От автора до корицата

От автора до корицата

Сборна експозиция „От автора до корицата“

 28 април – 20 май 2015 г.

 Изложбите на Софийския международен литературен фестивал гостуват на СКЛАДА

 ОТКРИВАНЕ – 28 април, вторник, 18:30 часа

Склада, ул. “Г. Бенковски” 11, ет. 4, раб. време понеделник – събота, 10:00 – 18:00 часа
Вход свободен

От 28 април до 20 май 2015 г.  в едно от любимите места на Софийския международен литературен фестивал – СКЛАДА – ще гостува сборната експозиция „От автора до корицата“. Пространството е сред постоянните адреси на актуалния съвременен дизайн в София, но и ценен партньор на Фестивала в досегашните му издания. Всяко от тях е съпроводено с поне една изложба, посветена на книгите.

Експозицията „От автора до корицата“ събира работата на фотографа Владислав Христов, посветена на писателите, и селекцията от корици на книги, направена специално за миналогодишното издание на литературния фестивал от художничката Рада Якова. Изложбата е фокусирана върху образа на книгата, отвъд  нейното съдържание.

Авторът

В продължение на три години фотографът Владислав Христов прави портрети на световноизвестни писатели, посетили България. Първата колекция от 22 фотографии беше представена през 2013 г. под заглавието „Да откриеш остров“, а през 2014 г. „Усмивката“ събра още 25 снимки, сред които и гостите на литературния фестивал.

Корицата

Фокусът на последното издание на Софийския международен литературен фестивал беше „Литература от Скандинавския север“. Художничката Рада Якова направи селекция на корици-образци на скандинавския дизайн на книгата. Експозиционното оформление е дело на архитекта Петър Захаринов.

„От автора до корицата“ е и повод да повдигнем тема, която ще подлагаме на дискусия във всяко издание на Софийския международен литературен фестивал – важността и спецификите на всички аспекти при създаването на книгата: от избора на автор и текст, през съществената работа на редактора и коректора, до подходящото оформление (корица, хартия, шрифт).

Заедно с изложбите, ще можете да видите и някои от българските издания с най-добро книжно оформление, предоставени любезно от книжарница „Български книжици“.


Софийският международен литературен фестивал се организира от Асоциация “Българска книга“.
Фестивалът е финансиран от програма „Култура“ на Столична община за 2015 г.

 

Start typing and press Enter to search