РАЙНА СТОЙМИРОВА с изложба живопис

- реклама -spot_img

галерия “СЕЗОНИ”

представя

 РАЙНА СТОЙМИРОВА

изложба живопис

1 – 14 март, 2017 г.

 Ренесанс на цвета

                 Непоказвани творби на Райна Стоймирова в галерия „Сезони“

                                       „Виждане без цел е само мечта. Цел без виждане е само    уморителна работа. Виждане с цел е надежда за бъдещето на света…“

                                                                                Надпис в църква в Съсекс, Англия, 1730 г.            

          В изкуството…, в киното, графиката, театъра, музиката, нищо не е само черно или бяло, дори в черното, и в бялото, човешките очи търсят цвета. Какво е живописта без цвят? Автор като Райна Стоймирова осмисля стойността на цвета в съвременното изкуство. Когато видях за първи път картина на авторката, бях щастлива че съм допусната до света на една „русалка“, обитаваща подводни светове.

 Платната  на художничката в галерия „Сезони“ са като истински водопади от многоцветни и  сочни багри, вулкани от енергия. Тази силна, мощна енергия протича през сетивата,  обливат ни  преливащи един в друг потоци от цветни мечти, сънища, абстрактни проекции на  светлини, загадъчни на места, пропити от дълбините на морските дъна, от почвите в природата, ветрове, движещи се със скоростта на мистрала. Картините на Райна са пропити с експресия на емоциите и на усещанията. Работата и с текстил е обогатила културата и на живописец. Специфичният  за нея  колорит и техника я отличават и тя винаги е разпознаваема.

  Цветът в картините на Райна не е самоцел, той е основна движеща сила и изразно средство, което е като запазена марка за таланта и. В сивотата на ежедневието и на монотонността на градския пейзаж, след дългата и студена зима, изложбата и  в галерия „Сезони“ е като истинско цветно пробуждане, раждане на пролетта, прераждане на красотата, прилив на  енергия от соковете на живота, които Райна „изстисква“ с четки  върху платната, очакващи да бъдат превърнати от бели в истинска живопис. Художничката не  се интересува от временните неща, независимо от привидната си  спонтанност. Нейните живописни жестове са присъщи на естествените, емоционални, чувствителни и свободни артисти, които не робуват на модни тенденции, вкусове и сухотата на ограниченията…

 Срещата с живописния талант на Райна Стоймирова  и нейната изложба в галерия „Сезони“ ще бъде преживяване, от което се нуждае съвременното изкуство като цяло – Ренесанс на цвета.

 

                                                                                    д- р  Райна Дамяни

- реклама -spot_img