Съзнателно кино

5.Kino-kabinata-POMISLI-IMG_9537ДЕСИ ТЕНЕКЕДЖИЕВА СЕ ГЛЕДА ОТ КИНО КАБИНА,КОЯТО ПРЕВРЪЩА ЗРИТЕЛЯ В СЪАВТОР

Първият филм от новото Съзнателно кино предизвиква публиката през входа на Морската градина във Варна с интерактивност. Различните хора гледат различен филм – гарантират създателите на експерименталния проект

Нов атрактивен обект с форма на кино камера застана пред входа на Морската градина като пореден знак за това, че Варна е филмовата столица на България. Той е част от проекта „Помисли!” (Think twice) – първият филм от новото Съзнателно кино, режисиран от младата варненка Мариета Печанска. Проектът се реализира с помощта на Община Варна по програмата “Варна – територия на творчество” в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019.
Актрисата Деси Тенекеджиева,която изпълнява една от ключовите роли във филма,уважи премиерата и успя да изгледа една от 16-те версии на сюжетната линия, като бе първият зрител, влязъл в уютната кино кабина. Удобни кожени кресла с два бутона посредата, романтична капандура и голям екран приютиха известната варненка, която подкрепи с участието си във филма автора на проекта Мариета Печанска и продуцента и оператор Петър Бонин. Кино кабината мигновено привлече погледите на минувачите още с инсталирането си за премиерната прожекция. Стотици бяха желаещите да влязат в кабината, в която с натискането на два различни бутона могат сами да определят посоката на развитие на действието. На премиерата присъства и младият актьор Марин Маринов, който макар и дебютант, се справи отлично с изпълнението на главната роля .
В дните до 18-ти септември всеки, който пожелае, може да надникне в Кино кабината и да се намеси в сюжета на филма. След това Кино кабината започва своето дълго пътешествие , като за начало ще отпътува към публиката във варненските квартали Младост и Аспарухово.

СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ФИЛМА „ПОМИСЛИ!”:
Мариета Печанска, режисьор:
Съзнателното кино вече е факт. То започна на 8.09. във Варна. Кино кабината ще бъде 10 дни на разположение на зрителите. Входът е безплатен. Оттук нататък очакваме да видим реакциите на публиката. Това е новост както за нас като реализатори на проекта, така и за зрителите, които не са виждали нищо такова. Ще проследим как този експеримент ще подейства на хората. За самата мен този проект е най-хубавото нещо, което ми се е случвало и което съм правила в живота си. За мен това беше най-прекрасното лято – да мога да работя по филма „Помисли!”. Много беше трудно и натоварващо, но ние много вярваме в проекта и дадохме всичко от себе си. Направихме всичко, което можахме, за този кратък период, защото проектът се оказа светкавично бърз. Ние го реализирахме с помощта на много хора и мисля, че надминахме възможностите си. С подкрепата на всички приятели и на Община Варна успяхме да създадем нещо, което според мен е стойностно и ще се утвърди като практика и на други хора за в бъдеще.

Петър Бонин, продуцент и оператор:
Мариета написа един много добър проект, който беше подпомогнат от Община Варна, аз също вложих определена сума. Двамата сме работили и преди – зад гърба си имаме два музикални клипа и един късометражен филм. Предполагам, че тя не би могла да намери човек, който толкова бързо да се съгласи да се занимае с това, защото парите не бяха достатъчно, а проектът беше много амбициозен и нестандартен. Всъщност половината средства отидоха за заснемането на филма, а другата половина основно за кинокабината и софтуера. Бяхме стегнат екип, не сме се сблъскали с други трудности освен с времето, което ни притискаше. Имахме една седмица снимачен период. Снимахме всеки ден и основното предизвикателство, което стоеше пред мен, беше да намеря местата за снимките, така че те да не могат да бъдат разпознати от публиката. Всичко трябваше да бъде максимално стилизирано. Мога да кажа, че филмът е сниман изцяло във Варна. Това, което ще бъде най-необичайното за зрителите е, че ще гледат един цветен ням филм, който малко прилича на комикс. Другото много необичайно е, че различните хора ще гледат различен филм.

Деси Тенекеджиева, актриса:
Много обичам да работя с млади хора с интересни и оригинални идеи,които запалват въображението и любопитството ми. Не познавах Мариета Печанска , но след като се свърза с мен, ми направи впечатление колко интелигентно и будно момиче е. Тя е работила и завършила кино режисура в чужбина, но след това се е върнала в България, за да твори тук.Спечели ме огромното й желание, настойчивостта, с която искаше точно аз да участвам. Сподели ми, че след като решила: „Деси Тенекеджиева ще бъде шефката”, всички около нея я попитали как така е сигурна, че аз ще се съглася. Но тя просто е била сигурна, че ще намери начин да ме убеди. Нейното желание и плам ме завладяха и затова с удоволствие се включих, още повече, че този проект е свързан с Варна, а аз съм родена тук. Снимките протекоха бързо и Мариета беше изключително организирана, което не е често срещано явление за млад режисьор. Много ми харесва кино кабината, направена е с намигане. Зрителят реално влиза във вътрешността на филма, в „мозъка” на камерата. Прилича и на глава, и на кино камера. Човек може да реши как да продължи действието, той става съавтор, сърежисьор, съсценарист на този филм. Най-идеалният вариант би бил в момента, в който зрителят си помисли нещо, то да се материализира пред очите му, но това ще го оставим за далечното бъдеще. Мисля, че кино кабината стои много атрактивно на входа на морската градина и се вижда с какво любопитство реагират хората. Очаквам с интерес по-нататъшната съдба на филма „Помисли!” .

- Advertisement -