спри, детето запази”, и др. Безпрецедентен успех за телевизията е и продуцирането на сериала, превърнал се в хит в България и на световния пазар „Под прикритие”. Зрителите вече могат да го гледат, както у нас, така и в цяла Латинска Америка, Китай, Испания, Португалия, Андора, и Турция.

Опитът на Вяра Анкова,  натрупан  през годините, е гаранция за намирането на баланс между качеството и популярността на БНТ, която тя нарича „телевизия на зрителя“.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Миконос посрещна Кристо и Ева в клип

Кристо в партньорство с Mikel Coffee, заснеха мащабния музикален клип  “Mama Bonita” Лято, лъскави яхти, тюркоазено синьо море. Такова бе лятото на двама наши талантливи...

Красимир Вълчев: Няма планирано затваряне на училищата – Здравей, България (15.09.2020)

Абонирай се за профила на Здравей, България: http://bit.ly/1Pl6T53 Посети официалния сайт: http://novanews.novatv.bg/ Гледай Здравей, България в ефира на Nova: http://novatv.bg/live/ Гледайте Здравей, България: http://play.novatv.bg/programi/zdravei-bulgariya Още за...

Марешки за присъдата: За непредубедените е ясно, че съм невинен – Здравей, България (15.09.2020)

Абонирай се за профила на Здравей, България: http://bit.ly/1Pl6T53 Посети официалния сайт: http://novanews.novatv.bg/ Гледай Здравей, България в ефира на Nova: http://novatv.bg/live/ Гледайте Здравей, България: http://play.novatv.bg/programi/zdravei-bulgariya Още за...

ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН: Училищата отварят при засилени противоепидемични мерки

Абонирай се за профила на Здравей, България: http://bit.ly/1Pl6T53 Посети официалния сайт: http://novanews.novatv.bg/ Гледай Здравей, България в ефира на Nova: http://novatv.bg/live/ Гледайте Здравей, България: http://play.novatv.bg/programi/zdravei-bulgariya Още за...

BTA: От 16 септември започва цикълът концерти “Среща на поколенията”

С концерт на пианиста Сергей Редкин на 16 септември в Сити Марк Арт Център започва цикълът концерти "Среща на поколенията". "Целият мой...

Антон Дончев: Българският народ за първи път се отърва от страха си

„Не може да не се уважават протестите, тъй като те са израз на нещо много важно – българският народ за първи път...