Промени в програмата на Нова ТВ

- реклама -

 

Програма на Нова ТВ в деня на национален траур, 09 ноември

  

В деня на национален траур, 09 ноември, в програмата на Нова ТВ ще настъпят следните промени – централната емисия на Новините на Нова ще бъде с продължителност час и половина – от 19.00 до 20.30 ч. Освен разширени репортажи от опелото в храм-паметника „Св. Александър Невски” и Троянската света обител, където ще бъде погребан патриархът, ще бъде излъчено и извънредно издание на „Темата на Нова”, посветено на патриарх Максим.

Какъв е бил животът и духовният му път, какво е бъдещето на Българската православна църква и каква е процедурата по избор на нов патриарх, ще научим от репортера Миа Димитрова в минутите от 20.00 до 20.30 ч.

 Веднага след това /20.30 ч./, Нова ТВ ще излъчи филма „Боянският майстор”. Режисьорът Захари Жандов пресъздава на екран легендата за сътворяването на изумителните стенописи в старинната църква в Бояна и историята на зограф Илия – талантливият, дързък и прям майстор, който увековечава върху стената на църквата образа на любовта си към две жени.

 

Като част от промените в петъчния ден, в обедната емисия на Новините на Нова няма да има VIP Новините, както и няма да бъде излъчен епизод на Club News. 

09 Ноември – Петък – 20.30 часа

Боянският майстор

1981 / България

 

Режисьор:         Захари Жандов

В ролите:             Петър Деспотов, Любомоир Димитров,  Бойка Велкова, Емил Марков, Атанас Божинов и др

Жанр:                 Драма

 

 

Средата на 13-и век. На зографа Илия е поръчано да направи стенописите на новостроящата се църква в Бояна. Така той среща севастократор Калоян – силен, интелигентен и проницателен владетел, който е респектиран от таланта, дързостта и прямотата на майстора. Между тях се поражда спонтанна симпатия. Друга сюжетна линия е свързана с раздвоението в любовта на Илия към севастократорката Десислава и Левантийката. Полярно противоположни една на друга, те взаимно се допълват. Десислава е символ на чистата, съвършена красота, на духовното начало, а Левантийката е земна, страстна, силна… Раздвоен между тях, художникът ги „примирява” в  нежния образ върху стената на църквата – образа на Десислава.

 

- реклама -