Отровна хранителна добавка

- реклама -spot_img

Разследване на предаването на БНТ „Открито” спря отровна хранителна добавка от пазара

Отровна хранителна добавка беше спряна от продажба в аптеките в цялата страна след разследване на предаването на БНТ “Открито”. Става дума за произвежданите в България продукти „Цитросепт” и „Цитрогард”.

Те съдържат дезинфектанта Бензе-тониум хлорид, който е токсичен. Наличието му беше доказано в „Цитросепт”, закупен от екипа на „Открито” от софийска аптека и изследван в референтна лаборатория за Европейския съюз в Хамбург, Германия.

Спешна промяна в законодателството, която да гарантира драстичен контрол върху хранителните добавки, обеща министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след разкритията на БНТ.

Разследването на екипа на „Открито” предизвика реакцията и на прокуратурата. За „По света и у нас” заместник- градския прокурор Роман Василев заяви, че ако бъдат установени организирани действия на производители, дистрибутори, търговци на едро и аптеки, които търгуват с двете добавки, материалите ще бъдат предадени на специализираната прокуратура.


Гледайте разследването на „Открито” с Валя Ахчиева тази вечер от 22:00 ч. само по БНТ1 и в секцията „на живо” на bnt.bg !

- реклама -spot_img