Радой Ралин раздели софиянци и след смъртта си

- реклама -spot_img

Радой Ралин раздели софиянци и след смъртта сиРадой Ралин раздели софиянци и след смъртта си

 

Екип на БНТ2 София научи, че обновената пешеходна зона на бул. „Цар Освободител” ще бъде открита тържествено в петък, 27 април, но без паметник на Радой Ралин. Имаше идея статуя в естествен ръст на големия сатирик да бъде поставена пред Университета. Приживе Радой Ралин често можеше да бъде видян да се разхожда по алеята с кестените между Софийския университет и Орлов мост.

Изработеният от скулптора Георги Чапкънов паметник е напълно готов и трябваше да бъде монтиран в сряда, 25 април. Това обаче няма да стане заради острата обществена реакция. Оказва се, че против избраното място са академичното ръководство на Университета, много общественици и архитекти. Те имат възражения срещу мястото, срещу вида на паметника и идеята в престижното пространство пред Алма Матер да има статуя на Радой Ралин,  при положение, че в София няма хубав паметник на Алеко Константинов, например.

До края на седмицата в Столична община ще има спешен съвет за решаване на казуса „Радой Ралин”, научи екипът на БНТ2 София. Окончателното решение ще бъде взето от общинските съветници. Преди време, съгласно Наредбата за поставяне на паметници в София, те гласуваха статуята на Радой да бъде поставена в кв.Изток, където живееше сатирикът. По-късно обаче тази идея отпадна. Харесван и отричан приживе, Радой Ралин раздели общественото мнение и след смъртта си.

Всичко за спора,  гледайте в новинарската емисия  на БНТ2 София „България 19:30”, тази вечер от 19:30ч.!

 

- реклама -spot_img