Разследване

- реклама -spot_img

„Разследване” –  защо Топлофикация София запорира сметките на самотна майка?

 

С два парадоксални случая срещна зрителите последният епизод на предаването „Разследване” – защо Топлофикация София постави под запор сметките на самотна майка на 2 деца, заради задължения в имот, с който тя няма нищо общо, и как Топлофикационното дружество търси близо 5 000 лева от адвокат за две години, в които жилището й е било необитаемо?

Екипът на предаването разказа историята на Ангелика Бончева. Частен съдебен изпълнител запорира банковите й сметки, като от едната е изтеглена сумата от около 3 700 лева, за която претендира „Топлофикация”. Тя обаче признава, че никога не е живяла в апартамента с неплатени сметки. До 1994 г. жилището е било собственост на починал роднина на Ангелина, който приживе не е поддържал връзка с нея. Още през 90-те години той продал апартамента на днешните му собственици. От „Топлофикация” продължават да настояват жената да плати сметките, макар според официалния нотариален акт на жилището, той да е деклариран като собственост на човека, на когото е бил продаден. Със запора на сметките й Топлофикация лишава Ангелина Бончева от всичките й доходи…

Още един парадоксален случай показаха камерите на „Разследване” – дружеството търси близо 5 000 лева от адвокат Юлиана Механджиева, за 2-те години, в които жилището й е било необитаемо. Преди три години топлинен счетоводител установява, че там не живее никой, същите обстоятелства се потвърждават и по време на годишния отчет през 2011 г.  Въпреки това обаче няколко месеца по-късно тя получава фактура, че дължи за този имот сума в размера на 6100 лв.

Топлофикация София води хиляди подобни дела срещу своите длъжници. Дори в случаите, когато е пропуснала да си събере вземанията на време и те са погасени по давност. Само за 2011 г. исковите дела, водени в Софийския районен съд срещу некоректни длъжници на Топлофикация София, са над 7 хиляди.

 

„Разследване” – всяка неделя от 17.00 ч.

- реклама -spot_img