Отзиви след Евровизия

- реклама -spot_img

софи маринова евровизияСофи Маринова: „Работихме с много любов и искам догодина пак да участвам”

 

Дни след завръщането си от Баку Софи Маринова, екипът й и БНТ дадоха пресконференция. На срещата с медиите освен изпълнителката присъстваха Крум Крумов,  управител на „Сънни Мюзик”, Ясен Козев и Крум Георгиев, автори на музиката на „Love Unlimited”, DJ Роско, аранжимент, и Антония Йорданова, стилист на певицата. От БНТ бяха Йоана Левиева–Сойер, ръководител на българската делегация за Евровизия 2012, Атанас Кацарчев, член на УС и Симеон Касабов, Директор Дирекция „ТВ Производство”.

 Софи сподели: „Много се радвам, че съм си вече в България, беше ми мъчно за всички вас” Тя благодари на целия си екип и на БНТ. Обърна се към журналистите с думите: ”На всички вас благодаря, защото сте много усмихнати и винаги сте ме посрещали както подобава и ви обичам.” Тя допълни, че много й е харесало да стъпи на голямата сцена, запознала се е с много свои колеги, видяла е отблизо професионалната организация. Чувствала се е напълно спокойна, защото е била с целия си екип и най-вече със сина си Лоренцо.  „Аз винаги съм казвала, че Евровизия е много престижен конкурс, всичко е ръка за ръка – песен, текст, грим, облекло, сцената е толкова голяма, че се притесних и малко ми трепереше гласа. Сцената позволява много да се раздадеш, честно казано нямам съжаления – целия екип работихме с много любов и мисля че бях красива”. Софи допълни, че много би искала и следващата година да участва на Евровизия.

 Йоана Левиева–Сойер: „В БНТ сме изключително доволни от участието на България тази година, както и от партньорството със Софи, Крум и целия им екип. БНТ ще участва и догодина в „Конкурса за песен Евровизия”. Една от причините за това решение е фактът, че гледаемостта  на полуфинала с българско участие и финала се е увеличила 2 пъти в сравнение с 2010 и 2011 г. Вторият аргумент, който тя изтъкна е ролята и функцията на БНТ като обществена медия, която дава шанс на българските изпълнители да се изявяват, а на авторите да създават повече музика. Йоана Левиева изненада Софи като й подари официалния диск на Евровизия 2012, който вече е на музикалния пазар в цяла Eвропа, Канада, Австралия, Катар и други държави в Азия. „Фактът, че в този диск е гласът на Софи и труда на нейните автори е още едно основание БНТ да участва в най-големия музикален конкурс” допълни тя.

 Крум Георгиев: „Хрумката за текста на много езици се оказа много успешна и се радвам, че от едно денс парче за клубовете се превърна в едно парче с много по-голяма стойност. Ние работихме в екип, обединени от продуцента Крум Крумов и всеки си знаеше работата.” Крум благодари и на БНТ  за създадената организация и сподели, че е приятно изненадана да види в сайта за видео споделяне  Youtube клипчета на чужденци, които пеят и се опитват да артикулират на български език.  Той сподели опит и даде някои съвети на изпълнителите, които биха имали желание да участват за в бъдеще  – да подготвят цялостна концепция  за тяхното участие, включително сценография, визия, промо дейност и др. Според него  е хубаво изпълнителите да имат идеи за това още при кандидатстването си на националния конкурс. Присъствието на авторите на международните финали би било полезно за периода на репетиции, когато се изглаждат детайлите на песента. Крум каза още: „За нас песента продължава своят живот, въпреки че конкурсът завърши. С нас се свърза човек направил песента на есперанто и в тази връзка е важно да съобщя, че ние решихме да предоставим за свободно сваляне траковете, за да може всеки който иска, да направи ремикс. Музиката е въпрос на вкус и персонално преживяване.”

 По повод регламента на националната селекция за следващата година Йоана каза, че решение все още няма, защото предстои анализ. „За първи път от няколко години Евровизия ще се проведе в Стара Европа, мислим да опитаме други нови неща, които не сме пробвали досега”. Много е важен и регламентът на Европейския съюз за радио и телевизия /ЕБУ/ за следващата  година, който  все още не е ясен. 

 Ясен Козев: „Тъй като става въпрос за национално представяне на интернационален форум,  БНТ трябва да даде доста по-конкретни изисквания към изпълнителите на националния финал. Участието на една песен не означава, че един автор сяда да напише песен и изпълнителя я изпява. Нужен е доста по-голям екип.  Не съм с нагласата, че това е състезание и затова не бих говорил за победи. Това е прекрасен форум, който трябва да ни радва. Хората извън България именно така възприемат този конкурс”, заключи той.

 Крум Крумов: „Ние отидохме да спечелим!  Организацията в Баку беше феноменална. Цялата държава Азербайджан работеше само за Евровизия, нашето ходене там беше да се представим по най-добрия начин и това и направихме.”

 В заключение Йоана Левиева сподели, че опитът от тази година е много ценен за БНТ като продуцент и поради факта, че много тясно и успешно са работили с екипите на фен клубовете на Евровизия в България. Това са независимият сайт Eurovision-bg.com и OGAE България. С тяхна помощ са създали много добра промо дейност, интернет реклама, специален сайт на Софи Маринова, страница в социалната мрежа фейсбук и много ценни контакти с международни медии.

 

- реклама -spot_img