ПЛЕНЕН ОТ КРАСОТАТА НА ПРИРОДАТА

- реклама -

Галерия “СЕЗОНИ”

 представя

 АНГЕЛ НИНОВ

 ПЛЕНЕН ОТ КРАСОТАТА НА ПРИРОДАТА

  05 март – 18 март

откриване 05(вторник) март от 18.00ч.

 

Галерия „СЕЗОНИ” има удоволствието да Ви представи емоционалната изложба на един класически живописец – Ангел Нинов. Като импресионист запленен от красотата на природата, той рисува винаги от натура. Картините му показват пролетни пейзажи, панорамни или интимни. Старият Лозенец, улиците и парковете на София или пейзажи, които вече не съществуват в съвременния град.

 Ангел Нинов е роден през 1927 г. в Криводол, Врачанско. Завършил е класа на Илия Петров през 1957 г. и е ученик на Атанас Михов и Иван Тричков. Член е на Съюза на българските художници, утвърден с много самостоятелни и общи изложби в България и чужбина. Негови творби са притежание на НХГ, СХГ, Папския музей в Рим, американския посланик Джеймс Уорлик и на частни колекции в Англия, Австрия, Германия, Полша, Холандия, Франция, Унгария, Чехия.

              Според художника “Картината е картина, когато е изживяна на самото място.” Винаги рисува от натура, като импресионист – „Рисувах на открито на фон от музика – носех си касетофон и слушах “Севилският бръснар” от Росини, “Риголето” от Верди, “Бохеми” от Пучини. На Орлов мост се бяха покатерили на едно дърво да гледат как рисувам.” Нинов изповядва принципа, че картината е картина, когато е направена на един дъх и когато носи емоционална наслада у зрителя. Художникът се познава по това, че притежава собствен стил, дълбочина на мисленето и оригиналност на идеите – всичко това откриваме в хармонията, в единството на цветове, композиция и идея в творбите му.

 **

Изложбата представя повече от 50 творби, рисувани от натура в периода 1950- 2013 година. През целия си творчески път художникът  не изневерява на утвърдената с годините позиция: да „улавя” природата емоционално и  откровено, с характерната поетична чувствителност. Без изкуствен патос, без излишна показност художникът издига Нейно Величество Природата на художествена висота, каквато само тя заслужава. Неговите пейзажи от Стара София, от парковете и градините на големия град или (казано най-точно) от красотата на българската земя са доказателство, че импресивната романтика в съвременната живопис не е изчезнала. „Картината е картина, когато е направена на „един дъх” и на самото място”- изповяда художникът. Ценител на българското изобразително изкуство определи  живописта на Ангел Нинов като „Вазовско виждане на природата”. Може да се добави: художникът се придържа към  българската живописна традиция.

Ангел Нинов е роден през 1927 година в град Криводол, Врачанско. Като млад художник има възможността да дружи с едни от най-добрите български живописци- майстори на пейзажа, за които сам той казва, че са негови учители: Иван Тричков, Атанас Михов, Здравко Александров.

Член е на СБХ, утвърден с много самостоятелни и общи изложби в България и чужбина. В 2005 година бе организирана от СБХ негова самостоятелна  изложба. През 80-те години създава знаковите си платна „Витоша”, „Хиподрума”, „Овча купел”, „Красно село” и други. Творби на Ангел Нинов са притежания на НХГ, СГХГ, Папския музей в Рим, в частни галерии в България, Англия, Австрия, Германия, Полша, Франция, Холандия, Унгария, Чехия.

Eлена Димитрова

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

BIC ОТВОРИ ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ ЦЕНТЪР ЗА СПОДЕЛЕНИ УСЛУГИ В БЪЛГАРИЯ

СВЕТОВНИЯТ ЛИДЕР В ПРОИЗВИДСТВОТО НА СРЕДСТВА ЗА ПИСАНЕ BIC ОТВОРИ ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ ЦЕНТЪР ЗА СПОДЕЛЕНИ УСЛУГИ В БЪЛГАРИЯ Компанията планира да наеме 230...

Огнище на коронавирус в дом за хора със зрителни увреждания във Вълчедръм

Огнище на коронавирус има в дом за хора със зрителни увреждания във Вълчедръм. 32 са положителните проби за коронавирус за последното денонощие. От тях...

Зам.-министър Нанков е заразен с коронавирус

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е заразен с коронавирус. В профила си във Фейсбук той съобщава, че се чувства добре...

Възстановяват Страшимировите театрални празници в Разград

Във връзка със 150-годишнината от създаването на първата театрална дружинка в Разград и първата пиеса, играна на разградска сцена, се възстановяват Страшимировите...

COVID-19 – нови противоепидемични мерки в община Враца

Материалът COVID-19 – нови противоепидемични мерки в община Враца е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Мерки в подкрепа на бизнеса

Материалът Мерки в подкрепа на бизнеса е публикуван за пръв път на НОВИНИ.
Previous articleCOCA-COLA ZERO
Next articleN-JOY