Нов шеф в БНТ

- реклама -

DSC_0756Даниел Чипев е новият шеф на Дирекция „Информация” в БНТ

Даниел Чипев е новият шеф на най-голямата дирекция в БНТ – „Информация”. Дългогодишният водещ и продуцент на новини и публицистични предавания поема ръководството на звеното, което включва три продуцентски направления – „Новини”, „Актуални предавания” и „Спорт”. До този момент дирекцията оглавяваше водещия на „Панорама” Бойко Василев, който беше временно изпълняващ длъжността.

В синхрон с концепцията на генералния директор на БНТ Вяра Анкова, Чипев се заема с реализирането на поредица от промени, които ще продължат да залагат на увеличаващото се обществено доверие и авторитет на телевизията, запазената марка на емисиите „По света и у нас” и публицистиката, плурализма, обективността, балансираната, но и остра журналистика.

Основният акцент в стратегията на новия шеф на информационната дирекция е журналистиката от центъра на събитията, докато те се случват, което е и една от характеристиките на модерната телевизия. Чипев вече работи усилено по идеята за създаването на информационен канал на БНТ и като първа стъпка в тази посока ще бъде интегрирането на новинарския екип на БНТ 2-София към екипа на „По света и у нас”. Целта е софийските, местните и регионални новини да бъдат продуцирани съвместно с телевизионните центрове на БНТ в страната.

Една от промените, които вече са в ход, е новата визия и концепция на сутрешния блок „Денят започва”. Актуален, динамичен и забавен, часовият пояс от 6,30 до 9,00 има нови водещи в лицето на Ася Методиева и Росен Цветков – младото поколение журналисти, досегашни репортери в БНТ. Реактивни, питащи и любопитни, двамата са доказателството, че младостта не е препятствие за компетентността, острата журналистика и харизматичното присъствие на екрана. В ход са и съдържателните промени в „Денят започва”, където екипът залага не само на прегледа на традиционните печатни и електронни медии, но и на вече наложилите се като изразител на обществените нагласи социални медии. Продуцирането на съдържание за нови медии ще се превърне в приоритет за Дирекция „Информация”. „Новините в 100 секунди” създадоха прецедент и наложиха кросмедийното партньорство между БНТ и онлайн медиите. БНТ бе първата телевизия, която пусна рубриката за гражданска журналистика MyNews. Чипев залага да развие нови платформи за новинарско съдържание с информация на живо.

Освен промяната в сутрешния блок, Чипев вече реализира друга своя идея, а именно – публицистичния блок „Още от деня”, който ще разшири своя часови пояс, за да намери баланса между новините и коментарите. Тук също БНТ заложи на доказан млад журналист  -Надежда Узунова, която заедно с Милена Цветанска ще бъде водеща на ежедневния публицистичен слот.

Освен запазената марка на БНТ „По света и у нас” в 20,00 часа, Чипев връща на екрана и традиционните късни емисии след филма в праймтайма в събота и неделя.

По отношение на спорта, новият шеф на дирекцията планира да използва максимално капацитета на журналистите, от които ще иска да заявяват позиции извън спортните резултати с коментари, анализи и разследвания.

Това са само част от идеите в концепцията на Даниел Чипев, които поставят началото на изпълнението на дългосрочната му визия за развитието на Дирекция „Информация”.

 

ВИЗИТКА

Даниел Чипев започва кариерата си в БНТ през 1997 г. като вътрешнополитически репортер. След това работи в теленизия Ден и Нова телевизия. В БНТ заедно с Милена Цветанска са създателите на иновативната и модерна за времето си емисия „По света и у нас” в 18:00 часа, която се превръща в авторитет и комерсиалните телевизии започват да следват тенденцията на новини в по-ранен следобеден час. Впоследствие заедно с Добрина Чешмеджиева става водещ на централната емисия „По света и у нас” в 20:00 часа. След избирането на Вяра Анкова за генерален директор през 2010 г., той става продуцент в новините. През 2013 г. създава и продуцира и следобедния публицистичен блок „Още от деня”. До този момент беше заместник-директор на Дирекция „Информация”.

„В БНТ стъпих за първи път през 1997 г., и досега всички професионални шансове съм получавал от хора, свързани с обществената медия. С някои от тях все още съм в един екип. Те са ми показали, че БНТ може да оцелява и да се променя в трудни времена”, споделя Чипев.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

„Чаплин“ се качва на сцената на НДК на 14 октомври

За пръв път на 14 октомври в зала 1 на НДК, софийската публика ще стане част от изключително събитие в рамките на Европа –...

Борисов: При оставка няма да има диалог с Радев, а ще дойдем под прозорците му

Правителството няма да подава оставка, а протестите се подхранват от извънпарламентарните партии, които загряват на пистата за изборите. Това заяви премиерът Бойко Борисов при...

Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020

Материалът Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020 е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Борисов: България взе правилните мерки срещу COVID-пандемията

България най-бързо и адекватно реагира и на здравната, и на икономическата заплаха от COVID-пандемията. Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора....

Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв?

Нa 24 ceптeмври пoчитaмe пaмeттa нa Cвeти Влaдиcлaв Cръбcки. Ето нещо любoпитно зa хoрaтa, кoитo ce кaзвaт Влaдимир, Влaдимирa, Влaдo, Влaдкo, Влaдиcлaв. Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв? 1....

Ден 77: От нас зависи какво ще се случва в България

За 77-ми пореден ден се събраха недоволни граждани на антиправителствен протест в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. Исканията на протестиращите остават...