С ПРЕКЛОНЕНИЕ КЪМ СВЕТА ПЕТКА

vinil_St_PetkaОТКРИВАНЕ НА ГОСТУВАЩАТА ИЗЛОЖБА

„С ПРЕКЛОНЕНИЕ КЪМ СВЕТА ПЕТКА” В ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ (ИЕФЕМ-БАН)

На 4 април 2013 г. (четвъртък) от 17:00 ч. в залите на Етнографския музей (ИЕФЕМ-БАН) ще бъде открита гостуващата изложба „С ПРЕКЛОНЕНИЕ КЪМ СВЕТА ПЕТКА” на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – гр. Троян.
Изложбата е посветена на една от най-обичаните и почитани християнски светици – Петка Търновска, покровителка на град Троян. Тя проследява образа на светицата в църковното изкуство и в народните вярвания. Образът, който познаваме от иконописта, е представен от изображения на Св. Петка от периода XІX и XX в. Най-старото сред тях е икона от 1839 г., дело на Атанас Минчов от с. Батошево, Севлиевско. Чрез старопечатни книги, в които е поместена служба за празника на светицата – Петковден, е отделено внимание и на църковното богослужение.
Как Св. Петка присъства в дома на българина е вторият аспект в изложбата. Този разказ включва инфрмация за обредните хлябове, които носят нейното име, връзката й с предхристиянските вярвания, образът ù на покровителка на дома, семейството, децата.
Място е отделено и на изследванията, посветени на култа към светицата на Балканите, както и на по-интересни места, свързани с нейния образ и име.
В момента в Етнографския музей при БАН можете да видите:
Юбилейната изложба „120 години Народен музей”, която проследява историята и институционалното развитие на музея чрез архивни документи и снимков материал и разкрива богатството и очарованието на етнографското наследство на българските етнически територии – днешна Централна и Северна България, Тракия, Македония, както и Северна Добруджа, Бесарабия, Банат и Мала Азия, както и на други етнически общности обитавали българските земи – каракачани, арменци, роми калайджии и др.
Етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН)
София, пл. „Княз Александър І” №1 (Източно крило на Царския дворец)
Работно време
понеделник почивен ден
вторник – неделя 10:00 – 17:00 ч.
Цени на билети
за възрастни 3 лв.
за ученици и студенти 1 лв.

Start typing and press Enter to search