С ИЗЛОЖБА В ГАБРОВО ТЪРСЯТ ЖЕНАТА

„Cherchez la femme!”
в Дома на хумора и сатирата

Под това закачливо наименование Домът на хумора и сатирата представя любопитна тематична колекция от художествения си фонд „Хумор на народите“. През целия месец март гостите на Веселата къща имат възможност да се насладят на многобройните интерпретации на образа на жената – муза и вдъхновител на десетки творци.
Изложбата „Cherchez la femmе!” („Търсете жената!“) е посветена на женската красота, чар и обаяние. В нея са представени 29 плаката на 22 автори от Полша, Турция, Корея и България, както и 12 изящни пластики на 9 български скулптори.
След имената на графиците се отличават всепризнати майстори на плаката и лауреати на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата през годините: Джемалетин Йълдъз (Турция) – носител на Голямата награда „Златният Езоп“, проф. Тодор Варджиев, проф. Николай Младенов, Божидар Икономов, Милена Абанос, Люба Томова, Красимира Друмева и др. С малки пластики в колекцията са представени едни от най-известните съвременни скулптори у нас. Много настроение носят творбите на Вежди Рашидов, Димитър Рашков, Петьо Александров, Маргарита Пуева, Димитър Сотиров, Михаил Шапкаров и др.
Женските образи са изваяни с много любов, но и с тънко чувство за хумор и провокация към зрителите.

Заглавието на изложбата не е избрано случайно. Прословутата фраза „Cherchez la femme!“ („Търсете жената!“) на Александър Дюма-баща („Парижките мохикани“, 1854) добива популярност и се ползва при всеки случай, когато се търси причината или източникът на даден проблем или ситуация. Това звучи като признание, че нищо важно или заплетено не се случва без участието на жената, т.е. тя е в основата на всяко значимо събитие.
Жената е универсалният вдъхновител на всички велики постъпки в историята, но често и причина за много глупави и необмислени действия от страна на мъжете. Тя – жената – е въплъщение на крехкост, невинност и слабост, съчетани с физическа и духовна издържливост, хитрост, коварство, любов и омраза.
Тя е музата, която вдъхновява и обсебва творците. Нека в този месец се насладим на шеговитите им погледи към нежните половинки на човека.

Дом на хумора и сатирата

Start typing and press Enter to search