Разследване

0
54

Разследване” – как се крадат държавни и евро пари с

измами с картофи

  

Какви са схемите, по които родни фермери злоупотребяват с държавни пари и евро средства, разкри екипът на „Разследване” в последния епизод на предаването. След получен сигнал от картофопроизводители, авторът Марин Николов показа как пропуски в процедурата за отпускането на помощи позволяват да се крадат пари от държавен фонд „Земеделие” с измами с картофи.

 Аферите не са тайна за никого в бранша, а поводът е отпускането на държавна помощ в бранша от 4 милиона и половина лева по схемата „Де минимис”. Преди седмица 980 кандидата са получили парите си. Никой обаче не може да каже дали същите тези производители отговарят напълно на родните и европейски разпоредби и дали всички те са регистрирани в агенцията по храните, което по закон е задължително.

 Така се оказва, че определени хора взимат пари, без да им се търси задължителната за бизнеса с картофи по цял свят регистрация към БАБХ. От една страна, по закон тази регистрация е задължителна, но от друга – никой не я изисква при отпускането на помощи „Де минимис”. Според най-голямата асоциация на картофопроизводители у нас, по този начин Министерството на земеделието и храните и фонд „Земеделие” не спазват закона.

 Проверка на терен се извършва само на около 10 % от бенефициентите, тоест от общо 980 бенефициента 106 от тях са били проверени. В случая проверката е била направена няколко дни преди картофопроизводителите кандидати да си получат парите и е установила 17 драстични несъответствия между посочена и реална площ. Не е ясно обаче какво става с другите 90 % непроверени фермери, които вече са си взели парите.

 Картофопроизводителите са убедени, че липсата на изискване за регистрация към агенцията за храните при получаване на държавна помощ позволяват няколко схеми на измама, основно чрез т.нар. маркиране (посочване на засадената и обработваема площ) и коригиране на земи впоследствие.

 Засегнатите фермери, които са искали разговор с експерти от министерството и фонда дълго преди отпускането на държавната помощ, се надяват да се упражни контрол над нерегистрираните кандидати, за да няма опасност от измами с фиктивни картофи, нелоялна конкуренция, сива икономика или вредни за здравето храни, а екипът на „Разследване” ще продължава да следи  развитието на случая.

 

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.