НОВА КНИГА ЗА ЛЕВСКИ ЗА ГОДИШНИНАТА ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

- реклама -spot_img

Двама млади българи написаха книга за Апостола на свободата специално за деца

 

Разкажи ми за Левски“ ще бъде в книжарниците за 140-та годишнина от Априлското въстание

„Разкажи ми за Левски“ е уникaлен проект, който отне две години на авторите си, преди да излезе на бял свят в навечерието на 140-та годишнина от Априлското въстание. Малката книжка е първият по рода си сборник с кратки разкази за живота и делото на Апостола на свободата, адаптирани и илюстрирани изцяло за най-малките.

Авторите Ивайло Кючуков и Райчин Генов се срещат през 2014 г. покрай общата си страст – историята и личността на Васил Левски, а идеята за книга за Дякона се ражда почти мигновено. Реализацията й обаче не е толкова бърза, особено след като двамата решават да финансират книгата сами, за да бъде напълно независима. Събирането на екип за подобна задача се оказва дори още по-трудно, защото не са много професионалистите, които биха подложили уменията си на изпитание пред личността на Апостола и то адаптиран за деца.

След десетки откази, в началото на 2016 г. се запознават с един от най-добрите илюстратори в България – Здравка Брайкова, която се нагърбва да създаде образ на Васил Левски, максимално близък до детската аудитория. Няколко месеца по-късно луксозното томче вече е в ръцете на читателите, за да изпълни своята мисия – да скъси дистанцията между Апостола и детето, което за първи път се запознава с неговата биография.

„За целта историята на Левски е разказана кратко и увлекателно, с много илюстрации, което вярваме, че не само ще задържи интереса на най-малките, но и ще възпита в тях едно живо любопитство. Искаме тази книга да допринесе за формирането на ценности като родолюбие, национална гордост и високо българско самосъзнание, които са от изключително значение за пълноценното развитие на подрастващите“, споделят авторите.

„Разкажи ми за Левски“ е мечта, реализирана от двама благодарни за свободата си млади българи, които искат да покажат на следващото поколение най-светлия пример. Случайно или не тя става факт, точно когато и двамата автори предстои да допринесат с още нещо към България – да станат бащи.

Разказите описват живота и борбата на Левски, разказват за характера и силата му, предават накратко важни исторически моменти. Те са преклонението пред историята и личността на Апостола, за вярата и убежденията му, за силата на духа и мечтата за свобода. „Разкажи ми за Левски“ е книжка, която ще помогне на най-малките да разберат и обикнат най-големия герой на България. И преди всичко това е книжка за Левски – като символ, като вяра, като личност, като герой, но и като човек.

 

Ивайло Кючуков е на 30 години. По професия е журналист, към настоящия момент е пресаташе на футболен клуб „Левски“. Впуска се в предизвикателството, наречено „Разкажи ми за Левски“ с единствената цел – животът и делото на Левски да вдъхнови дори само едно дете, така както са вдъхновили самия него.

Райчин Генов е син на Генко Генов – основател и дългогодишен директор на „Златният Орфей“. Завършва Международни отношения, но не работи по професията си, а се увлича от историята. По негова идея преди година Българската национална телевизия реализира историческата поредица за деца „Имам да ти казвам нещо“.

„Разкажи и за Левски“ е първата книга и за двамата автори, които вече са готови с амбициозен план за бъдещи проекти.

Официалното представяне на сборника ще се състои на 19 април, от 18:37 часа в клуб „Timeless“, ул. „Кракра“ 11 в София.

ВАСИЛ ЛЕВСКИ

- реклама -spot_img