Нови попълнения за концерта със Шломо Минц

Класик ФМ М-Тел оркестър Класик ФМ М-Тел оркестър с нови попълнения за концерта със Шломо Минц

Младите музиканти от оркестъра ще имат възможността да работят с един от най-знаменитите цигулари в света в рамките на цикъла „Музиката на Америка“

Над двадесет са новите музиканти, които след проведеното прослушване в края на  2011г., ще свирят в Класик ФМ М-Тел оркестър през новия сезон. Единадесет от тях са в състава на предстоящия концерт на 22 февруари (сряда) в зала „България“ с брилянтния цигулар и диригент Шломо Минц. Най-младата и изключително талантлива оркестрантка е на 15 години. Тя е ученичка от Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София и свири на виолончело.

„За нас е гордост да представяме млади и талантливи музиканти, като част от оркестъра. Те имат възможност да работят с най-добрите оркестранти, солисти и диригенти в България, да трупат безценен опит и да застанат на една сцена със световни величия от ранга на Шломо Минц, Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Ричард Клайдерман и много други“, споделя Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“, която представлява Класик ФМ М-Тел оркестър.

В интервю пред Класик ФМ радио, великият цигулар Шломо Минц споделя: „Смятам, че оркестърът се справя чудесно и показва стабилно развитие в областта на музиката. Няма причина този оркестър да не се превърне в един от най-важните в този регион. Много е важно да има добър музикален ръководител, който да се ползва с доверието на музикантите и да продължи развитието на оркестъра“.

В програмата на предстоящия концерт, музикантите от Класик ФМ М-Тел оркестър са поставени пред предизвикателството да изпълнят една от най-значимите и трудни американски симфонии – Трета симфония от Аарон Копланд под диригентството на Шломо Минц. Брилянтният цигулар ще се изяви и като солист в цигулковия концерт на Менделсон. Самият той признава, че за първи път е свирил този концерт едва на 9 годишна възраст и че според него, това е едно изключително произведение, което е създадено в перфектна хармония и в което няма нито една излишна нота. Маестро Минц споделя, че следващата година ще се навършат 50 години, откакто е започнал да изпълнява това произведение на сцена.

Тази година цикълът „Музиката на Америка“, който „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ организират, включва 7 концерта, които ще се проведат в периода февруари – юни 2012 г.  В програмата предстоят три концерта под надслов „Любими виртуози и нови звезди“ с пианистите Людмил Ангелов и Георги Черкин и българските цигулари Мила Георгиева, Димитър Иванов и Симеон Симеонов. Като част от стратегията на фондация „Америка за България” да предоставя възможност за изява на млади музиканти, заедно с тях на сцената ще дебютират три деца, възпитаници на Националното музикално училище „Любомир Пипков“. През април предстои концертът „Hello, Broadway!“, с откъси от известни мюзикъли и солисти Орлин Горанов и Олга Михайлова – Динова. Цикълът ще завърши през юни с концерт на клавирното дуо Аглика Генова – Любен Димитров, които ще представят концерта „Америка за двама“.

Билети за предстоящия концерт от цикъла „Музиката на Америка“, който „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ организират, могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ на цени от 12 до 40 лева.

22 февруари, сряда 2012, зала „България” 19:30

Феликс МЕНДЕЛСОН–БАРТОЛДИ (1809 – 1847)

Концерт за цигулка и оркестър в ми минор, оп. 64

Allegro molto appassionato

Andante

Allegretto non troppo – Allegro molto vivace

Пауза

Аарон КОПЛАНД (1900 – 1990)

Симфония №3

Molto moderato

Allegro molto

Andantino quasi allegretto

Molto deliberato – Allegro risoluto

 

Солист и диригент: Шломо МИНЦ, цигулка

Класик ФМ М-Тел оркестър

Start typing and press Enter to search