ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК

- реклама -spot_img

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК

11 – 17 МАЙ 2015

RED HOT CHILLI PIPERS със специалното участие на Валя Балканска и родопски гайди. Шотландската сензация RED HOT CHILLI PIPERS ще даде грандиозно начало на ХХ САЛОН НА ИЗКУСТВАТА. Това ще се случи на 11 май (понеделник), Зала 1, от 19:00 часа. Гайдарите от Острова идват за първи път у нас по покана на НДК. В супер ефектното и енергизиращо шоу на „лютите“ шотландци ще се включат подобаващо и десет български гайдари, водени от космическия глас на голямата Валя Балканска.

Кампанията на “24 часа” за „Достойните българи“ ще се проведе на 11 май (понеделник), от 11:00 часа в зала 6. Всяка година, ежедневникът събира на тържествена церемония наши съвременници, направили добро. През 2014 г. с голямата награда бе удостоен дядо Добри.

„КВАРТЕТ – ОПАСНИ ВРЪЗКИ СЛЕД КРАЯ НА СВЕТА” – 12 май (вторник), Зала 1 на НДК, от 20:00 часа. Спектакъл – филм на Явор Гърдев по пиесата на Хайнер Мюлер. Участват: СНЕЖИНА ПЕТРОВА в ролята на Мертьой и ЗАХАРИ БАХАРОВ в ролята на Валмон. Любовта в края на дните е ненаситна. Тя бърза в състезанието със смъртта, защото залогът си самият ти, а времето изтича и камерите предават на живо.

На 12 и 13 май (вторник и сряда), зала 3, от 11:00 до 20:00 часа, ще можете да се насладите на мултимедийната изложба „Светлина и дух“ на Владимир Димитров – Майстора. Иновативен проект, амбициран да преобърне традиционните представи за експониране на художествени творби в зала. Изложбата съдържа емблематични, но и по-малко познати творби на иконографа на българското лице – големият Владимир Димитров – Майстора.

Шри Чинмой център ще представи концерта „Звукът на тишината“ – 12 май (вторник), зала 6, 19:00 часа.

Майсторски клас на КАРЛО КОЛОМБАРА, ще се проведе в периода 12-16 май, като на 12 май ще бъде от 11:00 – 20:00 часа, а за периода 13-16 май ще е от 14:00 – 20:00 часа в зала 8. ВХОД – СВОБОДЕН. След първия впечатляващ майсторски клас на Коломбара през 2014 в България и големия интерес, фондация „Дарина Такова“ и НДК организират втори – в рамките на ХХ-то издание на “САЛОН НА ИЗКУСТВАТА”. В края на програмата всички млади таланти ще изнесат заключителен концерт със специалното участие на техния ментор Коломбара.

55 ГОДИНИ КЛАСИКА И ФОЛКЛОР – концерт на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен. 12 май (вторник), зала 11, 19:00 часа. Училището за класически инструменти, което първо въвежда изучаването на народни инструменти и пеене у нас, става на 55 и кани приятели и почитатели на празничния концерт.

12 май (вторник) е последният ден, в който можете да посетите изложбата „ГЕОРГИ БОЖИЛОВ – СЛОНА (1935-2001): РЕТРОСПЕКТИВНО“ – Мраморно фоайе, от 11:00 – 19:00 часа.

Фотоизложбата „Необикновеното в обикновените неща в моя град“, също е към своя край. Можете да я разгледате на 11 и 12 май (понеделник и вторник), фоайе, ет. 3, 11:00 – 19:00 часа.

„ЖАДУВАХ ДА СЪМ ПТИЦА“ – спектакъл на литературна гостоприемница при Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 г.“, посветен на 90 години от рождението на Павел Матев, сряда (13 май), зала 7, от 19:00 часа. Откроени вълнения, болезнен вопъл, мъдро самовглъбяване, честна равносметка–всичко това го има в поезията на Павел Матев. При такова разнообразие от усетени състояния, от очаквания и разочарования, от преживени тегоби, впечатлява монолитното звучене на творбите му, всяка, от които допълва общото, добавя нови съществени детайли към него, за да се създаде един богат и въздействащ свят – пълнокръвен и завладяващ със своя изповеден тон.

Камерен концерт „Кларино“ – сряда (13 май), зала 9, 19:00 часа. В програмата: сонати на Брамс, Хиндемит и Пуленк, Пиер Макс Дюбоа. Кларино е единственият кларинетен квартет в България, който представя оригинална програма – в отговор на последните европейски тенденции и нарастващ интерес към интерпретации за духови инструменти.

Без никакво преувеличение, можем да кажем, че премиерата на стихосбирката „Смяна на огледалата“ в рамките на ХХ САЛОН НА ИЗКУСТВАТА е световна премиера. През 2014 г. Аксиния Михайлова бе удостоена с най-високото отличие за поезия във Франция, наградата „Гийом Аполинер” за сборника „Небе за изгубване”, изцяло създаден на френски. Поетичните творби в „Смяна на огледалата“ са създадени след това – специално за българската аудитория. Срещата с Аксиния Михайлова ще се състои на 14 май (четвъртък) от 19:00 часа в зала 7 на НДК.

14 май (четвъртък), зала 9, 19:00 часа – 115 години от рождението на Панчо Владигеров. Представяне на нов албум, издаден във Виена по случай 115 години от рождението му. Включва музика на композитора в изпълнение на пианистката и преподавател във Виенския музикален университет Ружа Семова, и цигуларката Теодора Късметска – Сороков.

В четвъртък (14 май) ще се запознаем с „Истории като на кино“ – мултимедиен проект на Атанас Христосков. От детските утрини с мама и татко, през дългото чакане на опашка за любимия филм, та до първата целувка в тъмния киносалон. “Истории като на кино” е вълнуващ личен разказ за старите столични кина, превърнат в интерактивно преживяване на just-likethemovies.com. В документалната киноверсия няколко човека, свързали съдбата си със седмото изкуство, споделят своите “Истории като на кино”.

Зала 1 на НДК събира музиканти, артисти, танцьори, които са били и са част от формация „Роберта балет”. Поводът е 25-годишната от създаването на танцовата школа, където се обучават деца и техните родители. Създател на формацията е Роберта Джурова, за която това е една сбъдната детска мечта, а нейните балерини са шесткратни световни шампиони по танцово шоу и акробатичен танц – 15 май (петък) от 19:00 часа.

15 май (петък), 21:00 часа – DIRTY VEGAS! Eдни от най-силните хаус диджеи от Острова. Запазете си датата и лъснете танцувалните си обувки, защото това ще е първото голямо открито DJ-парти в НДК, организирано от Art Studio и Двореца! Мраморно фоайе, ниво 2.

„100% АКАГА“ в петък (15 май), зала 3, от 19:30 часа. Групата отдавна е марка за качествена музика, парти и добро настроение. Сега елитните музиканти правят шоу с най-големите си хитове и са решени да накарат публиката да се забавлява максимално, да запази силен спомен от преживяването.

На 16 май (събота) в 19:00 часа зала 1 на НДК ще бъде разлюляна от песните и танците на Ансамбъл „ЗОРНИЦА“.
Отново в Зала 1 на НДК, ще се състои втората премиера на мегаспектакъла на Явор Гърдев „КВАРТЕТ – ОПАСНИ ВРЪЗКИ СЛЕД КРАЯ НА СВЕТА” – 17 май (неделя) от 20:00 часа. Проектът е част от ХХ САЛОН НА ИЗКУСТВАТА и Календара на културните събития на Столична община за 2015 г.
В неделя (17 май), в зала 6 от 19:00 часа ще се състои заключителен концерт на Майсторския клас на КАРЛО КОЛОМБАРА със специалното участие на оперната звезда. Певецът е известен като един от най-големите съвременни Вердиеви баси в света и е сред най-ярките представители на италианската певческа традиция.
Литературно четене „Женски гласове в българската литература“ с участието на едни от най-известните и продавани български писатели: Миглена Николчина, Здравка Евтимова и Светлана Дичева – 17 май (неделя), зала 4, 17:00 часа.
Концерт на художествените колективи на читалище „Петър Берон“. Събитието е по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура, и на славянската писменост. Организиратор е НЧ ”Д-р Петър Берон 1926г.” Участие ще вземат: женски хор „Христина Морфова”, Балетно студио „Красимира Колдамова”, ученици от майсторския клас на Петър Данаилов, Танцов състав „ЖАР”, Детска хорова студия „Български славей”, Детски танцов състав, ученици от музикалната школа както и от класовете по поп и джаз пеене на Румяна Коцева и други. 17 май (неделя), зала 11, от 19:00 часа.

„НОВ ТЕАТЪР“ – НДК

На 11 май (понеделник) в 19:30 часа стартираме седмицата с „Поручик Бенц“ – постановка на режисьора Бойко Илиев. В ролите: Любомир Ковачев (Поручик Бенц), Ивайло Захариев (Кап. Лафарж), Саня Борисова (фаталната Елена Петрашева).

Във вторник ( 12 май) от 19:30 часа на сцената на „Нов театър“ – НДК ще се лее „Живак“. Моноспектакъл на Димитър Живков, който взривява публиката с особен врачански хумор и дава заявка за едно от най-добрите комедийни представления за сезона.

„Откриването“ е предложението ни за сряда (13 май) в 19:30 часа. Само в театъра – за секунди, минути или най-много за една вечер, се разкрива цялото щастие и нещастие. С участието на Ники Сотиров и Теодора Стефанова.

На „Новите правила на играта“ ще се научим в четвъртък (14 май). Присъствието е задължително, а началото е от 19:30 часа.

15 май (петък) от 19:30 часа ще се пренесем „В края на ноември“. Това е една история за пътя, по който всеки от нас поема, още щом се роди… въпросът не е къде ще ни отведе този път, а как ще го извървим.

Събота (16 май) от 19:30 часа – премиерната за „Нов театър“ – НДК постановка „Лалугер“. Един моноспектакъл на Николай Урумов. Смешна история за сблъсъка на два свята – единият, в който буквичката “М” значи Мама и другият свят, в който “М” значи “Макдоналдс”! А може би и за това колко рядко откриваме “М” като Мъж.

„Брачната илюзия“ е предложението ни за неделя (17 май) от 19:30 часа. Участват: Елена Петрова, Мариус Донкин, Валентин Танев.

Нощен Театър

Нощният театър в „Нов театър“ – НДК предлага на вашето внимание рок-операта „Исус Христос Суперзвезда“. Датата е 16 май (събота) от 22:00 часа. Вече години наред, образът на Спасителя не слиза от екрана и сцената.

Детски представления

„Принцесата и граховото зърно“ в събота (16 май) от 10:30 и 12:00 часа. Постановката е премиерна за „Нов театър“ – НДК.

На 17 май (неделя) от 11:00 часа изпращаме уикенда премиерно със спектакъла „Палавата питка“.

„Нов театър“ – НДК, съвместно с издателство „Колибри“, представя „Дора на пикник“ – 17 май (неделя) от 16:30 часа. Заповядайте на детско куклено представление с интерактивни игри и активно включване на децата в творческия процес.

ЗАЛА „РУБАЯТ”

Огнените красавици от „DIVAS PROJECT“ ще забавляват посетителите на зала „Рубаят“ на 13 и 14 май (сряда и четвъртък) от 22:00 часа със специално подготвен репертоар.

На 15 май (петък) в 22:00 часа Михаил Белчев ще събере приятели, почитатели и любими хора, за да им припомни, че „Младостта си отива“, че „Булевардът“ пак е с цъфнали пролетни кестени и да помоли: „Не остарявай любов!“.

В събота (16 май) не пропускайте ГРАФА на живо. Начало – 22:00 часа.

СОФИЯ ЛАЙВ КЛУБ

На 12 май (вторник) точно в 21:00 часа австрийската група начело с Мийна Крайл ще ни преведе през цялата гама от поп, рок, джаз, фънк и блус звучене.

Английският барабанист и продуцент Саймън Филипс, добре познат от легендарните „Тото“, ще изпревари бившата си банда и ще гостува в Sofia Live Club на 13 май в 21:00 часа. Маршрутът на европейското му турне Second Orbit Tour 2015 минава през НДК. Заедно с още трима виртуозни музиканти (Анди Тимънс, Стив Уейнгарт и Ърнест Тибс), той ще представи албума Protocol II, който излезе на пазара през 2013 г.

16 май (събота) 22:00 часа – за всички фенове на прогресив музиката, Dream Theatre Tribute Ви гарантират едно незабравимо изживяване.

 

STUDIO 5
Stand up comedy вечер – 11 май (понеделник) от 21:00 часа. Най-доброто от българската и балканска сцена – Никола Тодороски (Македония), Иван Кирков и Васил Ножаров. Очаква ви една супер забавна вечер с тримата комици.

На 12 май (вторник) в Studio 5 ще се състои официалната премиера на дебютния сингъл на алтърнатив рок групата Nu Ance. Началото е от 16:00 часа.
„OM” трио завършва своето пролетно турне в Studio 5 на 12 май (вторник) от 18:30 часа. Музика, чиято цел е да води навътре към нашите дълбоки вътрешни пластове и носи хармония.
Класическа музика, приказка и приятелство ще са в една вълшебна симбиоза на сцената на Studio 5. Две красиви жени, приятелки от детство и отдадени на музиката, ще ни отведат в света на Оскар Уайлд. „Музиката разказва…“ в сряда (13 май) от 18:30 часа.
Четвъртък (14 май) от 18:30 часа – поетът, композитор и автор на песни Огнян Георгиев ще представи своята осма стихосбирка „Ремонт на мозъка”.
Кирил Калев и приятели ще се съберат на сцената на Studio 5 в четвъртък (14 май) в 22:00 часа за поредния концерт, изпълнен с много музика и положителни емоции. Концептуалният албум „BACK TO THE ROOTS” е третият проект с авторски песни на Кирил Калев и неговите приятели. Авторските песни са посветени на български и световни поп и рок звезди, поети и композитори сред които Eric Clapton, Mark Knopfler, JJ Cale, Santana, Михаил Белчев, Валди Тотев и др.

Истински джаз с Ангел Заберски – син & Big Band Brazz Association, петък (15 май) от 18:30 часа. Бъдете сред първите, които ще се насладят на най-новите вдъхновения на виртуозния композитор.
Комедийна вечер с “Големите” Анелия Луцинова, Рая Белева и Веселин Стоянов, представят „Програма 27“, с участие на Мирослав Симеонов – 16 май (събота) от 18:45 часа.
Вечните блусари Подуене Блус Бенд гостуват отново на сцената на Studio 5 на 16 май (събота) от 22:30 часа, за да ни потопят в една невероятна Electric blues night. Вече 25 години Васко Кръпката и неговите музиканти вървят по пътеката на блуса за радост на феновете на тази музика за душата. В съботната нощ, верни на себе си, те ще ни залеят с мощни вълни блус и отново ще ни накарат да пеем и да мечтаем заедно.
„За секса, политиката и други проЗташки неща” ще си говорим с Николай Урумов в неделя (17 май) от 18:30 часа. Един спектакъл, който не е за изпускане!
На 17 май (неделя) от 21:00 часа – Група „Смешници“ празнува 4 години със специално Stand-up шоу. Обединени от любовта към смешното, всеки от тях дава своя забавен коментар върху актуалните събития и съвременното градско ежедневие.
Culture Beat Club

Най-доброто от „BEE GEES“, ви очаква в четвъртък (14 май) от 22:00 часа.

- реклама -spot_img