„Пътят до трапезата“ представя Националният етнографски музей

- реклама -

Новата изложба провокира посетителя с богато съдържание и интерактивен подход

 

„Пътят до трапезата“ е името на новата изложба в Националния етнографски музей, която беше открита на 8 юли 2020 г. Експозицията представя поминъците, чрез които храната достига до трапезата на българина. Осъществена е с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Лидл България.

Интерактивна и ползваща различни музейни медии, изложбата разказва за времената, в които поговорката „Ден година храни“ означава, че всеки ден от годината е бил важен за подсигуряването на прехраната. В пет експозиционни зали на ет. 1 от източното крило на бившия Княжески дворец са представени темите: лов и риболов, събирачество, земеделие, животновъдство, пчеларство, розопроизводство, търговия, както и начините за обработка и сервиране на храната. Тематиката в залите позволява провеждането на обучителни занимания, които да подпомагат работата на училища и университети. Различни тематични събития за разнородна публика ще обживяват допълнително изложбеното пространство.

Скоро „Пътят до трапезата“ ще предлага на посетителите възможност за ползване на аудиогидове на български и английски език. Те ще разказват скритата история за производството и употребата на различните експонати. „Вратички“ с любопитни факти събуждат интереса на деца и възрастни. Акцент в изложбата е и темата за нулевите отпадъци, така актуална днес, а всъщност реалност в миналото, когато предците ни са ползвали всички налични ресурси, за да създават блага.

С ново звучене и визия, експозицията е реализирана в партньорство с Националния природонаучен музей, Исторически музей – гр. Самоков, Национален археологически институт с музей при БАН, Национален археологически резерват Деултум, продуцентска къща „Студио 24”.

Две кратки видеа „Поминък и всекидневие“ и „Занаяти и пазари“, създадени чрез 3D обработка на архивни снимки,  предостави продуцентска къща „Студио 24“. Те допълват интерактивна диорама „От сергията до мола“, която пък представя различни образи на пазара през годините. Миниатюрните сцени, се появяват една след друга само със завъртане на ръчката. Видеата и диорамата са реализирани по проект „Визуалната памет – традиции и трансформации“ осъществен с финансовата подкрепа на програма „Културно наследство“, модул „Съхранение и популяризиране на културно наследство“ на Национален фонд „Култура“.

„Пътят до трапезата” е в унисон с мисията на Националния етнографски музей да бъде музей на българската културна идентичност, на връзката между миналото и настоящето, собствената и други култури. Изложбата може да бъде посетена до края на м. септември 2021 година.

Изложбата „Пътят до трапезата“ е реализиран със съдействието на:

Изложбен дизайн: Мартина Денева, Елена Стумбова, Стела Стойнова

Екип от НЕМ: гл.ас.д-р Иглика Мишкова, Божидар Първанов, Васил Балтаджиев, Илиана

Страхилова, Елка Минчева, Валери Петров, гл.ас.д-р Ангел Ангелов, д-р Чавдар

Димитров, Стамен Кънев, Юлия Попчева

Плакат: Десислава Васова

Графичен дизайн, оформление табла: Мартина Денева

Реставратори: Гергана Байкушева, Илия Борисов, Денница Кюранова

Фондопазители колекции: Веселин Апостолов, Мая Вълчанова, Лилия Николова

Техническа реализация: Бобоха студио

Техническа подготовка: Филип Петров, гл.ас.д-р Андрей Тонев

Оформление етикети: Силвия Божилова

Редактори текстове английски език – проф. д.ф.н. Албена Георгиева, доц.д-р Николай

Вуков

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

BIC ОТВОРИ ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ ЦЕНТЪР ЗА СПОДЕЛЕНИ УСЛУГИ В БЪЛГАРИЯ

СВЕТОВНИЯТ ЛИДЕР В ПРОИЗВИДСТВОТО НА СРЕДСТВА ЗА ПИСАНЕ BIC ОТВОРИ ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ ЦЕНТЪР ЗА СПОДЕЛЕНИ УСЛУГИ В БЪЛГАРИЯ Компанията планира да наеме 230...

Огнище на коронавирус в дом за хора със зрителни увреждания във Вълчедръм

Огнище на коронавирус има в дом за хора със зрителни увреждания във Вълчедръм. 32 са положителните проби за коронавирус за последното денонощие. От тях...

Зам.-министър Нанков е заразен с коронавирус

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е заразен с коронавирус. В профила си във Фейсбук той съобщава, че се чувства добре...

Възстановяват Страшимировите театрални празници в Разград

Във връзка със 150-годишнината от създаването на първата театрална дружинка в Разград и първата пиеса, играна на разградска сцена, се възстановяват Страшимировите...

COVID-19 – нови противоепидемични мерки в община Враца

Материалът COVID-19 – нови противоепидемични мерки в община Враца е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Мерки в подкрепа на бизнеса

Материалът Мерки в подкрепа на бизнеса е публикуван за пръв път на НОВИНИ.