Пътуваща изложба

- реклама -

Павлин Петров - изложбаЕмблематичната пътуваща изложба „ГЛАГОЛИЦА И ПРАБЪЛГАРСКИ РУНИ” на художника  ще бъде открита за 12- и път на 8 април 2013 година в 18 часа в Художествена галерия „Елена Карамихайлова” – град Шумен. Представянето на колекцията от прабългарски рунически знаци и глаголица е в рамките на проекта „Шумен – живият град“, който е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019.

„Моите творби, особено тези от пътуващата ми изложба „ГЛАГОЛИЦА И ПРАБЪЛГАРСКИ РУНИ“, често са определяни като нагледен урок по родолюбие. За мен те са един онагледен повод и причина да се гордеем, че сме българи. Защото народ, който познава и почита своята писменост и култура, ще пребъде във времето и ще има едно достойно и светло бъдеще!“, споделя авторът.

Това е четвъртата по ред изложба, посветена на българската писменост, в рамките на инициативата. „Шумен – живият град“ е проект по Оперативна програма „Регионално развитие“ на ЕС и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. По проекта за 2013 г. са планирани изложби, концерти, семинари, дебати, улични постановки и много други културни активности, които имат за цел да утвърдят града и региона като център на духовността, знанието и творчеството. Обединяващото звено на всички тези събития е темата за българската писменост.

Изложбата „ГЛАГОЛИЦА И ПРАБЪЛГАРСКИ РУНИ” гостува в Шумен по личната покана на организаторите на тази мащабна кампания. Тя пътува под патронажа на Международна асоциация за българско изкуство по света /МАБИС/.От създаването си през 2008 година до сега изложбата е експонирана на много емблематични за културата и изкуството в страната ни места, сред които министерства, музеи, представителни изложбени зали и галерии. В творбите на художника умело и по запомнящ се начин се преплитат и преливат кожата, текстила, керамиката, метала и дървото, превръщайки древното писмовно наследство на дедите ни в онагледен повод да се гордеем, че сме българи.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -