Сърце и слово срещу наркотиците

- реклама -

 Отличия за БНТ от конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците”

 

Репортерът на сутрешният блок на БНТ „Денят започва” Екатерина Анева бе отличена с голямата награда „Вероника Герин” в раздел „Документално кино” в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците”. Отличието е за поредицата разследвания и филми на журналистката свързани с нарко пазара и наркозависимите. Наградата в категорията се присъжда на журналисти, които на национално и на регионално ниво системно, адекватно и с изразена гражданска позиция отразяват и разследват проблемите, свързани с разпространението и употребата на наркотици.

Предаването „Апартаментът” също получи отличие, в раздела „Електронни медии” от учениците от Клуб „Към Европа без тютюнев дим, алкохол и наркотици. Децата на Абланица с признателност към Вероника Герин при Средно общообразователно училище „Св. Паисий Хилендарски”” за проекта на предаването срещу наркозависимостта – “Независими”.

Конкурсът „Сърце и слово срещу наркотиците” е посветен на паметта на ирландската журналистка Вероника Герин. Тя е разстреляна показно, по поръчка на наркодилъра Джон Гилиган, на 26 юни 1996г. – Международният ден за борба с наркоманиите. Причина за атентата срещу нея са журналистическите й материали, доказващи вината на Гилиган. Конкурсът почита паметта на всички журналисти, загинали в името на обществени каузи. Инициативата е подкрепена от Посолството на Ирландия в България и Община Благоевград.

- реклама -