„Обратната страна на луната“ изложба живопис

- реклама -spot_img

галерия “СЕЗОНИ”

представя

НИКОЛАЙ ТОТЕВ

„Обратната страна на луната“
изложба живопис

1 – 14 септември, 2016 г.

Галерия „Сезони“ открива есента с нестандартна изложба

Новият арт сезон на 2016/17 година в галерия „Сезони” ще бъде открит с една провокативна, нестандартна изложба – „ Обратната страна на Луната” на художника Николай Тотев. Произведенията, включени в изложбата са нови, непоказвани, създадени специално за галерия „Сезони”. Въпреки че техниката е класическа – живопис, всички образи идват сякаш именно от обратната страна на Луната, от друга планета. Съновидения, странни съчетания на „земни” и „извънземни” образи изскачат от платната и те приканват да опознаеш техния свят.

В осмата си поредна, самостоятелна изложба Николай Тотев не изневерява на себе си и специфичния стил, който е резултат от дългогодишни творчески търсения. Привидният наивизъм, опростеността на образа, доведен често до знак са съзнателно търсени. И тук може би парадоксално, но и органично този наивизъм се преплита с една силна експресивност, изригваща подобно на вулкан от вътрешните, психологически състояния на автора и се движи върху плоскостта на платното. Да, движи, защото мазката в работите на Тотев често вибрира и оформя светещи концентрични кръгове или се разлива в огнени реки, сякаш извиращи от сиянието на луната. Живописните композиции, които щи видим са от една страна плод на моментни импулси, от друга резултат от постепенно натрупани разсъждения и преживявания на сензитивна, мислеща личност, с ясна позиция за случващото се извън неговия собствен свят.

В опит да определим стила на Николай Тотев можем да открием елементи на експресионизъм в стилистиката, наивизъм в рисунъка, символизъм в образността, фовизъм в колорита, дори сюрреализъм. Изкуствоведи определят живописното му творчество като принадлежащо към Арт Брут. Но всички опити за приобщаване творчеството на Николай Тотев към художествено движение или културен социум изглеждат безсмислени и остават неуспешни.

Най-характерното за живописта на Тотев е субективният му поглед върху заобикалящата реалност, пречупена през вътрешната емоция, приела формата на един собствен изобразителен език, който според мен остава без аналог в българското изобразително изкуство.

Обективната действителност и нейното отразяване остават извън интереса на художника. За него е важно какво има от „обратната страна на Луната”. Това обуславя и приказният характер на творбите му. Ярката хроматичност в тях, често без полутонове, редуването на топли и студени цветни петна създава звучна ритмичност. Ефектът от прилагането на такива стилистични похвати е една хармонична композиционна цялост. Портретът, предпочитан от художника жанр, представлява определена визуална метафора, обобщаваща концентрираната представа на автора за една или няколко личности , материализира неосъществени мечти и изгубени ценности.

Извън собствената потребност да твори, за Николай Тотев стои и моралната ангажираност да провокира. Да наруши комфорта на публиката, да я извади от състоянието на унила примиреност. Желанието му е да стимулира диалог със зрителя. Личната неудовлетвореност и протеста срещу социалната и културна конюнктура на пространството, което обитава са основни двигатели за автора.

Николай Тотев работи не само в сферата на живописта. В творческата му биография има реализирани инсталации , видеоинсталации, /анимация/, няколко акции , скулптурни произведения, стенописи и мозайки. Николай прави успешни опити и в поезията и прозата, като текста често се вплита естествено и в живописните му платна. За художника писането не е претенция, а необходимост.

д-р изк. Ани Венкова

ПИСМО ДО ПРИЯТЕЛ

Привет скъпи приятелю,

Пиша ти това писмо с надежда да ми простиш. Помниш, бях ти обещал да ти подаря най скъпото – Свободата. Опитах, търсих я навсякъде. По прашните пътища на времето. Всред шумния глъч на младата кръв. В лъжовните момичешки очи и в посребрените коси на старите морски капитани. Бях в Париж.Там чух, че била наскоро, но се е загубила . После някой ми каза, че е в Москва – била много красива, уви не я открих. И оттам бяха я изгонили. После продължих всред барутните погреби на Сирия. И тук е била, но пак се бяхме разминали. Обиколих Земята, стигнах и звездите. Уморен и остарял се прибрах в моя дом. Намерих я там. Пребита ДО смърт. Навярно аз самият, в изгубените вечери, съм отмъстил на най- скъпото.

Сега я лекувам, скъпи приятелю.Чета й стихове, написани за нея. Тя укрепва с мъдростта ми. Прощава болката и забравата. Дори, знаеш ли? Вчера даде кураж и на мен. Учи ме как да оцветявам черно-белите дни.

Един ден пак ще укрепне, ще литне разюздана.Тогава ще й дам твоя адрес. Не се плаши, покани я в сърцето си.Тя ще ти прошепна най-важното, за КОЕТО си струва да дадеш живота си. След това я пусни.Чакат я други…

Николай Тотев

Творческа биография на Николай Тотев

1996: Участва в проект “ИНДИВИДУАЛНИ ТОПОГРАФИИ” с инсталация-стихосбирка „КЪЩА НА ИЗГУБЕНИТЕ МЕЧТИ”, представена в Софийска градска художествена галерия

1998: Участва в проект „АБАС АР” с инсталация „ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИ В ЕДНА ФУНКЦИЯ” в Националния дворец на културата, София – Салон на изкуствата

2003: Самостоятелна Изложба живопис „НАТРУПВАНЕ” в галерия ТЕА

2004: Участва в проект „ЧОВЕКЪТ И НЕГОВИТЕ СИМВОЛИ” с модно дефиле „НЕСВОБОДНИ ХОРА” в Националния дворец на културата, София – Салон на изкуствата

2005: Самостоятелна Изложба живопис „ART HOSTEL” в Барселона, Испания

2005: Завършва Национална художествена академия, Магистърска степен, специалност „Стенопис”

2005: Участва в „СЕЗОН НА ИЗКУСТВАТА” в Театър СФУМАТО с „АЛКОХОЛНА ДИСКУСИЯ 1”, представяне на късометражен филм ”ЖИВОТЪТ – НАЧИН НА УПОТРЕБА”, общ проект със Спартак Йорданов

2006: Самостоятелна Изложба живопис „АУТСАЙДЕР АРТ” в GREEN CAT GALERY, София

2006: Представяне на късометражен филм „ЧИСТО И ПРОСТО” в проекта „ИЗКУСТВО ЗА ПОСЛЕДНО”, в Националната художествена академия

2006: Участва в „СЕЗОН НА ИЗКУСТВАТА” в Театър СФУМАТО с „АЛКОХОЛНА ДИСКУСИЯ 2”

2007: Обща изложба в Посолството на Кралство Белгия в България – „БЪЛГАРСКИ СЪВРЕМЕНЕН АВАНГАРД”

2008: Обща изложба живопис на Green Cat Gallery в Антверпен, Белгия

2009: Самостоятелна изложба на рисунки и скулптура в Хотел Hilton, гр. София

2009: Обща изложба в Люксембург, организирана от Барбара и Туун Стрепел и Green Cat Gallery

2010: Самостоятелна изложба живопис “L’ Art?” в хотел Арена ди Сердика

2011: Самостоятелна изложба живопис в ART HOSTEL в Барселона, Испания

2011: Самостоятелна изложба живопис “ART BRUT¨” CIVA – Centre International pour la Ville, l’Architecture et le Paysage Exposition Hall of Good and Bad News 2, Rue de la Vanne в Брюксел, Белгия, с която се откри месеца на българската култура в Белгия.

2014: Участие в проект „ПУБЛИЧЕН АДРЕС” – изложба на авторски книги в Център за култура и дебат ЧЕРВЕНАТА КЪЩА със стихосбирка „КЪЩА НА ИЗГУБЕНИТЕ МЕЧТИ”

2015: Участие в София Хартиен Арт Фест 2015

СТЕНОПИСИ

2004: „Русалка” в Болница ИСУЛ

2004: „Музика” в частен дом

2005: „Танц” в „ART HOSTEL” в Барселона, Испания

2005: „Детска стая”

2007: Стенопис в къща в с.Давидково, проект ПАНТРИ

2006: РИСУНКА за книгата на Ерик Брюние „ЦЕНТЪРЪТ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ”

НИКОЛАЙ ТОТЕВ

- реклама -spot_img