Професионалната немощ на телевизионерите

- реклама -

1.jpg

Зрителски мисли

коментари

Драгият зрител ли трябва да смени канала или някои от работещите в медии да си сменят професията?

Както се казва „Рибата се вмирисва откъм главата“ или професионалната немощ на телевизионерите

 

Случаят „Лясковец“ за пореден път показа професионалната немощ на телевизиите в България. Дефицитът на истински ръководни кадри в медиите все повече срива качеството на предаванията и обезсмисля телевизията като медия.
Няколко поредни дни телевизиите повтарят едно и също. Сутрин, обед, вечер, в новини, в предавания – все едно и също: психично болния Петко Савов.
Задават се едни и същи въпроси. Отговарят се едни и същи измислици и предположения с апломб, напомнящ не версия, а внушаващ истина.

Още в първите часове на деня, в който се проведе акцията на спец. службите в Лясковец, БТВ започнаха да говорят само за това. Стигна се не само до повтаряне на едно и също, но и с „лека ръка“ лепнаха етикет на Петко Савов, че е психично болен. Как го разбраха или просто решиха да заобиколят морала и да злоупотребят в името на рейтинга, това почти не е загадка, а доста ясно. Какво толкова, да лепнат етикет „психично болен“ на някого.

Но това не е всичко. Толкова безпомощни в креативно отношение, че БТВ (но вероятно и други тв) пуснаха дори телефон в ефир още сутринта. Звъняха доста хора, но никой по темата Лясковец. И водещите истерично затваряха на всеки. И кое му е интересното или важното на това пет–десет минути да се дава по телевизията как се затваря телефон?! Така ли се запълва тв ефирно време? Нямаше кой да предвиди, че темата не вълнува рано сутрин никого от зрителите?
Но както и да е. Добре, че дойде времето за новините. И, изненада. Те започнаха и почти изцяло съдържаха само новината за случката в Лясковец. Повтори се същото, което слушахме и предишния половин час.

Със свършването на новините, обаче, не се изчерпа темата. Сутрешният БТВ блок продължи да повтаря това, което беше съобщено и преди, и в новините. Що за стремеж да смажеш ефирно някакъв човек от Лясковец, без да си наясно с почти нищо по случая?! Струва ли си за едната зрелищност и рейтинг. И защо си мислите, че е зрелищно и рейтингово?
Телевизиите заляха ефира с безсмислени въпроси, без да се съобразяват дали това са подходящите хора, на които се задават.

Единственото разумно нещо, на което естествено не се обърна внимание, беше казано рано сутринта по БТВ от криминалния психолог Росен Йорданов: „този случай прилича на много други случаи, за които медиите не разбраха“. Малко преди или след това, от сутрешното включване в ефира на БТВ на доктор Ивелина Гецова – кмет на Лясковец, стана ясно, че няма данни Петко Савов да е психично болен.

Е защо тогава (и не само поради това) БТВ, а вероятно и другите медии, продължиха да наричат Петко с какви ли не термини, от които става ясно, че е луд?! И защо изобщо разнищването на тази тема продължи и в предаването «Преди обед» на БТВ, а вероятно и след това и не само в новините и в «Лице в лице», а чак до следващите ден, два… ще видим може и да го докарат до седмица.

Най-вероятно и всички останали телевизии са действали по същата схема.
Какво може драгият зрител да си направи като извод? Големите новинарски телевизии в България вече не са новинарски, а коментаторски. Избират си една тема и от сутрин до вечер си я коментират както могат и както си мислят, че е редно, няколко човека от ръководния състав.

Ами за какво са им тези национални ефирни тв честоти? То това може да се случва и по радиото, и по кабеларки, и по регионални телевизии, по някой уеб сайт или социална мрежа. Как така се раздават и одобряват програмни лицензии, за да превърнат българския телевизионен ефир в един и същ театър, но с различни актьори и разбирания за добрия и лошия в постановката?

Допускам, че БТВ, НОВА ТВ, ТВ7, НЮЗ 7 (вероятно и други) са били като две капки вода – цял ден (няколко дни) коментиране на случая в Лясковец. Ами, какъв е смисълът от всички тези телевизии, които си приличат и по програма и по какво ли не. Но, така или иначе, като се прави от едни и същи хора, няма как да е и по-различно. Какво по-различно ще направи шеф на БТВ или журналист на БТВ, който сега е в Нова ТВ и обратно.
И не ми казвайте изтърканото «като не ти харесва – смени канала»!

Не дистанционното трябва да решава проблемите на изчерпаните телевизионери и кухи програмни схеми. Защото дори и да се смени каналът, то ще видим пак същите реклами, ще чуем пак същите (незнайно защо) широко коментирани теми. Свикнахме и с некомпетентно скалъпени въпроси и анализи. Както и с едни и същи лица-гости.
Телевизиите и телевизионерите изградиха един стеснен собствен свят, който стесняват все повече в стремежа си да се конкурират. Работят така, сякаш драгият зрител не съществува. Приоритет е само какво прави другата телевизия, че да направят същото.

Та, защо новинарските телевизии се превърнаха в коментаторски, не е ясно. Но за това може да помисли СЕМ, като контролен и регулиращ орган. Защо пък да не се преразгледат програмните им схеми и да се преосмислят границите и терминологията и доколко се спазват или не.
Някак няма смисъл да е телевизия, като това, което се предава по нея става и само за слушане. Нали идеята е визията, новината, разнообразието, филмите – документални, научно-популярни… кадрите. Нещо, което по радиото или вестника не може да се предаде.

Ако новината е Лясковец и няма ново видео, то просто не са готови да продължат темата и спират, докато се подготвят. Но по цял ден да говорят едно и също, някак унизява зрителя. Дори го кара да се срамува от професионалната немощ на журналисти, редактори, продуценти, шефове на новини и тв мениджъри.
Коментаторски тип предавания по цял ден и новини без видео, може да се слушат и по радиото или да се прочетат в сайт (телевизиите си имат такива). И какво? Как поддържат сайтовете си телевизиите? Публикуват ли един и същи текст 10 пъти днес? Копи/пейст… десет пъти.

Не веднъж се е случвало, на всеки, да гледа едни и същи лица по 3-4 телевизии, в рамките на 2–3 часа, в предавания на живо. Обикалят като професионални гости. Е, какво е това, господа от СЕМ?
Гледаме дълги рекламни блокове, а стойностните предавания са все на външни продуценти с ограничено време. Очевидно е, че приходите на телевизиите или не се инвестират в хора и предавания или се инвестират, но в неподходящите такива.

Кой мисли за последствията върху възрастните хора и младите, например? Как се отразява това постоянно да слушат някакви анализи и коментари по користно подбрани теми, които в повечето случаи за негативни и се превръщат умишлено в зрелище. Някой помни ли от сутрин до вечер да са се коментирали в детайли успехите на децата от олимпиада по математика? А да, това не носи рейтинг.
Но СЕМ са и морален, и етичен коректор! Нека да започнат да работят повече в мащабна посока. Да регулират не само отделни предавания, но и целия телевизионен ефир като едно цяло.

В програмата на всяка телевизия има предвидено по едно специализирано предаване за анализи, коментари и събеседници по важни теми. Тематиката на такъв тип предавания са подходящи за определен часови пояс и това е съобразено, когато се е правила програмната схема. Защо е нужно тогава цялата дневна програма да изземва функциите на това предаване? Но какво да се чудим, след като такъв тип предаване «Лице в лице» започна да ни представя гости като Софи Маринова, с цел да разкаже за турнето си в чужбина. А, малко по-късно, същото предаване, ще бъде съкратено от един час на половин, вероятно, заедно с рекламния блок. Безумие. Професионално безсилие на ръководните кадри.

Как ли се чувстват журналистите и репортерите, когато трябва да работят под неадекватното ръководство на редактори, продуценти, шефове на редакции и мениджъри?! Сигурно както се чувстват и зрителите. Омерзени. Защото ръководните кадри не могат или не смеят да развият или адаптират заучени или спуснати им чуждоземни схеми, тактики и правила за правене на телевизия. Е, да, но тук е България и колкото телевизиите да не са българска собственост, то все пак се гледат от българи, такива, каквито сме.

Явно всяка телевизия мисли да работи по евтиния начин – само с предавания от студио, и анализи и коментари по цял ден. Но да не забравяме, че става дума за телеВИЗИЯ, което не значи интериор.
И е време да се спре с това «сменете канала, като не ви харесва». Някак щраусово е.

Пък и защо аз (драгият зрител) да сменям канала, а не изчерпаните тв кадри да си сменят професията?

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Какви са модните тенденции при дамските ежедневни чанти

Модните тенденции през последните години са много динамични и се променят все по-бързо от когато и да е било. Модата и вятъра на промяната не...

CINELIBRI СТАРТИРА HUAWEI SMARTPHONE FILM FESTIVAL 2020

ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА CINELIBRI СТАРТИРА HUAWEI SMARTPHONE FILM FESTIVAL 2020 ЗА КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ, ЗАСНЕТИ С HUAWEI P40 PRO  АЛЕКСАНДЪР СТАНИШЕВ, ЯНА ТИТОВА И ВАНЯ...

Протестиращите вдигат палатков лагер

В столицата и в над 10 областни града тази вечер е обявен национален протест. Протестът в 21-я ден на недоволство започна още...

“Алеята на книгата” на море

„Четенето е въпрос на национална сигурност“. Това заяви пред БГНЕС издателят Дамян Яков, който е участник в „Алеята на книгата“. „Нито съхраняването и...

СДВР: Нямаше физическо насилие при задържането на Петър Кърджилов

„Преди час се случи инцидент. От няколко дни предупреждаваме за това. На Орлов мост възрастна жена е спряла пред протестиращите и е...

Протестиращи простряха “мръсните дрехи на Борисов”

22-ият ден на антиправителствени протести в столицата започна с „We will rock you” на вечните Queen, ключовият Орлов мост продължава да е...