РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА В ДОМА НА ХУМОРА И САТИРАТА

Дом на хумора и сатират

Дом на хумора и сатират

ПЕТЪР ЙЕДЛИЧКА С РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА

в Дом на хумора и сатирата

Следващият „Весел четвъртък” в Музея „Дом на хумора и сатирата” може да бъде определен като „чешко-български”. Петър Йедличка от Бърно (Чехия) ще открие на 17 юли от 17.30 часа в зала 3 своя самостоятелна изложба, която е нарекъл „Течението на живота – конфронтация”. Близо четвърт век дели Йедличка от времето, когато е част от журито на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (1991). Има участия в две от неговите издания (1985, 1989) и награда за живопис, присъдена му от Министерството на културата. ДХС притежава 4 негови платна.

„Българската” му връзка води началото си от следването в Националната художествена академия в София (1973-1978), когато завършва при прочутия скулптор проф. Димитър Даскалов (1926-2010). По онова време Георги Чапкънов му преподава рисуване, а Вежди Рашидов му е съкурсник. Подготвяйки се за идването в Габрово, Йедличка помоли екипа на Дома да покани от негово име за откриването на изложбата и Чапа, и Вежди Рашидов.

П. Йедличка отдавна е име в културата на Чехия и предава своя професионализъм на младите – преподава във Висшето училище по реставрация в Бърно, а преди това във факултета за изящни изкуства на Техническия университет в същия град. Към пристрастието си към скулптурата добавя и експериментирането в областта на живописта и гостува със свои изложби в Австрия, Белгия, България, Германия, Испания, Канада, Корея, Полша, Словакия, Унгария, Чехия, Япония. Участва в симпозиуми по скулптура в България, Израел, Испания, Канада, Норвегия, Полша, Южна Корея, Япония, негови пространствени проекти в керамични мозайки и пластики са реализирани в Израел и в много градове на Чехия.

В изложбата „Течението на живота – конфронтация” художникът предлага на вниманието ни 33 живописни творби, 17 скулптури и 17 рисунки, сред тях както етюди от следването в София, така и работи от последната година. Впечатлява дивата експресия, която е жива обосновка на заглавието и явна творческа орис на нейния автор. Интересът на Йедличка е насочен към човешкото тяло, човешкия образ. Художникът неизменно използва широк спектър от изразни средства и не се притеснява от експерименти. Експресивните цветове и линии в живописта, както и свободната мазка в скулптурата, често – ярко оцветена, подчертават индивидуалността на неговото свръхемоционално изкуство. Творческият му пулс умишлено търси гротеската на формата. Състоянието на образите е в крайната фаза след изтощителна вътрешна борба. Дори когато са статични, те са наситени с енергия, освободена от автора. Цялостното му внушение е ясно – формата на нещастното физическо човешко тяло е неспособна да се справи с натиска на вътрешните духовни противоречия.

Съорганизатор на събитието е Чешкият център в София и от тяхно име на вернисажа ще гостува г-жа Марцела Зарубова. И този път млади пианисти от Музикален клуб „Весела” ще се впишат със свои изпълнения в празничната обстановка на „българо-чешката” вечер.

Изложбата може да се види до средата на месец септември.

Музей „Дом на хумора и сатирата”

- Advertisement -