Паркет ли е ламинатът?

- реклама -

 

3sloen-parketПреди няколко години гледах филм (не помня вече кой) в който имаше следната сцена – семейство избира обзавеждане и стига до изборът на настилка. Мъжът насочва жена си към ламинат, а тя му отговаря сърдито „Не го искам това. То само се прави на дърво“ . Бихме могли да изчерпим темата ламинат или паркет дори само с това изречение. Но ще се опитаме да бъдем по-подробни и надявам се полезни.

Може би забелязахте, че сравняваме ламинат с паркет, а не ламиниран паркет с естествен паркет. Така е, защото няма такова животно ламиниран паркет. Има ламинирана подова настилка имитираща дърво. Напоследък стана модерен и гранитогрес, който имитира дърво. Него как да наречем? Гранитогресен паркет?
И така малко обща информация.
Паркетът има многовековна история. Дървото е било основен материал хилядолетия. Доскоро то е имало чисто практическо предимство пред всички останали материали. В наши дни обаче е запазено ( може би дори генетично ) основно усещането за уют и природа. Не познавам човек, който да не обича миризмата на дърво. Дървото освен всичко друго дава и усещане за лукс. Не случайно най-скъпите моторници и сега се правят изцяло от махагон.
Но да се върнем на паркетът. По чисто технологични причини само допреди няколко десетилетия единственият познат паркет е бил масивният – т.е. всяка паркетина представлява цяло парче обработено дърво. Но всички знаем, че горите намаляват и трябва бъдат пазени. Освен това масивният паркет е прекалено „ жив „ и се влияе твърде много от микро климатът в помещенията. Много е лесно да промени формата си – издуване, измятане, отваряне на фуги.
Решението?

Трислоен паркет – горен слой от „благородна„ дървесина – 3-5 мм, два долни балансиращи слоя от иглолистна дървесина. Предимствата? Огромно разнообразие от цветове, размери, обработки. Лесен монтаж. Фабрично лакиран или олиран. Много важно – трислойният паркет е изцяло естествена настилка.
Няколко думи и за ламината. Той също има някои предимства – малко по лесна поддръжка, лесен монтаж и най-вече в пъти по ниска цена. Недостатъците? Хм. Откъде да започна… Изцяло изкуствени материали, пълен е с лепила, смоли, мастила, пластмаси и т.н. Невъзможно обновяване. Кратък живот. Звукът при ходене е доста характерен и най-вече отчетлив (и дразнещ). Понамирисва неприятно. Просто евтин заместител на паркета. Вярно е, че технологиите вече позволяват почти перфектни визуални имитации, но това не променя нито един от гореизложените недостатъци.

Но е евтин… Казвам го със съжаление, защото знам, че това е основен мотив за покупка.
Да предположим обаче, че съм ви убедил да си купите качествен паркет. Какво следва? Монтажът. Мноооогооо е важно. Уверявам ви. Никога, ама никога не се връзвайте на големи “примоции” . Лепене, циклене, лакиране, пране, простиране и палачинки за 15 лв. квадратния метър. Стига бе. Дайте да говорим сериозно.
Няма да се впускам в детайли, но важните неща са – каква е основата (гладкост, материал, влажност), ще се лепи или ще се монтира плаващ (върху подложка без лепене). Ако паркетът е масивен вероятно ще се цикли и лакира/омаслява. Има и модерни варианти на масивен паркет, който е фабрично обработен. Винаги разпитвайте за материалите – какви са лепилата и лаковете. Има разбира се още доста детайли.
Ако сме Ви убедили в предимствата на тази подова настилка и желаете повече информация, може да се консултирате или да научите още за трислойния паркет в нашия сайт.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Huawei и Cinelibri канят всички на прожекция на финалистите в Smartphone Film Festival 2020

  Петте късометражни филма са заснети с Huawei P40 Pro, а един от гостите на откритата сцена в парка на Военна академия ще спечели лаптопа...

Ден 73: Протестиращи отново питат защо Иван Гешев живее в резиденция

Недоволни граждани за 73-ти пореден ден се събираха на протест в центъра на София. Макар и в по-малоброен състав, протестиращите продължават да...

Мъж възстанови опожарен от турците храм, Бог го дари със син

Храм на "Св. Георги Победоносец" освети днес Неврокопският митрополит Серафим в село Габрово, община Благоевград. Храмът, е възстановен наново след опожаряването му...

Виноградец – прелива от грозде

Прелива от грозде във Виноградец. Това видя репортерът на БГНЕС, който посети прочутото със своите вина и грозде градче в Пазарджишка област....

Моника Антонова: Не пасивните зрители, а активните граждани пишат сценария

Как вижда протестите от първо лице един от редовните участници в тях? Как се променят те във времето? Изменят ли своя облик?...

Ден 72: ЕС, сляп ли си или си като него

В центъра на София се провежда 72-я ден на антиправителствен протест. В началото протестиращите гледаха клипове с изказвания на Борисов, излъчвани на...