Орел на Дунава

- реклама -spot_img

Орел на Дунава

Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“ празнува
X-то юбилейно издание в Свищов

Посланикът на Франция у нас ще получи специалната награда на форума

Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“ ще отбележи своето X-то юбилейно издание с грандиозен тридневен празник от 5 до 7 юни 2015 г. в Свищов. Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан – посланик на Република Франция у нас, ще получи специалната награда на форума – за принос в популяризирането на културно-историческото наследство на България. В юбилейните тържества ще вземат участие и над 300 реенактори от България, Италия, Полша, Румъния и Франция.
„Орел на Дунава“ предвижда богата фестивална програма, която пресъздава античната история – бита, културата и военните сблъсъци между императорски Рим и племената и народите от „варварския“ свят – траки, даки и готи. Освен реенакторските битки и демонстрации с антични оръжия на „Първи италийски легион“, „Първа тракийска кохорта“, „Групо Сторико Романо“, „Нимфите от Дакия“, „Багатур“, „Терра Дакия Етерна“, в рамките на фестивала ще бъдат представени древни танци и ритуали, средновековни религиозни песнопения с концерт на хор „Юлангело“, както и кулинарен конкурс за автентична древна кухня.
Ще се проведе и научна конференция на тема „Античното наследство – открития, състояние, перспективи“ в две обособени секции: „История и археология“ и „Културен туризъм“.
Фестивалът ще завърши с тържествен парад на реенакторските групи по улиците на Свищов.
За своите 10 издания „Орел на Дунава“ се превърна във водещия форум за среща на любителите на античността от различни краища на България и Европа. Това е най-старият фестивал за исторически възстановки в България. Организира се ежегодно под патронажа на Община Свищов, със съдействието на местния Съвет по туризъм и Историческия музей в града.
Всяка година в края на месец май и началото на юни реенактори (възстановчици) от България и други европейски страни се събират в Свищов, за да направят уникално представление за традиционно многобройната международна публика. От септември 2013 г. фестивалът има и двудневно есенно издание под мотото „Лозниците на Нове“.
От две години насам естествен декор на събитието е реставрираната антична крепост „Нове“ край Свищов – най-добре проученият, запазен, а в момента и най-добре експонираният римски военен лагер в граничните североизточни провинции на някогашната Римска империя.
Повече информация можете да намерите в приложената програма на фестивала, както и на официалния сайт на събитието: www.EagleOnTheDanube.org.

- реклама -spot_img