Росен Петров влиза в политиката, а Венелин Петков се “чувства болен” заради това

Росен Петров

Росен Петров

Зрителски мисли

Темата е  Росен Петров и истеричното поведение на Венелин Петков във фейсбук, но…

 

Може би призивът трябва да е към университетите и собствениците на медии. И по-точно: научете журналистите, редакторите, водещите, сценаристи, актьори, техническите екипи и всички работещи в медиите или бъдещи такива да се държат подобававащо в публичното пространство. Щом не ходим на работа голи физически, редно е и емоционално, и мисловно, и духовно да не си показваме голотиите където и когато ни падне. Иначе е диагноза. От уважение към медията, към собствениците и към зрители и читатели не върви всеки журналист, който където намери да изхвърля емоции. Твърде много фамилиарничене се получава напоследък с драгия зрител и читател. Нивото падна прекалено. А и фейсбук е просто един сайт на едно преуспяло хлапе. Не е място за разчистване на сметки, обяснения, оправдания… Може би телефонен разговор е по-удачно, ако се страхувате от лична среща. 

Ето няколко теми за университетите и шефовете на медии:

Как се говори в публичното пространство за колега

Как да се държи в обществото публичната личност

Как, кога и защо се изразява негативно мнение в публичното пространство

Как се общува виртуално – рискове и позитиви

и т.н.

Ето и още една гледна точка за Росен Петров и Венелин Петков. 

Доста емоции се изляха по случая, че Росен Петров влиза в политиката. За съжаление – огромната част от изказванията бяха неадекватно и импулсивно разливани по социални мрежи, форуми и сайтове. За срам – най-активни се оказаха журналисти, редактори и други работещи в медии. Едни, за да се направят на важни, че са знаели предварително, други – за да се презастраховат да не бъдат изгонени, трети – с разнообразни користни цели и т.н.

Разнообразието е богато и на мотиви, и на хора. Тези, които толкова  обичаха Росен досега, сега пък се мъчат да обяснят как всъщност никога не са го обичали. Редно е да се разграничат, за сигурност и от страх.

Но за златен скункс е истеричното поведение на Венелин Петков, който толкова силно е провокиран от смелото поведение на Росен Петров в последното му предаване „Нека говорят с Росен Петров“ от 9 февруари 2014, че веднага се възползва от фейсбук и написа:

2 „Venelin Petkov

9 февруари от Sofia

Операция ГНУС. По-долнопробно нещо не бях гледал по никоя телевизия. — feeling болен.“

Защо Венелин Петков не се обади по телефона на Росен или не се срещна лично очи в очи с него, за да изрази възмущението си? 

Или щом не му стиска, просто трябваше да се обади на Гена и заедно да оплюят колегата си, след като толкова не може да се владее по темата.  И щеше да му мине, това, което му е.

Но чак и статус  „feeling болен“.  Май се самозабрави и си внуши, че е собственик на „Дрийм тийм“ или БТВ.

Изумително и недопустимо  за човек с такъв опит, образование и възраст. Ако беше жена, може би нямаше да е толкова жалко, смешно и тъжно. Истеричното му поведение би трябвало да бъде наказано или поне отбелязано от собствениците и управляващите на БТВ. Поне заради това, да му напомнят, че той там е само наемник и да не се вживява толкова. Още повече в ситуация, в която самият той няма нищо общо. Вманиачаването е опасно и вредно. Редно е топ журналисти от такова ниво да се държат достойно и да не подскачат от всяко нещо, което се случва около тях. Не е нужно професионалист като Венелин Петков да се опитва да черпи дивиденти по този елементарен начин. Нито пък така да показва на новия си шеф, че е зад него и против всеки, който наруши правилата, и то по такъв смешен начин. Дори и ако го заплашва уволнение, е редно да се държи достойно.

Господин Павел Станчев (изпълнителен директор на БТВ) ще има доста работа по осъзнаването на подчинените си. Както и по подреждане на емоциите им.

Ако Венелин Петков е искрен просто щеше да се обади по телефона на Росен и да му тегли една. Но не. Фейсбук е по-удачно. Виртуалното общуване е някак защитен окоп.

Дори е съмнително, защо Венелин Петков държи толкова да се разграничи от Росен Петров. Вероятно е да има предистория. И сега е нужна публика.

Разбира се, всичко това са само мисли.  Хаотични логически разсъждения, което не значи, че не са уцелили истината.

А и такова силно начало на „БТВ Документите“, въпреки досадната автореклама месец преди това, не бива да се поставя под изпитанието на некотролируемото емоционално поведение дори на един от екипа.

Всъщност, единствените, за които е адекватно да реагират публично за последното предаване „Нека говорят с Росен Петров“ са собствениците на продуценстка компания  „Дрийм тийм“ и собствениците на БТВ. Те и го направиха, разбира се професионално, с официални изявления, очевидно съгласувани.  Всички останали, които са професионално ангажирани в медийния бранш не би трябвало публично да изливат емоции, още по-малко да се държат истерично, когато никой не ги и пита.  А ако искат да изкажат мнение, то нека си дадат сметка за мотива си и след това да намерят подходящите думи, начин, време и място.

Вероятно популярните личности в България, трябва да осъзнаят, че виртуалното общуване е като блато. И че всъщност не сме си толкова близки, за да откровенничат без норма. 

1Фейсбук общуването изигра лоша шега на някои известни или не чак толкова известни имена, не веднъж.  По случая с Росен Петров, едни се наиграха още същия  ден (9 февруари), други обаче изпадат в още по-дълбока агония и продължават да се излагат и на следващия. За справка, кой мислите? Отново, Венелин Петков, разбира се. Печели втори скункс.  Следва втора истерия от негова страна по адрес на Росен Петров. С две думи – като слон в стъкларски магазин.  Дори намесва Бог и цитира откъс от Светото Евангелие: 

“Евангелие на Матей, Глава 7:

15. Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители:

16. по плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репей?

17. Тъй, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошо дърво дава лоши плодове:

18. не може добро дърво да дава лоши плодове, нито лошо дърво да дава добри плодове.

19. Всяко дърво, което не дава добър плод, отсичат и хвърлят в огън.

20. И тъй, по плодовете им ще ги познаете.”

Как ли да тълкуваме  “Тъй, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошо дърво дава лоши плодове”?  От една гледна точка Росен Петров е плод на родителите си, от друга – на БТВ. В двата случая е грозно и неадекватно.

 Тази емоционална нестабилност от  страна  на Венелин Петков тотално поставя под съмнение оттук нататък  всяка негова дума, пък и  гледната точка на документалните му филми и репортажи. Ако и те са толкова неуравновесени и обвързани емоционално…

И пак изниква въпросът, защо той просто не се обади на Росен, за да му каже какво мисли за поведението му. Явно за среща очи в очи може и да няма сили, но смс също става.

Някак се отдалечаваме от девиза на БТВ – „всички гледни точки“.

Да видим сега къде са и останалите гледни точки по случая Росен Петров. Ще се разграничи ли БТВ от емоционалните излияния на Венелин Петков и останалите знайни и незнайни работещи там, които си позволиха да оронват престижа на медията, като изразяват емоционално мнение за техен колега по най-махленски начин?

Ще се извини ли на зрителите си управата на БТВ, че работещите там ни занимават с техните си вътрешни проблеми къде ли не из виртуалното пространство?

Ще покажат ли продуцентите и медията, на останалите си колеги, че нямат нужда от посредници и адвокатничане и че могат да се справят и сами?

Неред с официалното си възмущение, ще има ли и положителна оценка професионалните постижения на Росен Петров назад във времето или ще бъде заличен, сякаш никога не го е имал?

Главата в пясъка.

Сеир.

Един телевизионен водещ е решил да продължи живота си по нов начин. Разчупва инерцията, обръща посоката и влиза в политиката. Решил е да го направи по накакъв начин, по който е преценил за удачен за бъдещето си. Има смелостта да го направи. Защото, за да нарушиш правилата, трябва смелост и сила да надвиеш страха. Прави го. Какво толкова?! Има безброй начини на напускане на работа. Във всяка фирма, а вероятно и в медиите – от неявяване без предупреждение, до умишлени издънки и какво ли още не. 

Не си спомням, когато Росен Петров напусна „Шоуто на Слави“, Иво Сиромахов да е пускал емоционален статус във фейсбук с финал „feeling болен“. Е, явно г-н Станчев може да почерпи опит от Слави Трифонов и екип. Още повече че там емоциите бяха много по-силни и между хора, които наистина са свързани.

И както едноименната рубрика на  „Шоуто на Слави“ – ни напомня: „Толкова ли е трудно да живеем нормално?“ е редно да си зададем въпроса: „Толкова ли е трудно, просто да пожелаем успех на някого?“.

Росен Петров се възползва от ефира на БТВ и колкото и да е неправомерно (а за това могат да го винят само господата Любо Нейков, Евтим Милошев и Павел Станчев, които не се похвалиха във фейсбук, че са „feeling болен“), толкова е и заслужено, защото Росен е дал много на тази телевизия. Всички сме се вълнували от негови тв изяви, идеи, начинания, празнични предавания, независимо от продуценската компания която го е представлявала. За нас, зрителите, той не веднъж е бил причина да гледаме БТВ, а не друга телевизия. Това му дава право да си позволи да наруши правилата. Защото той е платил за това не веднъж и защото каквото и да се случва с него оттук нататък БТВ ще си остане с високия рейтинг и добрите финансови постъпления от «Истински истории», «Операция Слава», празничните предавания и инциативи, които Росен е правил.  В Америка и не малко държави в Европа, бивши служители печелят финансови дивиденти години след като не са вече част от фирмата, защото се счита, че те все пак са дали основата, на която всеки следващ гради. И че трудът им носи печалби години напред. И е така. 

И както зрителите сме се вълнували от силните предавания на Росен Петров, така и Венелин Петков се е вълнувал. Темите го предполагат.  И в името на това и на професионализма е редно да се държи достойно и да намери начин да коригира поведението си. А и някак доста противоречиво е да обвинява Росен, че е погазил в ефир «професионализъм, етика и достойнство» и да не осъзнава, че с поведението си също ги погазва, но във фейсбук. С тази разлика, че Росен просто не спазва договорът си с продуцентската компания, а Венелин, плюе по колега без да е пряко свързан със договорките между «Дрийм тийм», БТВ  и Росен. Щом си позволиш да плюеш срещу един колега, когато не си и страна по спора, значи (ще) плюеш и срещу други. Къде тук са достойнството, етиката и професионалзма?! И какво се обяснява във фейсбук?! Добре че не почна и новините с това: “Уважаеми зрители… чувствам се болен и нямам нищо общо с Росен Петров…”

Обикновено истеричното поведение и емоционалните рефлекси и импулси, облечени в думи, са израз на страх.

И що за фейсбук комуникация?! Несериозно е за документалист!

Ако позициите и имената в този цирк бяха разменени или различни, а телевизията – друга, статията щеше да е същата.

Защото една от гледните точки в този случай е, че ако нямате сила да пожелаете успех на някого, който поема по нов път, то поне намерете сила да замълчите. И свиквайте, защото  тв ефир отглежда още бъдещи политици. Не е далеч времето, когато това ще е факт.

Та…

Успех на Росен Петров!

Така или иначе, ако се издъни –  все тая. Но ако успее да постигне нещо добро за България – супер. Поне видяхме, че е смел и си позволява да рискува личното си спокойствие и сигурност. Понякога, за да може да направиш нещо добро, се налага на направиш нещо лошо. Дано и в този случай да е така.

А и нека да влизат нови лица в политиката. Така е по-голяма вероятността да се разбие това прословуто статукво.

Пък нека да видим…

С две думи TO BE CONTINUED, както обича да казва…, но това е друга история.

 

- Advertisement -