Разследване

- реклама -spot_img

„Разследване” – кой позволява незаконния

добив на камък в югозападна България?

  

Секретарят на община Сатовче е дъщеря на сочения иманяр в областта

 

Как сивият бизнес с камък процъфтява в Югозападна България, разкри екипът на „Разследване” в последния епизод на предаването. Авторът Марин Николов показа как на шосето, между селата Плетена и Сатовча, се предлага облицовъчен камък. Каменарите оформят извадения от кариера груб материал и дори открито казват цени на камъка за продан.

Според публичния регистър към електронната страница на министерския съвет обаче, право на проучване на общинската територия на Сатовча е получила една единствена фирма, а концесия за добив в този надупчен от кариери район не фигурира никъде. Въпреки това масовият незаконен бизнес отдавна се е превърнал в поминък за цели семейства в района между Пирин и Родопите.

Понякога нерегламентираният добив дори преминава в иманярство и разрушаване на уникалната археологическа култура. Въпреки че това се случва пред очите на всички, контрол и адекватни санкции от страна на съответните органи липсва. Нито кметът на община Сатовча Арбен Мименов, нито директорът на горското стопанство не смеят да предприемат конкретни действия, за да спрат или поне да ограничат незаконния и безразборен добив на камък.

Интересен факт около случая е, че секретарят на община Сатовча Мария Самарджиева е дъщеря на сочения за местен иманяр Димитър Самарджиев, за когото се смята, че работи без право върху общинските земи, за да добива камък и най-вече, за да изравя и продава уникални тракийски предмети.

А крайният резултат от фаталното бездействие са огромни щети за икономиката, археологическото ни и природно богатство, както и за имиджа на страната ни и всички нас.

- реклама -spot_img