Пчелен мед – малко известни факти

пчелен медЕликсирът на здравето – пчелният мед е едно от най-големите богатства на света. Колко от вас го оценяват и се възползват от него, е друг въпрос. Пчелният мед, освен сладко удоволствие, което се използва в кулиналията, е и лек за много болести. В статията ще припомним някои факти, които не трябва да забравяме.

На първо място, много е важно, пчелният мед да не се загрява над 45 градуса. Тоест, ако го слагате в чай или други топли напитки и храни, е нужно да изчакате те да не са горещи. Високата температура убива всичко полезно в пчелния мед.

Не по-маловажен е фактът, че пчелен мед може да се консумира всеки ден, но в ограничени количества. Обикновено препоръчителната доза е до 2 грама на всеки килограм от вашето тегло. Тоест, ако тежите 50 кг. то на ден може да консумирате не повече от 50 – 100 грама пчелен мед.

Основно пчелен мед се използва за поддържане и възстановяване на имунната система. Доказана е ефективността му за стимулиране на сърцето.

Една лъжица мед преди лягане е полезна за добър сън. Това е стар метод за борба с безсънието.

Антибактериалните и противовъзпалителните  свойства на пчелния мед са изключително важни в студентие месеци, когато върлуват вирусни заболявания и настинки. Затова през зимата не пропускайте да си хапвате от вълшебния еликсир всеки ден. Разбира се, закупувайте мед само от проверени производители, за да сте сигурни, че е истински.

Пчелният мед е изключително полезен при проблеми със стомаха, основно язва и гастрит. При такива проблеми кафето е забранено, но в случай че нямате воля да се откажете от него, то поне го пийте с мед, вместо захар, или горчиво. Тук е важно да спазите изискването, напитката да не е по-гореща от 45 градуса, за да се съхранят ценните съставки на меда.

Източник на информацията е Ambrozia.bg, както и малко личен опит, но на същия сайт (Ambrozia.bg) може да прочетете и други интересни факти за пчелния мед, като например, че за направата на 1кг пчелен мед пчелите трябва да кацнат на около 4 000 000 цвята.

http://ambrozia.bg/пчелен-мед/  

Start typing and press Enter to search