Протестите и политическата криза

- реклама -

Целият спектър на протестите и политическата криза по БНТ

 

 С множество извънредни емисии и студиа и преки включвания от протестите в София и страната, БНТ отрази случващото се в цяла България. Още в началните часове на протестите в неделя, БНТ направи съпричастни зрителите в реално време за всичко, което се случваше по време на митинга. В обедната емисия в 12:30 часа телевизията излъчи репортаж на Стоил Рошкев за старта на протеста в София. В часовия пояс 12:30-13:00 часа БНТ отчете рейтинг от 3% (целева аудитория 4+), и се нареди на второ място по гледаемост след bTV. Преките включвания продължиха и в предаването „Неделя х 3”. В частта на Андрей Захариев имаше три поредни включвания на репортера Христина Христова с актуална информация за случващото се на Орлов мост. В централната новинарска емисия „По света и у нас” в 20:00 часа бяха обобщени реакциите на хората от цялата страна с репортажи от градовете, в които се провеждаха протести. По данни на ГАРБ, в този часови пояс БНТ са предпочели 611 000 души (8,8% за аудитория 4+).

В понеделник единствено репортерът на националната телевизия Явор Симов засне и излъчи ексклузивни кадри от сблъсъците между полицейските части и протестиращи на бул.„Христо Ботев” и улица „Лайош Кошут”. БНТ продължи да отразява всичко случващо се емисиите си и във вторник. Медията продължи да следи развитието на протестите и политическата ситуация в страната. На живо беше излъчена извънредната пресконференция на министър-председателя в оставка Бойко Борисов от Гранитната зала на Министерски съвет. Преки включвания от протестите освен в централната емисия „По света и у нас”, зрителите видяха и в публицистичното предаване „Референдум” с водещ Добрина Чешмеджиева. 19-ти февруари освен за протести, бе и ден за почит пред великото дело на българския революционер и Апостол на свободата Васил Левски. 140-те години от обесването на Левски бяха почетени не само от българските граждани и политици, но и от националната телевизия, която излъчи пряко церемонията пред паметника „Васил Левски”. С кампанията си „140 години – жива идея за Свобода”, БНТ от един месец напомня на зрителите за великото дело на Левски.

 

Шест часа продължи сутрешният блок на „Денят започва” в сряда. Гости в студиото бяха Димитър Главчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, Мая Манолова, депутат от ПГ на „Коалиция за България”, Яне Янев, председател на РЗС, Янко Янков, депутат от ПГ на ДПС, Даниел Вълчев и други, които коментираха социалното напрежение и възможните политически изходи от него.

С редица преки включвания от парламента зрителите всяка секунда получаваха информация за хода на събитията и мнения на политици, депутати, политолози и социолози.

 

Същия ден Добрина Чешмеджиева водеше две извънредни студиа (от 12:30 до 15:00ч. и от 16:30 до 18:00ч.), като основни нейни гости бяха социолозите Живко Георгиев, проф. Михаил Константинов, Антоний Гълъбов, Румяна Коларова, Боряна Димитрова, Цветозар Томов, Юлий Павлов, както и Петко Бочаров, Лъчезар Богданов и Иван Нейков, журналистите Петко Георгиев и Иво Христов. Освен коментарите и прогнозите на социолозите, бе представена и гледната точка на протестиращите в лицето на Дончо Дудев в първото студио. Във второто студио се чуха гледните точки на Димитър Несторов – представител на протестиращите срещу политическия модел, и Стефка Станкова от групата на поддръжниците на кабинета в оставка. БНТ отбеляза рекорден рейтинг в аудиторията 4+ в часовия пояс 13:30-14:00ч., като постигна гледаемост от 4,5% (311 000). За сравнение, по същото време, bTV бе гледана от 2,2%, или 152 000 души, а Нова– от 3,9%, или 268 000 . БНТ е лидер по гледаемост и сред младата аудитория (18-34), като в същия часови пояс отбелязва рейтинг от 2,5% (за сравнение, bTV са гледали 1,6%, а Нова – 1,3%).

Новинарската емисия в 18:00 часа продължи час и половина с преки включвания за случващото се по време на протеста, в който имаше два лагера – едните срещу правителството и другите, подкрепящи кабинета. Гости в студиото с коментарите си бяха активно протестиращият Васил Гюров и подкрепящият кабинета  Асен Стойков. Централната емисия новини „По света и у нас”също беше с удължено време до 21:30ч. Тя представи всички гледни точки за оставката на правителството и реакциите на останалите политически партии, както и отзвук от събитията в световните медии. Гости в студиото с водещ Поли Златарева бяха Александър Ненков от ГЕРБ, Михаил Миков – БСП, Йордан Цонев – ДПС, Веселин Методиев – ДСБ, и Десислав Чуколов – Атака.

В същата новинарска емисия единствена БНТ представи резултатите от експресно социологическо проучване, направено специално за обществената телевизия. Социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч” коментира нагласите на обществото по отношение на моментната ситуация в страната.

 

В четвъртък в сутрешния блок „Денят започва” от 8:00 до 9:00 часа водещият Марио Гаврилов коментира в разговор с представители на различни политически сили очакванията за развоя на събитията около предстоящото гласуване на оставката в парламента. В 9:00 БНТ излъчи пряко от Народното събрание дебатите и гласуването на оставката на правителството. След като събитията в пленарната зала приключиха, камерите на националната телевизия се пренесоха пред парламента, за да проследят реакциите на събралото се множество в подкрепа на Борисов.

Отново в извънредно студио с водещ Марин Маринов специалистът по конституционно право Димитър Гочев, журналистът Петко Георгиев и социологът Първан Симеонов коментираха и анализираха предстоящите политически ходове. В 15:00 часа БНТ излъчи на живо изявлението на президента на Република България Росен Плевнелиев и първите реакции на протестиращите, синдикатите и работодателите във връзка с в речта му. БНТ продължи да отразява протестите и коментарите за гласуваната оставка на правителството в емисиите си в 16:00 и 18:00ч. Международните редактори на БНТ проследиха коментарите в пресата в чужбина и реакциите в Гърция, Румъния, Русия и Брюксел, на събитията в България. Централната новинарска емисия в 20:00ч. отново показа протеста пред Орлов мост, а в студиото да коментират действията на политици и протестиращи бяха управителят на Медийна група „България холдинг” Венелина Гочева и изпълнителният директор на „Дарик радио” Радосвет Радев. В пряка връзка от Берлин със свой коментар в разговора се включи и журналистът от „Дойче веле” Александър Андреев. Кореспондентът на БНТ в Брюксел Владислав Велев взе специално интервю от журналиста от „Файненшъл таймс”, който наблюдава България, Джеймс Фонтанела. В края на емисията, в пряко включване, единствено репортер на БНТ показа лицата зад маските на някои от протестиращите, които провокираха безредици, запалвайки знамето на Европейския съюз.

БНТ е лидер по гледаемост в часовия пояс 11:30-13:00ч. Медията отчете рейтинг в аудиторията 4+ от 7,8% (bTV – 6,9%, Нова – 2%). Националната телевизия е с най-висока гледаемост и в таргет аудиторията 18-34 – 3,9% (bTV – 3,1%, Нова – 0,9%), и 45+ (12,6%). Рейтингите на bTV и Нова в тази група са съответно 10,5% и 2,8%.

В дните от неделя, 17 февруари, до четвъртък, 21 февруари, сайтът на БНТ отчете изключително висок трафик и рекордни показатели – посещения, уникални посещения, прегледи на страници, време, прекарано на сайта и т.н. В сряда, 20 февруари, когато Борисов подаде оставката на правителството, и в четвъртък, по време на дебатите в парламента, трафикът се увеличи с около 20%. Над 30 на сто са новите посетители на сайта www.bnt.bg. Рекордни показатели отчита и live streaming-а на програмите на БНТ.

Единствено БНТ успя, още от началото на протестите, да покаже на своите зрители възможно най-широк спектър от гледни точки – мненията и коментарите на социолози, журналисти, политолози, синдикалисти, икономисти, експерти, политици, депутати и протестиращи.

- реклама -