Проватският епископ Антоний – търсен от хората, следен от властта

Уникален сборник разказва за живота, делото и служението на Проватския епископ Антоний (1915 – 2002), предаде репортер на БГНЕС.

Книгата носи заглавието „Търсен от хората, следен от властта“, а в нея читателите, освен богат снимков материал, ще намерят и интересни спомени за епископ Антоний от негови съвременници, разказващи за своите контакти и лични впечатления. Сборникът излиза от печат наскоро, но идеята за него датира още от 2015 г., когато се навършиха 100 годините от рождението на дядо Антоний.

„Идеята за нейното издаване е на нашия митрополит Наум. Включиха се много автори и изследователи. Основната статия в сборника е от Борис Цацов. Голяма и задълбочена статия има и от Момчил Методиев, както и от други личности, които през своя живот са имали щастието и възможността да бъдат близо до Проватския епископ Антоний“, разказа отец Стефан от русенския православен храм „Св. Николай Чудотворец“. Именно в Русе дядо Антоний е прекарал и последното десетилетие от своя живот, където се покоят и тленните му останки. /БГНЕС

Start typing and press Enter to search