Разкрита схема за купуване на гласове в Бургас

- реклама -

1Топжурналистът на БНТ Росен Цветков , който разкри схема за купуване на гласове в Бургас:

„Структурите за търговия с гласове работят в цялата страна,

на 20 май ще покажа филма с още скандални подробности”

 

 Още скандални подробности за организираната схема за продаване на гласове ще разкрие топжурналистът на БНТ Росен Цветков в най-новия си документален филм. Лентата, в която той обработва над 3 часа детайлни записи на технологията на предлагане и купуване на гласове в ромски квартал в Бургас, ще се казва „Победа” – на името на квартала, и ще бъде излъчена по БНТ на 20 май от 22:00ч.

Репортажът на Цветков, излъчен в деня на изборите 12 май по БНТ, предизвика серия от коментари и поздравления за смелостта на репортера на БНТ да се внедри в организираната схема и да успее да договори закупуването на 120 имена и ЕГН-та за измислена от него партия срещу сумата от 6000 лева.

Разкритията на журналиста от БНТ, който е носител на  няколко награди за разследваща журналистика, предизвикаха зрелищните арести на двамата тартори на престъпната групировка Михаил Хасърджиев и Жеко Шишков в момента, в който трябваше да се осъществи размяната. Арестът бе заснет и показан на живо в ефира на БНТ в деня на изборите 12 май.

Във филма „Победа” Росен Цветков ще покаже още скандални разкрития с конкретни имена на партии, които „играят” с ромските лидери, за да си осигурят гласовете на хората. Зрителите ще видят и как се  подправят бюлетини, за да е сигурно, че неграмотните роми няма да сбъркат, и защо планът за продажба на гласове се разработва под кодовото име „становище”.

Два месеца преди изборите Цветков се внедрява „под прикритие” в многолюдната фамилия на Михаил, която живее в бургаския квартал „Победа”. Репортерът на БНТ се представя за купувач на гласове за несъществуваща партия, родена покрай протестите. Жената на Михаил ги обърква с други изборни дилъри от София, които очевидно са изпреварили.

Близките на Михаил уверяват, че той има важни позиции, защото оглавява мешерето в “Победа”. Няколко часа по-късно Цветков се среща със сина му Христо, който също е част от схемата. Двамата с баща си са били кандидати за общински съветници от “Евророма” на кметските избори в Бургас през 2007 година, но не печелят.

Уговорената оферта е 50 лева на глас, а в сценария се включва и Данчо – много силен лидер, който държи гласове в цяла Югоизточна България, който се хвали, че има разработени структури навсякъде. Сигурността на гласовете се гарантира чрез застъпници – отново ромски лидери, които наглеждат хората си.

В схемата участва и още един брокер на гласове – Жеко Шишков, скрит зад неправителствена организация – “Съюз на социално слабите цигани “Надежда”.

В момента двамата главни организатори на престъпната схема – Михаил Хасърджиев и Жеко Шишков са на свобода, съобщи самият Росен Цветков, който и днес бе в ромския квартал „Победа”. Прокуратурата не е поискала удължаване на мярката за задържане, която бе 24 часа, и сега двамата роми подготвят версиите си.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Моята булчинска рокля (откъс)

Излезе от печат сборникът „Моята булчинска рокля“, в който 44 неслучайни жени разказват своите съвсем истински истории. Съставител е Жанина Драгостинова. Представянето на книгата...

Две нови програми в подкрепа на бизнеса, обяви премиерът Борисов

Допълнителни 68 млн. лв. предвижда правителството за подкрепа на предприятията с над 500 000 лв. оборот и други почти 80 млн. лв. се отпускат...

79 ден на протеста: Изненада за Столична община

За 79-и път се събраха недоволните граждани на антиправителствен протест в центъра на София, а исканията им остават все така непроменени –...

Николо Коцев: Мислещите и работещите хора винаги успяват

„Надявам се, че скоро ще се намери лекарство и ваксина. Аз лично смятам, че до 5-6 месеца нещата ще се нормализират“, коментира...

Билярски: Драги Георгиев публикува документи за българина Гоце Делчев

Гоце Делчев се самоопределя като българин в цялата документация, която сме прегледали. Това заяви специално за БГНЕС историкът Цочо Билярски, който е...

Бяла и жълта боя, и яйца полетяха към сградата на ДПС

За 78-ми път се събраха недоволните граждани на антиправителствен протест в центъра на София, а исканията им остават все така непроменени –...