Неделя х 3

- реклама -

Неделя х 3Необичайна тиква, пиано и една водеща на ръба на нервна криза – в „Неделя х 3” по БНТ
Превръщат ли се тиквите в музикални интрументи освен в каляски? Къде се намира мечтаният град Ауровил? И колко близо може да е Индия? За всичко това Мария Силвестър ще попита специалния си гост в предаването „Неделя х 3” Марина Великова.

Марина Великова е завършила Музикалната академия със специалност фагот, но отрано в нея се заражда интереса към Изтока и към нестандартните музикални инструменти. В Индия тя овладява и изкуството на тампурата – класически струнен индийски инструмент за акомпанимент, чието тяло се прави от гигантска тиква. Марина ще запознае зрителите с уникалния проект на ЮНЕСКО – града Ауровил, където от 1 до 11 март ще се проведат първите български културни дни. Програмата ще включва представяне на историята и природата, културната и духовна идентификация на България.

Във втората част на предаването гости на Мария Силвестър ще бъдат пианистите Мария Каракушева и Момчил Атанасов. Мария Каракушева е позната от проекта Classic in the House, представляващ зашеметяващо добра комбинация между брилянтно изпълнени на роял класически музикални теми, подкрепени с хаус бийтове. На 28 февруари Мария и Момчил ще представят новия си проект Classic In The Jazz, за който ще разкажат и на зрителите на БНТ1.

Мария Силвестър ще говори с двамата си гости за любовта им към музиката, за музиката като начин на живот и единствена възможна професия; за това какво е да си артист у нас и в Ротердам; за трудностите и успехите по пътя. Очаквайте и едно специално видео, в което Мария Силвестър и Мария Каракушева изразяват себе си чрез музиката.

Предаването ще започне с частта на Андрей Захариев с разговор за предстоящите награди Оскар с режисьора на филма „Светът и голям и спасение дебне отвсякъде” Стефан Командарев и кино критика Андроника Мартонова. Темата ще коментират и стилистите Ина Асса и Мира Гюлева. Гост на Андрей ще бъде и продуцентът, и режисьор на филма „Аве” Димитър Гочев и актрисата Анжела Недялкова.

За усещането да бъдеш на голямата сцена, за отговорността, емоциите и всичко интересно около Евровизия Мария и Камен ще разговарят със Стоян Янкулов и певицата Йоанна, участвали в конкурса съответно през 2007 и 2008 г., хореографката на балет „Дива” Зорница Петрова и Ангел Заберски –син.  Маестрото ще бъде и музикалния гост на Камен Воденичаров. В трите части на предаването зрителите ще имат възможност да се насладят на музиката с неговия бенд „Ангел Заберски биг бенд брас асоциация”.

 

„Неделя х 3”,  26 февруари, от 13.15  – 16.15 ч. по БНТ 1 и БНТ Свят.

 

 

- реклама -