Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела

- реклама -

 Media Production представя дебют на режисьора Георги Костов, продуцент: Георги Костов, сценарий: Георги Костов и Естер Симеони,  режисьор: Георги Костов, оператор: Георги Райков, монтаж: Александър Етимов, сценограф: Мартин Славов, костюмограф: Диана Цветкова, грим: Мария Станкович,  звукорежисьор: Десо Велчев, музика: Funk Busters; Дичо, Део и V.O.XX; 100 кила и Лора Караджова; Бат Венци от ЪПСУРТ; Nana&The Gang; Saint Electrics.

В ролите: Ивайло Захариев, Пламен Великов, Рая Пеева,  Георги Кадурин, Асен Блатечки, Тодор Доцев, Естер Симеони, Владо Въргала, Теодор Елмазов, Дичо, Део, Деян Донков, Цветан Николов, Филипа Балдева, музикантите от „Акага” и Братя Мангасариян и мн.др. Със специалното участие на проф. Илия Добрев.

 

 Информация за продукцията:

Гангстерска комедия;

Широк екран –  1:1.85

2К  Digital Cinema Package

 

Dolby Digital 5+1 Surround

Снимки – София

Продукция на Media Productions

 

Разпространява Alexandra Films

 

Премиера в кината – 14.09. 2012 г.

 

Анотация:

Двадесет и три годишният студент Антон, по прякор „Красивия“, иска да продължи следването си, но за осъществяването на тази своя цел първо трябва да намери пари отнякъде. „Красивия“ решава да рискува, но поради неблагоприятни за него обстоятелства, се забърква в страхотна каша от преплитащи се комични и абсурдни случки. Верен негов спътник е приятелят му „Космонавта”. Двамата се забъркват със съмнителни лица – наркобос, който има мания да подрежда лего, глуповати дребни мошеници, опасно топ ченге, секси блондинка, корумпирани държавни служители, футболист и мутреса, свързани от любовта към Достоевски и много други.

                                                 ЗА ФИЛМА

 

Филмът е определен като гангстерска комедия – с други думи спада към криминалните жанрове, но през призмата на хумора. До известна степен продукцията пародира „наводнилото” се напоследък с екшън сюжети, стрелби, убийства и наркотици българско кино. Пародията се разбира още от самото заглавие, напомнящо това на холивудски шедьовър.

Освен динамичния монтаж, стегнатите диалози и ударни реплики, друг похват, който ще държи публиката в постоянно зрителско напрежение, е почти неспиращият музикален фон от разнообразни и енергични парчета.

 

Идеята за гангстерската комедия „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” се ражда през 2000 г. Следвайки в НАТФИЗ, Георги Костов има задачата да заснеме късометражно филмче. Така се ражда петминутна история за двама неудачници, които все се опитват да откраднат нещо, но постоянната им липса на късмет ги забърква в недоразумения. Нещо  подсказало на Георги Костов, че тази комична история трябва да се развие. И така неусетно той започнал да работи върху сценарий за пълнометражна лента, който поставя началото на „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”. Но съдбата изиграва лош номер. Харддискът на компютъра на Георги Костов се разваля и целият сценарий изчезва. След време приятели му дават идея да кандидатства за финансиране от НФЦ. Той успява да събере парченцата от историята, като сюжетът се актуализира, а за диалозите му помага Естер Симеони. През 2010 година решава да кандидатства. От НФЦ отказват финансиране. Георги Костов така и не пробва втори път, но намира спонсори за филма си.

Снимките на „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” продължават 2 години. Някои сцени се махат, други се прибавят, но резултатът е повече от задоволителен според екипа на филма.  

 

Заглавието „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” напомня за „Две димящи дула” на Гай Ричи, но всъщност не е копирано, а подбрано нарочно, за да покаже, че иронията е основният елемент в комедията. Жанрът гангстерска комедия също е едно намигване, което показва липсата на придържане към някакви рамки.

 

Хуморът е тънък и намекващ, но в същото време репликите са ясни, конкретни и пораждащи усмивка, без да е необходимо замисляне.

Иронията е заложена и в имената на героите. Прякорите им се „надсмиват” над така разпространените у нас еднословни названия на персони от подземния свят. В същото време имена, като Красивия, Космонавта, Шмекера, Майора и други показват персонифицирането на героите. От ролята на героя в сюжета, през излъчването му до умелата актьорска игра – всичко е тясно и конкретно свързано с концепцията на дадения образ.

 

Екипът на филма се състои от млади креативни хора, повечето от които с таланти не само в една област. Много от тях са любители на екстремни спортове и силни усещания – Ивайло Захариев  обича рафтинг и скално катерене, Жоро Костов и Деян Донков имат афинитет към въздушните спортове, а Део си пада по сърфа. Актьорският състав е повече от атрактивен. Част от него са утвърдени български сексимволи като Асен Блатечки и Деян Донков, както корифеи от съвременната българска сцена, като Георги Кадурин. Част от актьорския състав е Рая Пеева – млада актриса, която играе една от главните роли. Тази година тя спечели приза „Дебют” на наградите „Икар” за ролята на Алис в пиесата „Отблизо”. Ярък кино дебют ще видим и в лицето на Естер Симеони – актриса, модел и сценарист в популярен български сериал. Няма да ни подминат известни и симпатични на българската публика лица, като Дичо, Део, Владо Въргала и др. Специален гост в актьорския състав е проф.Илия Добрев.

 

Във филма ще видим много епизодични герои, които са добре познати лица от българския шоубизнес и които приемат участието си в „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” заради забавния сценарий. Сред тях са музикантите от „Акага”, от сегашната формация „Братя Мангасариян”, режисьорът Цветодар Марков и др.

 

Актьорът Ивайло Захариев, който става популярно лице след стартирането на един от най-успешните български сериали „Под прикритие”, всъщност е откритие на режисьора Георги Костов. Доста преди да се яви на кастинг за сериала, Ивайло се явява на кастинга за снимките на „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”. Любопитното е, че в отчаянието си, че дълго време не може да се спре на актьор за главната роля, Георги Костов напуска терена и оставя асистента си да довърши започнатото. Чак след това, гледайки записите, режисьорът съзрява в дошлия по-късно Ивайло перфектият актьор за „Красивия”.

  Саундтракът на гангстерската комедия съдържа песни с бунтарски текстове, рок жици, весел музикантски фънк с indie елементи, дори хип-хоп. Както самият филм разбива традиционните представи за българско кино с динамичния си монтаж, тънкия хумор и интригуващите ефекти, така и музиката към него, която допълва почти всяка сцена, е нетрадиционна. Текстовете на повечето парчета съдържат намеци за „системата” и последствията от нея, за бунтарски настроения дух на всеки, който се стреми към промяна и за силата на оптимизма.

„Няма да дам” на Дичо, бандата му V.O.XX и Део разчупва представата за български парчета с доста зарибяващ аранжимент, включващ твърд китарен саунд, свежо рапиране от Део и по-агресивна бленда от Дичо. Песента „Система” на хип-хоп изпълнителят 100 кила с вокалите на Лора Караджова отново съдържа бунтарски нотки, което си личи още от самото заглавие. Funk Busters, на които са основните композиции, са нови лица за българския мейнстрийм, но формацията има дългогодишен опит в областта на продукционната музика. Nana&The Gang е млада рок група, която също разбива представите за традиционното. Текстът на песента им „Роден с късмет” е буквално вдъхновен от историята на „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”. Песента “Broken Born” (в превод – „Счупен/съсипан по рождение”) е по идея на Гриша Георгиев, който заедно с Мирослав Иванов и група “Saint Electrics” аранжира и записва песента през 2008-ма година.

 

 

                                                БИОГРАФИИ

 

 Георги Костов – режисьор, сценарист и продуцент

 

Завършва НАТФИЗ, като следва успоредно две специалности – „Филмов монтаж” и „Филмова режисура”. Пада си по екстремните спортове и комедийните жанрове. През 2000-та година се залавя със заснемането на късометражен филм, в който се разказва за двама неудачници. Комичният разказ е основата на бъдещия филм „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”. След неуспешно кандидатстване за НФЦ през 2010-та година, Георги Костов решава да заснеме историята в детайли и да я превърне в първата по рода си българска гангстерска комедия.

 

Георги Райков – оператор

 

Георги Райков завършва „Операторско майсторство” в НАТФИЗ през 2001-ва година, но в ,,голямото кино ” е от 2000-та година. Част от филмография са „Конан Варварина”, Hitman, “Чужденецът”, „Хиндемит” и др. Признава си, че по време на снимките на „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” е изпълнявал ролята на „лошия полицай” в екипа.

 

 

Ивайло Захариев – Красивия

 

Ивайло Захариев завършва „Актьорско майсторство” в НАТФИЗ през 2007-ма година. Актьор на свободна практика, участва както в класически постановки, така и в танцово-драматургични представления. Религиозен е, вярва в силата на доброто, обожава жена си Миряна. Бързо набира популярност с ролята си на Мартин в сериала по БНТ „Под прикритие”. Но първата му главна роля в киното е именно тази на Красивия в „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”.

 

Красивия – млад, добре сложен, новия секссимвол на България… Или по-скоро красив по душа? Той е мечтата на всяка дама. Но за него си мечтаят и няколко боса от подземния свят, които искат да разкрасят още повече физиономията му.

 

 

 

Пламен Великов – Космонавта

 

Пламен Великов е сред обещаващите бъдещи комици в България. Завършва НАТФИЗ през 2000-та година. Играл е в ДТ – Ловеч и Театър Българска Армия. От есента на 2008-ма е актьор от трупата на Сатиричния театър. „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” е поредният му скок в комичните превъплъщения, този път – в ролята на Космонавта.

 

Космонавта направо ще ви изстреля в космоса… с безумните си идеи и нестихващия си хъс да рискува живота на крехкото си тяло. Способен е да подлуди дори извънземните. Едно е сигурно – дамите не могат да му устоят, а ликът му с надпис WANTED! циркулира из подземния свят.

 

 

Георги Кадурин – Бръснача

 

Георги Кадурин завършва „Актьорско майсторство” във ВИТИЗ през 1981-ва година в класа на професор Гриша Островски. След това започва работа в трупата на Младежкия театър, където остава до 1993-та година. Други театри, където актьорът се е разписал, са Сатиричният театър и Театър София. В периода 1997-2006 година е директор на Младежкия театър. Част от ТВ изявите и филмографията му са Стъклен дом (2010), Забранена любов (2009), Търкалящи се камъни (1995), „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008) и др.

 

Бръснача има собствена бръснарница? Или е виден столичен бръснар? А може би мисълта му е остра като „бръснач”? Отговорът е някъде по средата. Защо обича да ползва остри предмети, към коя част на човешкото тяло ги насочва и какъв му е случаят ще разберете в „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”!

 

 

Рая Пеева – Блондинката

 

Рая Пеева е сред надеждите на новото българско кино. Учи в НАТФИЗ  специалност „Актьорско майсторство” при проф. Здравко Митков и Петър Пейков. Има опит като телевизионна водеща в MAD TV. Тази година спечели ИКАР за дебют за ролята на Алис в „Отблизо” на проф.Здравко Митков, театър „Възраждане”.

 

Блондинката – неустоима, сексапилна, винаги център на вниманието… и си мисли, че може да спре времето като извади батерията от часовника. С една дума – блондинка. Но дали тази блондинка отговаря на стереотипа? Може би крие виден интелект и неописуема скромност…

 

 

 

Асен Блатечки – Чеченеца

 

Асен Блатечки завършва „Актьорско майсторство” през 1996 година.

Първата му режисьорска пиеса е „Побъркани от любов“, следват „За мишките и хората“, „Смях в залата“, „Роберто Зуко“. Снимал се е в редица български и чужди продукции. Играе във филмите „Печалбата“, „След края на света“, „Мила от Марс“, „Маймуни през зимата“, в телевизионния сериал „Морска сол“, „Шивачки“ и др. През 2010 се включва във втория сезон на нашумелия български сериал „Стъклен дом“.

 

Чеченеца е винаги с точен мерник, кален от ветровете на Северен Кавказ, шампион по пиене на водка… Не стигат думите да го опишеш. Чеченеца си е Чеченец… Най-подходящо е под портрета му да фигурира фразата „Без думи!”. Макар и „скрита лимонка”, той може да влезе под кожата на всеки, който гледа „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”.

 

Тодор Доцев – Шмекера

 

Тодор Доцев завършва Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”-“Синтетични сценични средства”. Представления, в които участва са  “Театър на маса”, “Краят на играта”, “Защо не мога…”, “Магическа реалност”, “Едно голямо малко шоу”, “Столовете”, “Слугините” и др.

 

Шмекера може да бъде открит на битпазара, на сметището и навсякъде, където може да изпадне някоя далаверка. Външно изглежда твърд, но крие нежна душа. Винаги е готов да помогне на другар в нужда. Но „опази боже” Шмекера да ти е ангел хранител!

 

 

Деян Донков – ченге

 

Деян Донков завършва НАТФИЗ през 1997-ма година в класа на проф. Енчо Халачев и Снежина Танковска, а после и магистърска степен при проф. Крикор Азарян. Виждали сме го често в театрите “Българска армия” и Народния театър. На театралната сцена има повече от 30 роли.

 

За разлика от теарралния му и житейски имидж на симпатичен секссимвол, ролята му в „Пистолет, куфар и 3 смърдяши варела” е по-строга – на ченге, но не по-малко секси.

 

 

Естер Симеони – фаталната лейди

 

Естер Симеони учи „Актьорско майсторство” при проф.Илия Добрев (НАТФИЗ), известно време нейн преподавател по специалността е и Мери Уъркмен от Американската академия по драматично изкуство. Една година Естер е част от експерименталния танцов театър „Алма Алтер”. Участва в постановка на виенския Бургтеатър. Тя е от главните действащи лица на видеоклипа „Икар” на Лили Иванова. „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” е кино дебютът й.

 

Фаталната жена винаги служи за вдъхновение на някой съмнителен елемент с широка душа, като Шмекера. За муза на такава двойка би послужил дори камшикът…

 

 

Проф.Илия Добрев

 

Проф. Илия Добрев  – актьор, режисьор, преподавател – завършва „Актьорско майсторство” в класа на  проф. Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов при ВИТИЗ “Кр. Сарафов” 1967 г. Изиграл е над 130 роли, от които над 40 в киното и телевизията и 36 в Театър „Българска армия”. Носител е на множество театрални награди. Като всеки голям творец, той не се разделя със сцената до ден днешен, доказвайки, че публиката е неизчерпаем извор на вдъхновение и служейки за пример на учениците си. Ще го видим и в „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”!

 

Влади Въргала – кумът

 

Влади Въргала (Владислав Карамфилов) завършва НАТФИЗ със специалност актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Данаилов. Учи и кинорежисура при Христо Христов. Влади прибавя към името си Въргала в началото на 90-те, когато стартира предаването “Ку-Ку”. Оттогава досега образът на далавераджията от “Магурата” е неизчерпаем. Той пожъна голям успех миналата година с филма си „Операция „Шменти капели”, като режисьор и продуцент.

 

Циганска махала, кларинети и танци до дупка… В такава ситуация ще попадне Въргала, който за малко ще отскочи от „Магурата” до покрайнините на София, за да го видим в „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”.

 

 

Дичо и Део – футболните запалянковци

 

Двама от най-обичаните шоумени у нас Дичо и Део също ще се появят в гангстерската комедия. Дичо е неизчерпаем източник на музика. След като се отдели от група D2, той продължава да твори с новата си група V.O.XX, с която планира албум, а последният им хит се казва „Млечният път”. Шоуменът Део е сред най-успешните водещи у нас, независимо дали става въпрос за телевизия, радио или обикновена сцена. Любовта на публиката към него го прави винаги търсено лице там, където има шоу. Дичо и Део имат песен към саундтрака на „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”, която носи името „Няма да дам”.

 

Макар и струящи от позитивизъм, в „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” ще видим двамата приятели в малко по-различна светлина. Вечният спор между синята и червената боя на футболния терен ще стигне до размяна на юмруци.

- реклама -