Отчуждение

0
203

MILKO_LAZAROVФИЛМ НА БНТ СЪС СЕЛЕКЦИЯ И ПРЕМИЕРА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ

 

 Дебютният игрален филм „Отчуждение” („ALIENATION”) на режисьора Милко Лазаров, продукция на Българската национална телевизия, участва в официалната селекция на филмовия фестивал във Венеция. За първи път български филм ще има премиера на фестивала във Венеция след повече от 20 години. Той е поканен във  „Венециански дни” – седмицата на кинорежисьорите (Giornate degli Autori) – специалната програма на филмовия фестивал във Венеция, която представя творби в аналогична селекция, подобна на Петнайсетдневката  на режисьорите в Кан.  За първи път български филм ще бъде представен в тази програма на фестивала.

 

„Отчуждение”  е  селектиран от Асоциацията на Италианските кинорежисьори за „Венециански дни”, където ще бъде представен заедно с 12 филма от цял свят – това ще бъде световната премиера на филма. Отчуждение ще участва в надпреварата за дебютен филм „Лъв на бъдещето”, присъждана измежду всички филми в конкурсната програма на фестивала.

 

На 17-тото издание на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ „Отчуждение” печели наградата за НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ, присъдена от международно жури. След официалната си световна премиера във Венеция, филмът е поканен за участие на редица престижни международни фестивали.

 

Венецианският фестивал

(Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica della Biennale di Venezia) е най-старият филмов форум в света. От 28 август до 7 септември 2013 година ще бъде отпразнувано юбилейното, 70-о издание.

 

Фестивалът във Венеция е създаден през 1932 година от граф Джузепе Волпи. Той е едно от 5-те най-авторитетни и очаквани киносъбития в света, част от Венецианското биенале. Специалната програма „Венециански дни” – седмицата на кинорежисьорите (Giornate degli Autori) стартира през 2004 като събитие в рамките на Венецианския филмов фестивал по подобие на престижната „Петнайсетдневка на режисьорите” в Кан, промотирана от Асоциацията на италианските кинорежисьори и автори на филми. Целта на събитието е да привлече вниманието върху кино с високо качество, без всякакви ограничения, със специален акцент върху иновации, оригиналност и независимост, в търсене на нови идеи и изразни средства. Седмицата на кинорежисьорите е „едно от най-популярните събития и най-оживеното място на прочутата Mostra – Венецианския фестивал”.

 

 

“ОТЧУЖДЕНИЕ”

Йоргос (Христос Стергиоглу) прекосява границата със старомодната си кола. Той е грък, на възраст над 50 години, и идва в България да купи бебе.  В багажника на колата си той е приготвил специален тайник,  в който да пренесе бебето. В отдалечена къща в планината Йоргос, майката (Мариана Жикич), глухонемият й брат (Ованес Торосян) и акушерката чакат бебето да се роди.

Раждането започва в дъждовна нощ сред разразилата се буря.

 

Режисьор на филма е Милко Лазаров. Той е завършил кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Владислав Икономов. Изпълнителен продуцент е на един от най-успешните проекти на БНТ „Великите българи”, както и изпълнителен продуцент и режисьор на „Голямото четене”. Преподавал е в кинофакултета на НАТФИЗ – „Експериментално кино и инсценизация“. Сценарият на „Отчуждение” е дело на Милко Лазаров, Китодар Тодоров и Георги Тенев, оператор е Калоян Божилов, сценограф е Ванина Гелева, а режисьор на монтажа е Веселка Кирякова.

 

Главната роля в дебютния игрален филм на Милко Лазаров се изпълнява от известния гръцки актьор Христос Стергиоглу, който е познат с ролята си във филма „КУЧЕШКИ ЗЪБИ / Kynodontas” (отличен с наградата Un Certain Regard, Кан 2009 и номиниран за ОСКАР за Най-добър чуждоезичен филм). В „Отчуждение” участва и Ованес Торосян – представител на новото поколение български актьори, познат на европейската и световна публика с ролите си във филмите „Източни пиеси” (Кан 2009, награда за най-добър филм на международния кинофестивал в Токио, награда CICAE във Сараево) и „Аве” (Кан 2011, награда Златен Гепард за най-добра мъжка роля на кинофестивала в Ташкент). В ролите ще видим още Мариана Жикич, Неда Искренова, Ива Огнянова, Китодар Тодоров, Дора Маркова.

 

„Отчуждение” е филмова продукция на Българската Национална Телевизия. Изпълнителен продуцент на филма е Христо Живков (Ред Карпет), който е познат с участието си във филма на Мел Гибсън „Страсти Христови” и играе главна роля във филма на Саверио Костанзо „In memoria di me” (Берлинале 2007, Основна състезателна програма).

 

 

 

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.