Награда за полет в изкуството

- реклама -

Награда за полет в изкуствотоПрезидентът Плевнелиев и любими български звезди подкрепят младите таланти на Фондация „Стоян Камбарев”

На 12-ти май за пети пореден път ще се проведе официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2014.
И тази година зад благородната цел на фондацията застават едни от най-сериозните фигури от политическия, обществения и културния ни живот. Президентът Росен Плевнелиев лично ще връчи голямата награда на Победителя, който ще бъде избран между пет много силни номинации: 17-годишната виолистка Илина Илиева, драматургът, писател и поет Иван Димитров, художникът Калина Мавродиева, Театрално сдружение „Реплика” с режисьор Георг Жено и актьорът Христо Ушев. Изпълнителният директор на УниКредит Булбанк, банкерът Левон Хампарцумян традиционно ще връчи специална награда на един от младите творци на българското съвременно изкуство.
Водещ на церемонията-концерт както винаги ще бъде топ журналистът на Дарик радио – Драгомир Симеонов. През изминалите пет години в събитието участваха едни от най-обичаните ни музикални звезди. Tрадицията продължава и младите таланти ще бъдат подкрепени за пореден път от Миро и атрактивният Алфредо Торес – едни от най-верните приятели на фондацията, от гласът-вселена Янка Рупкина и от любимецът на най-младите VenZy. За концерта специално от Брюксел ще пристигне топ танго пианисистът на Европа Мария Мартинова – един от най-успелите български класически музиканти и от най-значимите имена на световната танго сцена.
По традицията всяка година фондация „Стоян Камбарев” представя и най-младите дарования на българската музикална сцена. Тази година на сцената ще изгреят 14 годишната певица Нели Солакова и малките танцьори Шон (11 г.) и Джойс (10 г.).
Церемонията-концерт ще се излъчи шест пъти в каналите на основния медиен партньор БНТ, като първото ще е на 19-ти май от 23 ч. С ТВ реализацията ще се заеме известният фотограф и оператор Васил Каркеланов.
Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканото и престижно отличие за млади творци в България. Ценното е, че това е единствената награда, която не е строго профилирана в конкретно изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области, които получават подкрепа от фондацията в реализацията на проектите си целогодишно, а не само кампанийно.
Името на носителя на прекрасната бронзова статуетка на Кольо Карамфилов и паричната премия от 3000 лв. ще стане известно непосредствено преди събитието, след тайно гласуване от 20-те учредители на фондация „Стоян Камбарев” – водещи имена от културния и обществения ни живот, сред които Елин Рахнев, Самуел Финци, Георги Лозанов, Кремена Димитрова, Румен Цонков, Мариета Ценова, Димитър Гочев, Мина Милева, Светлин Нейнски, Бойко Богданов. Председател на УС е актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

 

Вижте кратък филм за номинираните:

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -