НРАВСТВЕНОСТ И МОРАЛ

- реклама -

Миглена Ангелова

Моралът е универсалният отговор на всеки детски въпрос, на който родителят не може да даде обоснован отговор за позицията си. Когато не можем повече да кажем: “Това е правилно, защото така повелява логиката”, ние казваме, че това е правилно, защото така го изисква моралът.

По темата: “Морал и нравственост” водещата Миглена Ангелова разговаря с психоаналитика Огнян Димов, певицата Ажда Чаушева, политика Христина Христова и Екатерина Михайлова, позната като Катя от “Ритон”. Как да обясним на детето кое е добро и кое – лошо? Кои са начините на правилното възпитание? Защо трябва някой да ни налага да правим това и това, а не да се осланяме на личния си опит? Тези въпроси поставиха участниците в дискусията.

Родителят трябва да обясни на детето си кои са общоприетите норми и защо те трябва да се спазват. Изречението: “Ако си лош, няма да те обичам”, не дава логично обяснение за нещата, а кара детето да спазва правила, за да се хареса на близките си, на приятелите си. Вместо това, е добре да се изградят вътрешни ценности и човек да е убеден, че трябва да ги спазва.

Моралът е границата на респекта и самоуважението, каза Огнян Димов. Според него, ако човек решава да се развие и да напусне позната среда, не трябва да отрича своето минало и своя произход. Да не се прави, че не знае откъде е минал.

В тази връзка поздравления получи Ажда Чаушева – дъщеря на певеца Асен Чаушев, която е почетен гражданин на редица турски градове, но не е забравила откъде са корените й. Аз съм благодарна на родителите си за възпитанието, което са ми дали и за това, че не правя компромиси със себе си в името на кариерата, сподели Ажда, която е известна певица в съседна Турция.

Според Катя, характерът на човек се формира до 21-вата му година, докато той живее с родителите си. “Днешните младежи са поколение на прехода – на размитите ценности и идентичности. Липсва връзката между минало и настояще. И в същото време е засилено чувството на личен морал у младите хора. Те отричат табутата, бунтари са, опитват се да реагират, но това не означава, че престъпват морала”, каза Огнян Димов. Миглена Ангелова допълни, че днешните млади хора не владеят мръсните номера на хората от преди 20-тина година.

Христина Христова е един от малкото политици, които не са говорили за морал от екрана, каза Миглена Ангелова. Според нея, колкото си по-мръсен отвътре, толкова повече обичаш да тикаш носа на хората във въображаеми локвички, както се възпитава куче, и да им размахваш пръст, допълни водещата. Политиците, които най-много говориха за морал, най-много излъгаха, подкрепи я и Огнян Димов.

Често пъти хората бъркат глупостта с добротата и правим грешен избор, заявиха Христина Христова и Миглена Ангелова. Според тях, оценъчният момент в морала е много важен – да направиш вярна оценка както на околните, така и на себе си.

Мисля, че най-големият проблем на обществото ни е липсата на култура, каза Катя от “Ритон”. Не може една баба да води внучето си и да пресича на червено, даде пример от ежедневието ни певицата.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

„Чаплин“ се качва на сцената на НДК на 14 октомври

За пръв път на 14 октомври в зала 1 на НДК, софийската публика ще стане част от изключително събитие в рамките на Европа –...

Борисов: При оставка няма да има диалог с Радев, а ще дойдем под прозорците му

Правителството няма да подава оставка, а протестите се подхранват от извънпарламентарните партии, които загряват на пистата за изборите. Това заяви премиерът Бойко Борисов при...

Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020

Материалът Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020 е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Борисов: България взе правилните мерки срещу COVID-пандемията

България най-бързо и адекватно реагира и на здравната, и на икономическата заплаха от COVID-пандемията. Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора....

Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв?

Нa 24 ceптeмври пoчитaмe пaмeттa нa Cвeти Влaдиcлaв Cръбcки. Ето нещо любoпитно зa хoрaтa, кoитo ce кaзвaт Влaдимир, Влaдимирa, Влaдo, Влaдкo, Влaдиcлaв. Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв? 1....

Ден 77: От нас зависи какво ще се случва в България

За 77-ми пореден ден се събраха недоволни граждани на антиправителствен протест в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. Исканията на протестиращите остават...