Разследване по Нова ТВ

- реклама -spot_img

Величко Адамов„Разследване” за скандалите около ректора на

Стопанската академия в Свищов – Величко Адамов

Всичко за скандалите около ректора на Стопанската академия в Свищов – Величко Адамов, показа журналистът на Нова ТВ Марин Николов в последния епизод на „Разследване”.

Обществена поръчка за ремонт за над 7 милиона със съмнително избрана фирма, близка до Красьо Черния, издаване на стотици съмнителни дипломи, подписани с невярна титла, плагиатство, обръчи от фирми с неясни капитали и уволнение на служител заради проклятие – това са само част от скандалите, с които се свързва името на ректора на висшето заведение. Екипът на предаването потърси позициите на различните страни, като излъчи и разговор със самия Величко Адамов.

Дни след скандалното интервю вече е налице и интересен прецедент – общинският съвет в Свищов е подписал декларация срещу всички български медии. Съветът критикува системния медиен интерес към сигналите за корупция срещу ректор Адамов и връзките му с емблематичния Красьо Черния, които уронвали престижа на стопанската академия…

Сигналите срещу Величко Адамов обаче остават многобройни. Сред най-сериозните е обществената поръчка за ремонт на два студентски блока на свищовската академия на стойност над 7 млн лв. Доклади на Сметната палата и Държавната финансова инспекция, сочат, че има сериозни нарушения на закона за обществените поръчки. Оказва се, че процедурата по избор на фирмата – изпълнител е опорочена, а избраната компания е близка до Красьо Черния. Друг скорошен скандал става ясен в средата на декември, когато академията издава над 1500 дипломи на завършили студенти, подписани от ректора с титлата „професор”, макар той да не е такъв. Че дипломите трябва да бъдат издадени наново заради това, че са подписани с невярна титла, се потвърждава и от официално становище на министъра на образованието и науката, доц. Игнатов.

И още – сигнали за обръчи от фирми, плагиатство и дори черна магия са само част от останалите скандали, с които се свързва името на Величко Адамов, и подробности за които зрителите на Нова ТВ успяха да видят в последния епизод на „Разследване”.

Разследване” – всяка неделя от 17.00 ч.

- реклама -spot_img