Нов български университет

- реклама -

                             МЕЖДУНАРОДЕН  ФОРУМ  –  ФЕСТИВАЛ

«ВСЕЛЕНАТА на КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА»

«Електроакустична есен  2012» –  11-то издание      

 

7 – 16 декември

 

Стартирал като национален през 1989 година фестивалът, обединяващ творците работещи в областта на електронното звукоизвличане, поради големия интерес  се превръща в  международен  на следващата година. В провежданито му през годините – в   различни градове  на  България,  а  от  1992 г.-   в  София   и  с  превъплъщения  в  името – от  фестивал на електронната и  компютърна    музика  –    преминавайки през  Компютърно пространство” – 1993 г. и стигайки до фестивал на  електроакустичната музика, той запазва своята същност и цел.

 

Форум фестивалът ВСЕЛЕНАТА на КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА в този си вид съществува от 2000 г. Създаден от  Хауърд Уиршъл, Симо Лазаров, сдружението на авангардни  идеи  KYMA– Atlanta, USA, с помощта на Synthi AVВ – Tel Aviv, Israel той носи идеята за периодични световни срещи на съмишленици – предимно композитори и изпълнители на електроакустична музика.

Откриването и някои събития от българското издание на фестивала от самото начало се провеждат в Нов български университет, а провеждайки форум-фестивала в различни европейски градове и през различни сезони се увеличава както кръга на участниците, така и възможността  по-вече институции да се включат  в организирането на проявите. Активни съорганизатори са Института за електроакустична музика – град Бурж – Франция, Културния отдел на кметството в град Лисабон, Международният отдел на предавания за чужбина – радио Мадрид, културен дом «Мендел» към кметство Тел Авив, сдружение за авангардни идеи KYMA –Atlanta, USA., Israeli Composers League, Френският Културен Институт в София, British Conciul – Sofia, Чешкият Културен Институт – София, Посолството на Австрия в София.

 

            Фестивалът съчетава практически демонстрациии и обучителни курсове за свирене на електронните инструменти представени в периода на провеждането му и концертни програми с изпълнения на съвременна музика като предлага разнообразна програма: уъркшоп за съвременна електронна музика, концерти на електронна музика, електроакустична музика, компютърна музика, музика за синтезатори и музика правена с компютър, мултимедийни презенатации.

 Уъркшопът за съвременна електронна музика, събира музиканти и любители на музикалното изкуство, които се запознават със съвременните тенденции в инструменталното и изпълнителско изкуство. Семинарът е мястото за раждане на нови творчески идеи. За постигане на целите си фестивалът събира на едно място някои от най-добрите електронни и експериментални музиканти от цял свят. Гарантиращ да бъде креативен и оригинален фестивала представя широка гама от електронни инструменти и музикални произведения. От изключително значение е образователният характер на фестивала за всеки, който е привлечен от подобен вид музика и инструменти и би искал да развива професионалния си път в тази посока. Специално място е отредено и на НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ «Акустика-София 2012», на която ще бъдат изнесени доклади за връзката електронна музика-акустика.

 Участници в тазгодишното 11-то издание са българските автори: Илия Фортунов,  Георги Арнаудов, Владимир Джамбазов, Йордан Колев, Симо Лазаров, Дариан Георгиев, Любомир Велев, Любомир Кавалджиев, Петър Бакърджиев, Димитър Николов, студенти от модул ”Компютърно музициране” ; музиковедите: Любен Ботушаров и Розмари Стателова; поезия и музика ще представят: Виолета Христова, Силвия Стефанова,  Венцислав Йорданов. Две премиери – на албума на Валентин Лазаров „Холограмиада: Тогава и сега” към едноименната книга на Емил Лазаров и на филма-концерт „Музата” с участието на студенти от департаменти Музика,Театър и Изящни изкуства на НБУ.

Българските и чужди автори на електроакустична, електронна и компютърна музика са обединени в концертите

 

              Магията  на електронния звук,

   Магията на електронния звук и…визията,

  Магията на електронния звук и… словото   и

Приятели от Европа и Америка

 

Специални гости на Мюзик Лаб-уъркшопите са  Адам Плейс-Великобритания, който ще покаже неговите алфа сфери, Тиери Френкел от Франция – виртуозния изпълнител на теремин, Албена Баева  и групата ”Насекомикс”.

 

          Всички срещи с публиката на концертите, семинарите, уъркшопите,  майсторския клас по синтезатор на проф.д-р Симо Лазаров и НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ «Акустика-София 2012», ще се проведат в Нов български университет, залата на Съюза на българските композитори, блок № 4 на БАН, Столична библиотека, студио Гема Мюзик и Радио кафето на НДК. .Българското национално радио ще излъчи произведения на студенти правени в Учебно-практическото и изследователско звено за компютърно музициране и звукообработка.  на Нов български университет.                                                           

 През 2005 година българското представителство на Международния форум-фестивал “Вселената на компютърната музика” за първи път връчи наг-рада “НБУ Компютърно музициране най-добър студент, най-добър професионалист, адресирана към студентите, изучаващи компютърна музика.Пластиката обединява четири компонента –    графичното изражение на магнитния звукозапис, графичното изражение на цифровия звукозапис, музикалната нота и … един важен елемент – сърцето с   искрата,  която създава творчеството. Критериите за номинация са комплексни: много добър успех, ярки творчески прояви  и публична  реализация. Номинират се студенти от модул “Компютърно музициране” и програми по изкуствата.               Носителят за тази година  става известен часове преди откриването на Международния форум  фестивал “Вселената на компютърната музика”. 

 

Форум-фестивалът „Вселената на компютърната музика”  предоставя възможността да представите идеи  и творчески потенциал, да се срещнат  много музиканти и заедно да се създаде необходима среда за творческа изява в област на съвременната електронна музика и затова е събитие очаквано с огромен интерес от ценителите на електронната и компютърната музика, което има своето запазено място в музикалния живот.

Посланията на форум-фестивала са:  Създаване на произведения на културата и изкуството свързани с съвременния звуков свят; Установяване на контакти и взаимодействие на институции и организации със сродна цел;     Установяване на контакти и взаимодействие между творци от целия свят, работещи в областта на електроакустичната музика;   Популяризиране на произведенията чрез средствата за масова и мултимедийна информация.-   Създателите на форум-фестивала  имат амбицията той да стане Международен Мултимедиен Проект Синтез на изкуства. Целта е да бъдат включени музикални произведения на композитори от различни страни, с основни идеи и съдържание изразяващи връзката между отделните изкуства.

- реклама -
Previous articleСъбуди се
Next articleI’m LOST