САЛОН НА ИЗКУСТВАТА

- реклама -spot_img

ХХ “САЛОН НА ИЗКУСТВАТА” ПРОВОКИРА МЕЛОМАНИТЕ С НЕТРАДИЦИОННИ КОНЦЕРТИ ЗА ДУШАТА

 

САЛОН НА ИЗКУСТВАТА“В ХХ-ти САЛОН НА ИЗКУСТВАТА ви провокираме не само с познатото, а и с непознатото, което се случва и става все по-актуално в света на музиката. С тези три концерти ние ще облъчим сърцата на публиката, за да се разтворят  в светлина, каза ръководителят на “Продуцентски Център – НДК” Михаела Петрова.

Първият концерт е “Кристални купи и звукови мандали с GAYANI в Древността”, който ще се проведе на 7 юни (неделя) от 19:00 ч. в зала 8 на Двореца.

“Невероятно е удоволствието да сме тук. Уникално е това, което се случва с НДК и цялата тази духовност, която се въплъщава в Двореца”, каза създателят на формацията Михаела Стойкова – MAICA RA.

Тя разказа повече за звуколечението, което е свързала със звука и светлината на планинските кристали. “Напоследък се завръща едно древно знание, което се нарича “катара” и тъй като аз съм дълбоко свързана с него, бих искала да го предам на хората. “Катара” произлиза от няколко думи: “ка” е електрическата мъжка енергия; “та” е магнетичната женска енергия, която е свързана със звука и “ра” е това, което свързва двете енергийни сили между мъжката и женската енергия. Изключително полезно е да слушаме тези кристални звуци, защото се обръщаме към светлината и духовното”, категорична е Михаела Стойкова.

“Звуковите мандали са създадени от природни картини, заснети са в природата, след което чрез симетрията, формите резонират със свещената геометрия. Още по-интересното за тях е, че те са на бял свят след мои продължителни търсения, потапяния в езотериката и в квантовите закони” сподели Антон Кирков, който е създател на визиите на мандалите.

Любопитен акцент е, че всичките непознати инструменти, които ще се използват в концерта, ще бъдат представени на публиката от изпълнителите преди самото събитие. Такъв непознат инструмент беше и хангът, който посрещна гостите на пресконференцията ,непосредствено преди нейното начало.

Второто събитие, което буди интерес – концертът с музика на Учителя Петър Дънов, озаглавен “Гласът на душата”. Той ще се проведе на 12 юни от 19:00 ч. в зала 9 на Двореца.

“Всяко духовно учение, ако е универсално и истинско, каквото смятаме, че е това на Учителя, полека-лека се превръща в бит и култура. Тук е моментът да благодаря на екипа на Двореца, защото за първи път се случва негова музика да бъде поканена на такъв фестивал. По този начин правим първата крачка към превръщането й в култура, защото духовността е един фрагмент от нашия живот, но в момента се намира в леко тъмна зона”, каза Галя Герасимова от екипа, създател на този концерт. Сред изпълненията ще има ватански песни, които са на един мистичен език, за който Учителят казва, че е съществувал преди да се разделят езиците и хората са били с общо колективно съзнание. Но това е език, който се знае от душата – затова и концертът се казва “Гласът на душата”, уточни Герасимова.

 

Третият концерт е на “BALKAN KHANS”, които съчетават несъчетаемото в музиката – 12 юни от 19:00 ч. в зала 6 на НДК.

“За нас е голяма чест да бъдем част от този фестивал. Нашата група е доста еклектична, тъй като ние сме музиканти от пет различни поколения. Интересното е, че ние изследваме как разликата в поколенията не е никаква пречка в общуването на езика на музиката. Всеки музикант от различно поколение и стил е цвят в нашата палитра”, категоричен беше световният шампион по beatbox Александър Деянов – Skiller.

Той подчерта, че мостът за общата работа на толкова разнородни музиканти, сред които: Венци Такев (цигулка), Кольо Иванов (гайда), Николай Иванов (клавиши и вокал), както и Атешхан Хюсеинов (китара), е традиционната българска и балканска музика.

- реклама -spot_img