Най-старият квартет на Софийската филхармония “София квартет” отбелязва 60-годишнината на своя доайен Валентин Геров

Задава се един буреносен концерт. В една малка зала за отбрани, едни подбрани великани на музиката ще свирят по повод 60-годишнината на един голям виолист. На 04 април от 19 ч. в Камерна зала България, Живко Петров, Антони Дончев, Васил Петров и Иван Лечев ще покажат цялата си творческа мощ в чест на Валентин Геров. Той ще излезе на сцената със своите колеги от “София квартет” – Стоимен Пеев, Йордан Димитров и Любомир Ников.

По време на събитието Съюзът на музикалните и танцови дейци ще награди Валентин Геров със Златна лира за цялостен принос в изкуството.

Концертът е част от “Концерти с дрескод” на “София квартет”, а дресКОДЪТ е червено.

 Специален гост е и актьорът Ники Сотиров.

Програмата прескача границите на класиката и потъва в необятния свят на джаза.

 04.04.2019 г.

Камерна зала България

19:00 ч.

Билети на касата на зала България и онлайн на: www.epay.bg

Биографични бележки за Валентин Геров

Завършва СМУ „Любомир Пипков” през 1979 г. в класа на Г. Рогев, през 1985 – ДМА в класа на проф. Чиликов и класа по камерна музика на проф. Димов. Лауреат е на конкурсите „Стефан Сугарев” 1983 и „Светослав Обретенов”1984. В периода 1984 – 1992 е оркестрант в Софийска филхармония. Участва в турнета в САЩ, Европа, Азия, както и в интегрални изпълнения на симфониите на Чайковски, Брамс, Малер. От 1986 до 1990 свири във фестивалния симфоничен оркестър под диригенството на Емил Чакъров. През 1991 – 1992 специализира в музикалната академия в Щутгарт при световноизвестния квартет „Мелос”. През 1993 е първи виолист на Нов симфоничен оркестър с диригент Ералдо Салмиери. От същата година и до сега е член на квартет „Димов”, понастоящем – „София квартет”. Участва в интегрални изпълнения на Моцарт, Брамс, Бетовен и турнета в Европа, Латинска Америка и Далечния Изток. От 1989 – 1999 е хоноруван преподавател по виола. Множество премиерни пиеси са написани специално за Валентин Геров. Сред тях са: Лазар Николов – „Из музиката на Орфей” 2002 за соло виола; Ценко Минкин – соната за виола и пиано; Боян Воденичаров – квартет; Михаил Големинов – струнно трио; Велислав Заимов – дуо за виола и чело; Михаил Пеков – „Песни за двама влюбени”.

Валентин Геров работи в областта на джаза с музиканти като: Антони Дончев, Румен Тосков, Росен Захариев, Георги Дончев, Теодосий Спасов, Любо Денев и др. Създава авторска музика и музикално оформление за театрални и балетни представления: „Тъжният принц”, „Змейче розово” БНТ. С балет „Арабеск” създава „Банята: личното пространство”, „Линч – желание за близост”, „Лечителят на скръбта”, „Ехо от падащ цвят“. Свирил е и  с пианиста на Пинк Флойд – Рик Райд.

Геров участва като соло виолист в Български симфоничен оркестър, с който се реализира музиката за едни от най-известните чужди филмови продукции. Той изпълнява солови партии в произведения на композитори като: Енио Мориконе, Риц Ортолани, Пино Донаджо, Карлос Илиото и др. Музикантът получава множество покани като солиращ виолист в Софийската филхармония и оркестъра на БНР. („Дон Кихот” – диригент Милен Начев и солист Станимир Тодорор). Има издадени компактдискове: „Траурна музика” на Хиндемит”; 8.10,11 квартети на Шостакович – с Радио квартет (1993); „Отраженията” (2000).

Отличен е с наградата „Музикант на годината” за 1994 година от предаването на БНР Allegro vivace. Носител е на „Кристална лира” със „София квартет” (2004), Националната награда „Златен квартет“ (2017) и Награда за принос в областта на културата „Златно перо“ (2018).

Start typing and press Enter to search