ПЛОВДИВ Е ДОМАКИН НА ЕВРОПЕЙСКИ ТЕЛЕВИЗИОНЕН ФОРУМ

- реклама -spot_img

РЕГИОНАЛНИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ ОТ 26 ДЪРЖАВИ УЧАСТВАТ В КОНФЕРЕНЦИЯТА CIRCOM REGIONAL

 

34-та Годишна конференция на CIRCOM REGIONAL – най-престижната организация на обществените телевизии на регионите в Европа, започна работа днес в Пловдив За участие във форума пристигнаха  генералният секретар на Комитета на Регионите на ЕС – Иржи Бурянек, представители на Съвета на Европа, Европейския парламент, Парламента на Европа, Европейския съюз за радио и телевизия и др.

„Различията могат да привличат взаимния интерес и да бъдат силен фактор за обединение”, заяви при откриването на Конференцията г-жа Юлияна Тончева – вицепрезидент на CIRCOM REGIONAL ръководителят на направление „Международна дейност, програми и проекти“ на БНТ. Тя подчерта, че съвременните обществени проблеми не бива да бъдат разглеждани като препятствия, а като предизвикателство пред възможностите медиите и журналистите да обединяват усилията си, търсейки адекватни решения в полза на обществото. „Призивът на нашата конференция е за обединение и той не бе избран от БНТ случайно:  слоганът, с който Пловдив бе избран за Европейска столица на културата през 2019 г. гласи ”заедно”, мотото на най-престижния детски музикален конкурс, който имахме честта да домакинстваме преди няколко месеца – Детската Евровизия, гласеше „заедно”. Девизът на най-важната институция в държавата – Народното събрание ни напомня, че съединението прави силата.  Убедени сме, че партньорството е все по-важно за всеки от нас.”, сподели пред участниците Юлияна Тончева.

Мотото на тазгодишния форум –  „Да обединим нациите!“ е свързано и с темите, на предстоящите презентации и дискусии.  Сред тях са ролята на обществените медии и журналистите в контекста на  бежанската вълна, заливаща Европа. В двата дни на конференцията  представители на 26 европейски телевизии и професионални организации ще обърнат внимание на предизвикателствата пред съвременната журналистика, както от страна на социалните медии, така и от динамиката на зрителските интереси. Професионалният контекст на тематиката тази година е насочен към възможностите за ефективно общуване със зрителската аудитория и привличането й като активен участник в обществените процеси. „Социалните медии променят не само профила на рекламния пазар, те променят поведението на аудиторията и за всички нас е важно да преформатираме отношението на журналистите към професията и погледа на телевизионните оператори към аудиторията”, заяви при откриването на конференцията Жан-Марк Дюбоа, досегашен председател на CIRCOM REGIONAL. Проведената вчера  Годишна  Асамблея на CIRCOM REGIONAL избра за негов приемник  г-жа Тоне Кунст (Tone Kunst)от Норвегия.

Кулминация в програмата на годишната конференция е връчването на годишните награди, за най-добрите постижения в различните жанрове на телевизионното творчество Prix CIRCOM. Официалната церемония ще бъде предавана днес от 19,30 часа на живо по БНТ2.

CIRCOM REGIONAL

- реклама -spot_img