Нов летен амфитеатър

- реклама -

Балчик ще има нов летен амфитеатър за събития и кино

 

Пътуващото лятно кино на БНТ1 спря във Варна и предложи на жителите на морската ни столица да видят филма “Прогноза” под открито небе. Само от разказите на родителите си младите варненци са чували за летните кина. От тяхната съдба се поинтересува нашият екип и се срещна с журналиста по професия и киноман по душа Костадин Чобанов. Той с болка споделя, че на варненци им липсват известните от миналото кина „Култура”, „Република”, „Тракия”, защото са били средища на култура за морската столица. В лятно кино „Ленин” се е родил фестивала на българския игрален филм  „Златна роза”. Днес на негово място в града се издига модерна сграда. Всички тези кина са част от историята на Варна. В момента има чисто нова общинска, поддържана лятна сцена, която се води лятно кино, но само името му е такова, защото там никога не е имало прожекции на филми. Сцената се използва за много танцови фестивали и концерти. Хората искат да има лятно кино, защото площад „Независимост” събраха хиляди киномани с филма „Прогноза”. Младите, които бяха там разказаха, че никога не са ходили на лятно кино, защото в града такова няма, а по-възрастните си спомниха с носталгия за миналото и помечтаха отново да се върне тази емоция. „Максимално ще използваме възможностите в града, например сцената на летния театър. Уверена съм, че общината ще намери удачна форма в града да бъде изградено такова средище, каквото представлява едно лятно кино”, каза директорката на дирекция „Култура” в община Варна  Станка Димитрова.

 

Градът на мистика и мечтатели, град, който не може да остави хората безразлични със своите градини и дворец – това е Балчик. Там, на площада в града, бе прожектиран филма “Лора от сутрин до вечер”.  Гледки като в приказките посрещнаха екипа на „Пътуващото лятно кино”. В двореца е имало лятно кино, което сега е преустроено на зала за концерти. Другото действащо такова е било в центъра на града, но сега на негово място има жилищна сграда. Още по-тъжна е съдбата на някогашното емблематично кино „Ехо”, носело това име заради акустиката си. От 10 години то е собственост на бизнесмена Петър Малджиев, който не е безразличен към съдбата на това място. „Искам да го възстановя, да го направя модерно, но най-вече да е лятно. Има нужда от такова, но икономическият ефект е много слаб”. Засега това остават само планове, защото по калкулации на собственика, за да има там зрители вместо дървета, са необходими около 400 000 лева. От друга страна и община Балчик има планове да върне хората пред големия екран под звездите. “Предвидили сме подходящо място, красив скат с изглед към морето, където да изградим амфитеатър. Проектът се прави, до 2014-2015 се надяваме да успеем да бъде готов. Ще се борим за европейско финансиране, ако не успеем, ще инвестираме собствени средства”, каза кмета на града Николай Ангелов.

 

И Добрич не остана безразличен към емоциите на пътуващото лятно кино на БНТ.  Турнето предложи на добруджанци и техните гости да гледат филма “Прогноза” под открито небе, на градския площад “Свобода”. Въпреки традициите в града да има лятна сцена днес няма действащо лятно кино. През далечната 1928 година врати отваря първото такова с името „Бригадиру”, когато града е бил под румънско владение и затова и името е такова. То съществува до 1940 г. когато Добруджа е освободена от чуждото владение. Добрич не остава без лятно кино, защото по онова време съществува едно по-скромно зимно кино с лятна градина „Георги Грознев”. След това се мести в известния за времето си ресторант-бирария „Терасата”, където се събира елита на града. Сега на това място има паркинг. Минават години и летният театър на Добрич е готов и там се прожектират най-добрите български и световни филми. Градът е бил притегателна сила за звездите на киното ни. За да не гледа града и неговите жители само към миналото, екипът на БНТ откри оптимизма, че онази романтика отново ще се възроди. „Летните инициативи по отношение на кино изкуството и популяризиране на българското кино биха намерили своето място с пълното съдействие на общината”, каза Камелия Койчева, зам.-кмет по хуманитарната дейност на община Добрич. На площада се събраха толкова зрители, колкото едно време са събирали летните кина в града. Георги Колев, знаменитост в града, човек с богата биография, прожектирал стотици пъти филми в бившия Толбухински окръг, дари на музея на града екран и няколко части от стари прожекционни машини за спомен на поколенията.

 

Днес в Нови пазар инициативата на БНТ пристига с „Кецове” на пешеходната алея пред лятно кино „Република”(ул. „Цар Освободител” №2). Пътуващото лятно кино на БНТ пристига на 10 август в Разград с „Кецове”. Прожекцията ще се състои на площад „Независимост” пред Общинския център за култура. На 11 август ремонтираният парк „Марно поле” с реновираната си светеща каскада във Велико Търново ще е домакин на прожекцията на „Кецове”. На 12-ти в Горна Оряховица „Прогноза”-та отрежда лятно кино в летния театър в парка на града. Реставрираното лятно кино на Елена пък ще покаже за жителите на града филма „Кецове” на 13 август.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -