ПОРЕДИЦА БЛАГОТВОРИТЕЛНИ ИНИЦИАТИВИ ЗА НЕПАЛ В НДК

- реклама -spot_img

poster - Namaste Nepal (1)

С редица благотворителни изяви в Националния дворец на културата (НДК) ще бъдат подпомогнати пострадалите от скорошното разрушително земетресение в Непал. Първото благотворително събитие е кинопанорама “НАМАСТЕ, НЕПАЛ”, която се открива на 25 май от 19:00 ч. в зала “Люмиер” и е организирана от екипа на “Банско Филм Фест” със съдействието на НДК и НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Средствата ще бъдат изпратени целево на Непалската асоциация по алпинизъм. Филмите ще бъдат свързани с различни експедиции и истории, с бита, културата и природата на Непал. Лице на кампанията е д-р б.н. Боян Петров (първият български алпинист, изкачил К2).
Прожекциите ще се състоят на следните дати:
25 май, 19:00 – кино “Люмиер”
27 май, 19:00 – кино “Люмиер”
28 май, 19:00 – НАТФИЗ – зала на Учебен драматичен театър
Три фото изложби и музикантът Николай Иванов – ОМ ще съпътстват инициативата. Събитието е с вход 12 лв. на вечер – под формата на благотворителни ваучери, които ще се продават онлайн и на място от 18:00.

ПРОГРАМА ЗА КИНО „ЛЮМИЕР“:

25 май, понеделник
Изложби:
“Защо, Аляска” – Румен Радев, Йоанна Матеева, Дойчин Боянов
“Кавказ`2014” – Тако Младенов, Янко Дойчинов
Откриване със специалното участие на музиканта Николай Иванов – ОМ

19:00 – 19:28 – “Мустанг”, Словакия, 2002
Павол Барабаш
28’
Това е истинска перла в творчеството на Павол Барабаш. Надникване в тайнственото княжество на границата между Непал и Тибет, което до скоро беше недостъпно за чужденци, познато единствено от книгите на френския етнограф и пътешественик Мишел Песел.
– Гран При от ІІІ Международен кинофестивал за планини, екстремни спортове и приключения, България.

19:28 – 19:50
“Обречен на мечтите”, Италия, 2012
Симоне Моро, Марио Курнис
22’
Последният филм на Симоне Моро, посветен на експедицията му през пролетта на 2012 г. и проблемите около “пренаселването” на Еверест.

19:50 – 20:42
“Пътешествие с червен хладилник”, Сърбия, 2007
Луциян и Наташа Мунтян
52’
Това е историята и необикновеното пътешествие на 17-годишното момче Хари Раи, родено в малко селце в Непалските Хималаи. Хари е ученик и работи, за да си осигури средства да учи. Зад гърба си има тригодишен стаж като носач на багажа на туристи и трекери. Този път е поел задължението да пренесе на голямо разстояние един хладилник. Хари наблюдава различни пейзажи, открива други хора и друг начин на живот. Размишлява върху най-важните аспекти на човешкия живот – семейството, природата и религията. Хари е едно от малкото между 60 000-те работещи като носачи непалски деца, което има възможност да ходи на училище.
Специалната награда на журито от Банскофилмфест през 2008 г.

20:50 – 21:44
“Сър Едмънд Хилари след Еверест – едно неспирно изкачване”, Австралия, 2000, Майкъл Дилън
54’
Цялостен филмов портрет на Сър Едмънд Хилари, който не само изкачва Еверест за първи път, но се превръща и в най-големия благодетел и доброжелател на шерпския народ в Непал, за който построява десетки училища и болници, помага им да направят решителната крачка от средновековието към съвременността.

27 МАЙ, СРЯДА – КИНО „ЛЮМИЕР“

19:00 – 19:55
“Пътешествие за ярса”, Непал, 2011
Дипендра Бхандари
55’
Дипендра Бхандари следва с камерата си семейството на Пунимайя Ками от Ролпа нагоре по склоновете на Хималаите в търсене на ярса гумпа (необикновен хибрид между гъсеница и паразитна гъба), радващ се на необикновена почит в Източна Азия заради изключителните му стимулиращи качества. Семейството участва в керван от хиляди търсачи на ярса от селищата на твърде голям район. Пътят върви по крайно опасни, спиращи дъха места. Но всички го следват с надежда, добро настроение и необикновена издръжливост, което позволява на тези хора от сравнително ниски селища всяко лято да оцеляват във Високите Хималаи.
Наградата на Община Банско за филм, отразяващ бита и културата на планинарските народи.

19:55 – 20:23
“Полет от Еверест”, САЩ, Непал, 2011
Хамилтън Певек
28’

“Брилянтни снимки на полет от Еверест с параплан” – това е мнението на „National Geographic Adventurers” през 2012 г. А филмът е за рекордното пътешествие, което започва от базовия лагер на Еверест и завършва на брега на Бенгалския залив. През май 2011 г. непалците Бабу Сунувар и Лхакпа Тшери Шерпа изкачват най-високия връх на Земята. От 8848 м. започва 30-километровият им полет с параплан – тандем. Но с приземяването приключението не свършва. Оттам двамата поемат на дълъг път пеша, с каяк и параплан чак до Индийския океан.
Наградата за цялостна реализация в екстремни условия на Банскофилмфест’ 2012.

20:33 – 20:53
“Кангчендзьонга”, България, 2014
Боян Петров, Жоро Торнев
20‘
Това е част от филма “3 х 8 000” за едно от най-големите постижения в историята на българския алпинизъм – изкачването на три осемхилядника в рамките на 70 дни – дело на Боян Петров, посветена на стигането до третия връх в света Кангчендзьонга (8 586 м).

20:53 – 21:07
“По-далеко отколкото виждат очите”, САЩ, 2003
Майкъл Браун
74’
Това е киноразказ за изкачването на Еверест от първия сляп алпинист – Ерик Уайънмайър. Негов автор е Майкъл Браун – един от малцината “не-шерпи”, който е бил пет пъти на “Третия полюс”.

“По-далеко отколкото виждат очите” е признат за един от най-добрите филми, заснети по склоновете на най-високия връх на Земята.

Най-добър филм на Международния фестивал на планинарския филм в Таос (Аризона, САЩ), 2003 г.

Голямата награда от Международния фестивал на приключенския филм в Монреал. (Канада), 2003 г.

Специалната награда на журито от Международния фестивал на планинарския филм в Банф (Канада), 2003 г.

Наградата “Butch Freedhoff Human Spirit” от Филмовия фестивал в Уистлър (Канада), 2003 г.

Наградите “Най-добър документален филм” и “Най-добър режисьор” от Кинофестивала в Голдън (САЩ), 2003 г.

Наградата на публиката за най-добър документален филм от Кинофестивала в Бевърли Хилз (САЩ), 2004 г.

Наградата за най-добър приключенски филм от Международния фестивал на планинарския филм във Флагстаф (Аризона, САЩ), 2004 г.
Втората инициатива ще е БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА ИЗЛОЖБА “ЗАЕДНО С НАС В НЕПАЛ”, която ще се проведе на 26 май от 19:00 ч. в Централно фоайе на НДК!
Изложбата ВКЛЮЧВА фотогафии от Непал – седмица преди земетресенията! Всички приходи от изложбата и даренията ще отидат за децата на Непал чрез УНИЦЕФ България и Teach for Nepal.
С дарение от 50 лв. УНИЦЕФ осигурява 5 000 таблетки за пречистване на питейна вода на засегнатите семейства. 150 лв. ще осигурят животоспасяващи соли за рехидратация на 200 деца. С дарение от 300 лв. за кампанията на Teach for Nepal едно пострадало семейство получава храна и подслон за цял месец!
Третото събитие ще бъде с УЧАСТИЕТО НА МУЗИКАНТИТЕ ОТ 3CYCLE – Марина Великова, Стефан Христов и Марая Христова Дайкстра, които ще изнесат концерт на 4 юни от 19:00 ч. в зала 11 на Националния дворец на културата (НДК) в памет на загиналите от земетресението в Непал и в подкрепа на техните близки. Това ще бъде първият концерт в България, посветен на тази кауза, и музикантите се надяват да вдъхновят повече хора и организации, както и други изпълнители, да се присъединят и да помогнат на бедстващите в Непал.
50 % от печалбата от концерта ще бъдат дарени на УНИЦЕФ България в подкрепа на децата, пострадали от земетресението в Непал.

Концертът ще се състои на 4 юни, в зала 11 на НДК (“Люмиер”), в рамките на XX “Салон на изкуствата”.

- реклама -spot_img