От старта на „Разследване” досега

- реклама -spot_img

От старта на „Разследване” досега От старта на „Разследване” досега –

шумни разкрития, но без реакция от страна на институциите

 

 

Какво се случва от старта на „Разследване” досега? В продължение на 10 епизода екипът на предаването показа престъпни схеми, скандални проблеми от родната действителност, неочаквани гледни точки, ексклузивни интервюта. Какво обаче са направили съответните органи и институции и опитва ли се някой да разреши поставените проблеми?

В последния епизод в неделя предаването направи бърза ретроспекция и показа отговора на този въпрос, който за съжаление се оказва отрицателен.

След като за първи път разкри лицата на най-активните телефонни измамници в страната, няколко дни по-късно разобличената в предаването банда е задържана, но не за дълго. В момента основните действащи лица в телефонните измами са на свобода, а сред причините за това са, че измамата по закон не е тежко престъпление и предвижда възможност за споразумение с прокурора.

На свобода е и измамникът, който „Разследване” изобличи в издаване на фалшиви лични карти – въпреки че има 4 висящи дела, той все още продава необезпокояван на столичен пазар. Без никаква реакция остава и организираното разпространение на фалшиви стикери за технически преглед, които екипът показа. Едва след поредно обаждане от страна на предаването, полицията отново обещава да се заеме със случая.

Казусът Начкови – „Разследване” предизвика скандали в парламента, а топ журналистът Васил Иванов и група свидетели за незаконния бизнес на Начкови с цигари бяха изслушани от сформираната по случая специална анкетна комисия. Официалният резултат обаче тепърва предстои.

Най-шумното разкритие, в което екипът показа как висши магистрати и административни ръководители на звена пият алкохол в работно време, също очаква необходимата реакция. Висшият съдебен съвет все още не е взел отношение по излъчения материал. Въпреки коментара от правосъдния министър Дияна Ковачева, че пиенето в обедната почивка е недопустимо и че етичната комисия на ВСС трябва да работи по-активно срещу него, все още няма официално решение от комисията.

Какво се случи след като зрителите на Нова ТВ видяха как ректор Величко Адамов от Стопанската академия в Свищов успя да се замеси в афери с милиони левове за ремонти на общежития, връзки с небезизвестния Красьо Черния и стотици нелегитимни дипломи? По този случай министърът на образованието, младежта и спорта Сергей Игнатов коментира пред предаването, че в МОМН няма механизми, с които да противодействат на една относително автономна структура, каквато е академията и се работи в посока законови промени.

Направената ретроспекция показва, че някои от показаните проблеми, предизвикали шумни обещания и ангажименти, все още остават без резултат. Други – продължават да бъдат без реакция. А изводът за това как работят родните институции, зрителите на Нова могат да направят сами за себе си.

 

„Разследване” – всяка неделя от 17.00 ч.

- реклама -spot_img