Официално становище на МУЗИКАУТОР

- реклама -

МюзикауторОфициално становище на МУЗИКАУТОР по повод дейността на ЕАЗИПА

 

                На 27.09.2013 г. (петък) беше излъчен епизод на “Господари на ефира“, в който Европейска агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА) изрече неврни твърдения, които МУЗИКАУТОР иска да отбележи.

                ЕАЗИПА твърди, че е осъдила Министерство на културата.

 ЕАЗИПА не е осъдила Министерство на културата. ЕАЗИПА единствено е обжалвала мълчалив отказ на министъра на културата във връзка с подадено от ЕАЗИПА заявление на пререгистрация, съгласно промените в Закон за авторското право и сродните му права от 2011 г. Върховният административен съд е постановил отмяна на мълчаливия отказ. Преписката е върната на министъра на културата за окончателно произнасяне. Това не е осъдително решение по същество.

                ЕАЗИПА твърди, че МУЗИКАУТОР, ПРОФОН и Министерство на културата са картел.

МУЗИКАУТОР информира, че е образуваното производство пред Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) по повод обвиненията  на ЕАЗИПА срещу МУЗИКАУТОР,  ПРОФОН и Г. Дамянов като служител на Министерство на културата в картел, завърши в полза на МУЗИАКУТОР и ПРОФОН и беше прекратено по отношение на Г. Дамянов. В рамките на производството е извършен сериозен анализ на пазара, проучени са статута и международните договорености, по които страна са МУЗИКАУТОР и ПРОФОН. Отделно е поставен акцент върху факта, че всяка организация може да работи само в рамките на предоставените й права от нейните членове, а при събиране на възнаграждения  за нечленове следва да се имат предвид забраните на МУЗИКАУТОР и ПРОФОН, връчени на ЕАЗИПА още през 2008г. Решението на КЗК не е окончателно и се обжалва от ЕАЗИПА.

                Според ЕАЗИПА не е работа на Министерство на културата да прави актове.

МУЗИКАУТОР иска да напомни, че именно Министерство на културата има право да извършва проверки по спазването на ЗАПСП, което е регламентирано от самия закон. Но е практика представители на ЕАЗИПА да се представят за инспектори и да съставят протоколи на ползватели в сферата на туризма, в които дават указания за сключване на договор. Служители на организациите за колективно управление на права нямат право да извършват проверки за установяване на административни нарушения.

                По думите на ЕАЗИПА ползвателите, сключили договор с агенцията нямат основания да се притесняват от проверки на Министерство на културата.

Практиката показва, че Министерство на културата съставя актове и издава наказателни постановления на ползватели, сключили договор с ЕАЗИПА, които, обаче,  ползват репертоар на МУЗИКАУТОР, за който нямат отстъпени права и са в реално нарушение.

                Според  ЕАЗИПА всички актове, съставени от Министерството на ползватели на ЕАЗИПА, биват отменяни в съда.

МУЗИКАУТОР напомня, че няма български съд, отменил наказателно постановление на основание сключен договор с ЕАЗИПА. Напротив – има потвърдени наказателни постановления, независимо от представен договор с ЕАЗИПА.

                Подвеждането на ползвателите от страна на ЕАЗИПА е целенасочено. Твърденията им, че имат право по закон да събират възнаграждения за всички автори, продуценти и изпълнители на музика – без значение дали са техни членове и че задължението на ползвателите се изчерпва със заплащане на възнаграждение, независимо на кого, е невярно и манипулативно. МУЗИКАУТОР и ПРОФОН са забранили изрично на ЕАЗИПА да събира възнаграждения за правоносителите, които представляват, поради което от агенцията не могат да се ползват от предвидената в закона възможност. 

                В тази връзка е важно да се знае, че ползватели, сключили договор с ЕАЗИПА нямат право да ползват представлявания от МУЗИКАУТОР репертоар, който е над 95 % от световния. Нека ползвателите не забравят, че промените на ЗАПСП през 2011г. бяха в посока въвеждане на европейската практика едно дружество да събира възнаграждения, с цел улесняване на ползвателите. В този смисъл са издадените удостоверения на МУЗИКАУТОР и ПРОФОН.

                МУЗИКАУТОР е припознато на база взаимни договори за представителство от чуждестранните дружества като равноправен партньор. Член е на международната организация на авторските дружества /CISAC/. В това си качество, като една от малкото институции, които генерират средства за културата, включително и за Националния фонд „Култура”, настояваме Министерство на културата на експертно и политическо ниво да реагира незабавно на отправените му по негов адрес лъжи.

  

МУЗИКАУТОР е сдружение за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели. Сдружението е учредено е през 1992 г. от 104 български композитори и автори в град София. Към днешна дата членовете на МУЗИКАУТОР надхвърлят 2 500 творци. МУЗИКАУТОР представлява и е представляван от 60 чуждестранни авторски дружества. На база на тези договори МУЗИКАУТОР представлява авторите от близо 100 страни в света.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Моята булчинска рокля (откъс)

Излезе от печат сборникът „Моята булчинска рокля“, в който 44 неслучайни жени разказват своите съвсем истински истории. Съставител е Жанина Драгостинова. Представянето на книгата...

Две нови програми в подкрепа на бизнеса, обяви премиерът Борисов

Допълнителни 68 млн. лв. предвижда правителството за подкрепа на предприятията с над 500 000 лв. оборот и други почти 80 млн. лв. се отпускат...

255 са новите случаи на коронавирус у нас

255 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 5 047 PCR-теста през последното денонощие. Това е около 5,05 на сто от общия...

БНТ 3 ще излъчва 30 часа на живо от „Ролан Гарос“

Вижте мачовете на Цветана Пиронкова и Григор Димитров, както и всичко най-интересно от турнира в ефира на обществената телевизия   В периода 27 септември – 11...

Проблемите на онлайн обучението в „Рецепта за култура“ по БНТ 2

 В новия брой на предаването „Рецепта за култура“, на 26 септември от 18:00 часа па БНТ 2, водещият Юрий Дачев ще насочи вниманието към...

Мъжът, открил детето от Якоруда: Видях го легнало на пътя – Здравей, България (25.09.2020)

Абонирай се за профила на Здравей, България: http://bit.ly/1Pl6T53 Посети официалния сайт: http://novanews.novatv.bg/ Гледай Здравей, България в ефира на Nova: http://novatv.bg/live/ Гледайте Здравей, България: http://play.novatv.bg/programi/zdravei-bulgariya Още за...