Референдум 2013

- реклама -

BNT1_logo_200Зрителите избраха БНТ  за Референдум 2013

 

Националната телевизия отново доказа авторитета си в събиране и поднасяне на информация, спазвайки журналистическия принцип на представяне на всички гледни точки при отразяване на деня на националния референдум. Според пийпълметричните данни обедната емисия в 12.00ч. на БНТ са гледали 202 000 зрители (2,9%), за сравнение БТВ са гледали 744 000 (10,7%) и Нова тв 151 000 (2,2%), а емисията в 14.00ч. – 204 000 (2,9%), БТВ – 312 000 (4,5%) и Нова тв – 188 000 (2,7%). Централната емисия „По света и у нас” и специалното студио „В нощта на референдума” на БНТ в часовия пояс 20.00 – 22.00 ч. са гледали 402 000 зрители (5,8%), за сравнение БТВ – 772 000 (11,1%) и Нова тв – 355 000 (5,1%).

Отразяването на първото в демократичната история на България допитване започна още в сутрешния блок в 8.00ч. с водещи Марио Гаврилов и Явор Стаматов. В студиото анализатори и млади хора изразиха обществена си позиция за референдума, а репортерите на БНТ се включиха на живо от ключови места в страната.

Извънредните новинарските емисии „По света и у нас”в 9.00, 10.00, 12.00, 14.00 информираха зрителите за начина на упражняване на техния глас и за това къде могат да гласуват. В преки включвания от ЦИК, Резово, Белене, Козлодуй, и големите градове на страната репортерите с бързина и точност отразяваха и показваха в развитие избирателната активност по места и другите събития, свързани с изборния ден. БНТ информира зрителите и за това как могат да гласуват ако живеят или към този момент се намират в чужбина, за броя на отворените секции и за хода на изборния ден извън България.

Емисията в 18.00ч. обобщи и показа данните за избирателната активност, посланията и коментарите на политиците, упражнили правото си на глас. БНТ първа получи коментара на министър председателя Бойко Борисов. Специалното студио на националната телевизия започна минути преди приключването на изборния ден. Точно в 19.00ч. зрителите първи научиха прогнозните резултати на социологическа агенция „Алфа Рисърч” и данните за избирателната активност към 17.00ч. от ЦИК. Журналистът Поли Златарева и социологът Боряна Димитрова представиха допълнителни данни за избирателите – по възраст, населено място и политическа принадлежност. Първите коментари и политически реакции събраха репортерите на БНТ от централите на политическите партии – БСП, ДСБ и ГЕРБ. В студиото „В нощта на референдума” с водещ Добрина Чешмеджиева гостуваха водещи анализатори, политолози, социолози и представители на различни инициативни комитети, участвали в кампанията. Емисията в 20.00 направи обзор от изборния ден в София и страната, и обобщение на реакциите на политическите лидери  – Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Мартин Димитров, Волен Сидеров и Меглена Кунева. По време на централната емисия БНТ започна с прякото излъчване на първите пресконференции на инициативните комитети и политическите партии, което продължи и в специалното студио. Последователно зрителите видяха мненията и коментарите на ДСБ, БСП, ЕНП, ГЕРБ и ДПС. Студиото на БНТ даде най-пълна картина на мненията в нощта на допитването. Зрителите я оцениха и високата гледаемост е доказателство за това.

За разлика от реалната, виртуалната активност на гражданите в изборния ден се оказа доста висока. Цял ден референдумът беше тема за коментари в страниците на БНТ и „По света и у нас” в социалните мрежи.

И седмичната класация на БНТ „Събитие на седмицата” доказа, че най-важната тема е била ядреният референдум. Над 60% от зрителите посочиха именно допитването за най-същественото от изминалите 7 дни.

 

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -