ОБРЕДНИ РИТУАЛИ ЗА ГЕРЬОВДЕН

- реклама -spot_img

ФИЛМ НА БНТ ПРЕДСТАВЯ НЕПОКАЗВАНИ ОБРЕДНИ РИТУАЛИ ЗА ГЕРЬОВДЕН

ОБРЕДНИ РИТУАЛИ ЗА ГЕРЬОВДЕН

 

  Непоказвани ритуални обреди за един от най-тачените български празници – Гергьовден ще видят зрителите на БНТ във филма „Рано рани Свети Георги“. Тази събота (16 май) от 09:00 часа, националната медия ще излъчи филма на режисьора Явор Бобев, с участието на проф. Георг Краев, ансамбъл „Пазарджик“ и ансамбъл „Света Варвара“.   “Рано рани Свети Георги” е музикален разказ за древните корени на обичая, който е силно почитан в село Варвара, област Пазарджик.

Традиционният ежегоден църковен събор „Гергьовден“ на село Варвара, датира от периода след Освобожденито на България. За жителите на селото, пролетният празник е един от най-важните в обредния календар, защото Св. Георги е покровител на земеделието, овчарите, стадата и домашните животни. Този празник е възпят в песни и свързан с редица обредни практики – ритуални хора, освещаване на жервеното животно, литийно шествие и други.

В етно лентата на БНТ, зрителите ще чуят една от легендите за Св. Георги, разказана от проф. Георг Краев и ще видят за първи път изпълняването на ритуала „мамница“. Според преданието този ден е един от най-подходящите дни в годината за т. нар. сваляне и издояване на месечината от мамниците (магьосниците), които уж я превръщат в крава и я издояват, придобивайки власт над млякото.

Гледайте на 16 май (събота) от 09:00 часа филма „Рано рани Свети Георги“само по БНТ 1!

- реклама -spot_img