СЪНУВАМЕ БЪЛГАРИЯ

- реклама -spot_img

ДОКУМЕНТАЛНАТА ПОРЕДИЦА НА БНТ 2 „ЕВРОПА БЕЗ ГРАНИЦИ“ ПРЕДСТАВЯ ФИЛМА „СЪНУВАМЕ БЪЛГАРИЯ“ДОКУМЕНТАЛНАТА ПОРЕДИЦА НА БНТ 2 „ЕВРОПА БЕЗ ГРАНИЦИ“ ПРЕДСТАВЯ ФИЛМА  „СЪНУВАМЕ БЪЛГАРИЯ“

На 23 януари от 18:30 ч. БНТ 2  ще излъчи първа част на документалния филм „Сънуваме България”. Лентата е част от поредицата на БНТ 2 „Европа без граници” и е заснета от екип на БНТ – Варна. Сценарист  е Бистра Варнева, режисьор Мариета Бобева.

Документалният филм „Сънуваме България“ разказва историите на български турци, останали в родината си и изселници в Турция, които продължават да се срещат, да сънуват България и да търсят начини да се връщат често по родните места. Общата им съдба тръгва от Вълнари – едно село в Лудогорието, чието население веднъж в годината нараства двойно – по времето на традиционния летен събор, когато по родните места се връщат много от изселниците. Филмът разказва за вълнението на дългоочаквани срещи и за хората, за които новите технологии са начин да виждат как  растат  децата и внуците им.

Наричат ги „прелетните птици“, които идват и си отиват, опитвайки се  да вградят мечтите си в бъдещето на своите близки. Разказите на  тези хора, работещи и живеещи в Истанбул, винаги завършват с празника във Вълнари – една пъстра картина от тъга и радост, от разминавания и надежди, в която звучи признанието: „Щом затворим очи, сънуваме България“. Могат ли културните връзки да изградят нови мостове между изселниците и българите? Могат ли сънищата да се сбъднат? Гледайте филма на БНТ 2 „Сънуваме България“. Втората част ще бъде излъчена на 30 януари от 18:30 часа.

Гледайте двете части на документалния филм „Сънуваме България“

на 23 и на 30 януари от 18:30 ч. само по БНТ2!

- реклама -spot_img