От старта на „Разследване” досега

- реклама -

От старта на „Разследване” досега От старта на „Разследване” досега –

шумни разкрития, но без реакция от страна на институциите

 

 

Какво се случва от старта на „Разследване” досега? В продължение на 10 епизода екипът на предаването показа престъпни схеми, скандални проблеми от родната действителност, неочаквани гледни точки, ексклузивни интервюта. Какво обаче са направили съответните органи и институции и опитва ли се някой да разреши поставените проблеми?

В последния епизод в неделя предаването направи бърза ретроспекция и показа отговора на този въпрос, който за съжаление се оказва отрицателен.

След като за първи път разкри лицата на най-активните телефонни измамници в страната, няколко дни по-късно разобличената в предаването банда е задържана, но не за дълго. В момента основните действащи лица в телефонните измами са на свобода, а сред причините за това са, че измамата по закон не е тежко престъпление и предвижда възможност за споразумение с прокурора.

На свобода е и измамникът, който „Разследване” изобличи в издаване на фалшиви лични карти – въпреки че има 4 висящи дела, той все още продава необезпокояван на столичен пазар. Без никаква реакция остава и организираното разпространение на фалшиви стикери за технически преглед, които екипът показа. Едва след поредно обаждане от страна на предаването, полицията отново обещава да се заеме със случая.

Казусът Начкови – „Разследване” предизвика скандали в парламента, а топ журналистът Васил Иванов и група свидетели за незаконния бизнес на Начкови с цигари бяха изслушани от сформираната по случая специална анкетна комисия. Официалният резултат обаче тепърва предстои.

Най-шумното разкритие, в което екипът показа как висши магистрати и административни ръководители на звена пият алкохол в работно време, също очаква необходимата реакция. Висшият съдебен съвет все още не е взел отношение по излъчения материал. Въпреки коментара от правосъдния министър Дияна Ковачева, че пиенето в обедната почивка е недопустимо и че етичната комисия на ВСС трябва да работи по-активно срещу него, все още няма официално решение от комисията.

Какво се случи след като зрителите на Нова ТВ видяха как ректор Величко Адамов от Стопанската академия в Свищов успя да се замеси в афери с милиони левове за ремонти на общежития, връзки с небезизвестния Красьо Черния и стотици нелегитимни дипломи? По този случай министърът на образованието, младежта и спорта Сергей Игнатов коментира пред предаването, че в МОМН няма механизми, с които да противодействат на една относително автономна структура, каквато е академията и се работи в посока законови промени.

Направената ретроспекция показва, че някои от показаните проблеми, предизвикали шумни обещания и ангажименти, все още остават без резултат. Други – продължават да бъдат без реакция. А изводът за това как работят родните институции, зрителите на Нова могат да направят сами за себе си.

 

„Разследване” – всяка неделя от 17.00 ч.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

„Чаплин“ се качва на сцената на НДК на 14 октомври

За пръв път на 14 октомври в зала 1 на НДК, софийската публика ще стане част от изключително събитие в рамките на Европа –...

Борисов: При оставка няма да има диалог с Радев, а ще дойдем под прозорците му

Правителството няма да подава оставка, а протестите се подхранват от извънпарламентарните партии, които загряват на пистата за изборите. Това заяви премиерът Бойко Борисов при...

Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020

Материалът Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020 е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Борисов: България взе правилните мерки срещу COVID-пандемията

България най-бързо и адекватно реагира и на здравната, и на икономическата заплаха от COVID-пандемията. Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора....

Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв?

Нa 24 ceптeмври пoчитaмe пaмeттa нa Cвeти Влaдиcлaв Cръбcки. Ето нещо любoпитно зa хoрaтa, кoитo ce кaзвaт Влaдимир, Влaдимирa, Влaдo, Влaдкo, Влaдиcлaв. Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв? 1....

Ден 77: От нас зависи какво ще се случва в България

За 77-ми пореден ден се събраха недоволни граждани на антиправителствен протест в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. Исканията на протестиращите остават...